tiistai 23. helmikuuta 2016

Indeksirahastoista

Indeksirahastoihin sijoittamisella tarkoitetaan sitä, että ”sijoittaja hankkii passiivisesti hallinnoituja arvopapereita, jotka seuraavat jotakin sijoittaman haluamaa indeksiä” (Havia, Lappalainen & Rinta-Loppi 2014).

Esimerkiksi Suomen superrahasto seuraa OMXH25- indeksiä eli Helsingin pörssin 25 vaihdetumman osakkeen kehitystä. Vastaavasti esim. Tanskan superrahasto seuraa OMX20CAP-osakeindeksiä eli Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuimman osakkeen kehitystä jne.


Itse olen päätynyt indeksirahastoihin, koska saan indeksin kautta yhdellä arvopaperilla laajan hajautuksen useisiin sijoituskohteisiin. Olen mukana Euroopassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa, Pohjoismaissa sekä lääketeollisuudessa ja eri kulutustuotteissa Brandin kautta. Kaltaiselleni aloittelevalle sijoittelijalle tämä kuulosti hyvältä alulta. Koen myös, että tarvitsen vielä lisäopiskelua osakeostoja varten, joten indeksirahastot oli helppo saada ”haltuun” nopeasti myös ymmärryksen tasolla.

Mitä muuta hyvää indeksirahastoissa sitten on? Koska rahastoja hoidetaan passiivisesti, eli ne eivät käy aktiivisesti kauppaa, niiden kustannukset ovat matalat. Esimerkiksi Nordnetin superrahastoissa ei ole minkäänlaisia kustannuksia, paitsi valuutanvaihtoon (muut Pohjoismaat pl. Suomi) liittyvät kustannukset 0,25% merkinnän ja lunastuksen yhteydessä (yhteensä siis 0,50%).


Alla olevaan taulukkoon tein niiden passiivisten indeksirahastojen kulukuvauksen, joissa olen itse mukana. Tässä ei oteta huomioon lunastuspalkkioita, koska tällä hetkellä ei ole aikomustakaan nostaa rahastoista käteistä. 

Rahasto
Kaupankäyntihinta/
valuutanvaihto
Hallinnointi- ja säilytysmaksu/ vuosi
Lunastuspalkkio/
valuutanvaihto
Yht.
Seligson:
Eurooppa
Aasia

Pohjois-Amerikka

0,10%


0,10%

0,45%


0,43%

0,10% yli 180 pv
0,50% alle 180 pv

0,55%


0,53%
Seligson:
Brands
Pharmaceuticals

0,00%

0,60%

0,50% alle 180 pv
0,00% yli 180 pv

0,60%
Nordnet superrahastot:
Suomi

0,00%

0,00%

0,00%

0,00%
Nordnet superrahastot:
Tanska
Norja
Ruotsi


0,25%0,25%


0,25%

Tarkemmat hinnastot löydät Seligsonin sivuilta täältä ja Nordnetin sivuilta täältä.


Indeksirahastojen eduiksi lasken myös sen, että se sijoittaa osingot uudelleen sekä sen, että mukaan pääsee jo pienillä summilla. Esimerkiksi Nordnetin superrahastoihin kuukausisäästämisen minimisumma on 15€. Rahan siirtäminen molempiin yhtiöihin käy kätevästi verkkopankin kautta eikä asiakaspalvelussa ole ollut moitteen sijaa. Tarvitseeko minun perustella enempää miksi kuukausisäästän passiiviseen indeksirahastoihin? ;)


Havia, P., Lappalainen, V. & Rinta-Loppi, A. 2014. Erilainen ote omaan talouteen. Vapaus,, onni ja hyvä elämä.Talentum Media Oy.

2 kommenttia:

  1. Hyvin tuli perusteltua. Sehän källi tuossa on, että mitä enemmän opit osakesijoittamisesta sitä enemmän lähenee se hetki kun alat valikoimaan niitä osakkeita mikä johtaa tutkimuksien ja kirjallisuuden mukaan tuoton keskimääräiseen laskemiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmaan ihan oikeassa :) Oma sijoitussuunnitelmani on tällä hetkellä yhtä levällään kuin Jokisen eväät. Sijoitussuunnitelmastani tulee huomenna ja ensi viikolla lisää. Tässä on tullut pähkäiltyä hirveästi viime päivät mikä on järkevää ja mikä ei, etenkin kun säästösummat eivät ole valtavia. Osakkeita kun ei kannata pikkusummilla ostaa kulujen takia.

      Poista