keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Lapselle säästäminen

Kun olin itse lapsi, äitini säästi minulle ja sisarelleni kaikki lapsilisät. Kun esikoiseni syntyi, päätin säästää hänellekin lapsilisät. Neljässä vuodessa lapsilisistä kertyikin jo mukava potti pojan tilille. Nuorimmainen ei ehtinyt nauttia lapsilisien kertymisestä kuin reilut pari vuotta. Avioeron jälkeen minun oli itse pakko ottaa lapsilisät käyttööni, jotta olisimme tulleet taloudellisesti toimeen. Edelleenkin lapsilisät menevät peruselämiseen.

Aluksi lapsilisät olivat ihan kivijalkapankin tilillä, mutta matalien korkojen aikana tuntui, että jotakin tuottoakin olisi kiva saada lasten säästöille. Ensin avasimme Nordeassa KorkoExtra-tilit molemmille, jossa säästöprosentti määräytyi aina vuodeksi, mikäli et varoihin koskenut. Näissäkin korkotuotto laski laskemistaan vuosi vuodelta ja lopulta päätimme sijoittaa esikoisen rahoja erään pankin sijoitusobligaatioihin. Ajattelin idean olevan jo siinä kohtaa ”älytön”, kun laskin miten paljon pankki vetää välistä mahdollista tuottoa. Ex-miehelleni tärkeintä oli, että pääoma on turvattu, kävi miten kävi itse tuoton kanssa. Siellä ne rahat nyt ovat 4 vuotta muhimassa. Puolet ajasta on jo mennyt ja kun katselin pankin lähettämää arvopaperiotetta, kahdessa vuodessa tuottoa on tullut 1,2%. No, onhan vielä puolet ajasta jäljellä, mutta tuntuu, että saman tuoton olisi saanut makuuttamalla rahoja nollatililläkin.

Miksi tällaiseen ratkaisuun sitten päädyttiin ylipäätään? On vaikea alkaa ehdottamaan lasten isälle esimerkiksi osakkeiden ostoa tai indeksirahastoihin sijoittamista, kun toinen ei ole näistä itse lainkaan kiinnostunut. Riskiä lasten sijoituksissa ei hänen mielestään saa lainkaan olla. Eipä sitä tuottoakaan täten myöskään saada. Jo pelkkä sijoitusobligaatioidenkin hankkiminen oli varsinainen prosessi, kun paperit seilasivat kahden eri paikkakunnan väliä allekirjoitettavana. Nuorimmaiselle en enää edes jaksanut koko prosessia lähteä vetämään. Hänen varansa ovat iloisesti täysin tuottamattomalla tilillä. Sääli!

Noin vuosi sitten päätin, että avaan Nordnetiin molemmille Suomi-superrahaston tilit ja aloitan säästämisen 15€/kk/lapsi. Näidenkin tilien avaaminen oli sangen työlästä. Ensin piti pyytää lasten isältä valtakirjat, kopiot henkilöllisyystodistuksesta ja niihin todistajat ennen kuin tilit sai avatuksi. Tämä tuntuu jotenkin itsestäni oudolta. Jos minä äitinä haluan säästää lapsilleni rahaa omista rahoistani, miksi lasten isä pitää sitoa tähän mukaan? Miten käy niissä perheissä, joissa vanhempien välit ovat niin tulehtuneet, ettei toinen kiusallaankaan allekirjoita valtakirjaa?  


15€/kk on pieni summa, mutta toivon, että vuosien saatossa saan oman sijoitussalkkuni sellaiseen kuosiin, jotta voisin alkaa panostamaan enemmän lastenikin tulevaisuuteen. Mutta hei, eikös se jostain kuitenkin pidä aloittaa? :)1 kommentti:

  1. Sama täällä. Halusimme turvallista sijoittamista ja obligaatio oli sellainen. 6 vuotta olisi ollut säästöaika. Nyt äsken myin sen pois, kun tuntui, että paremminkin voi sen sijottaa. Alkukustannus avaamisesta oli 60 euroa. Nyt myymisen jälkeen 76 euroa plussalla eli tuotto n. kolmessa vuodessa 16 euroa !
    Parempi herätä myöhään kun ei ollenkaan!

    VastaaPoista