perjantai 26. helmikuuta 2016

Olipa kerran sijoitussuunnitelma osa I

Kun joulukuussa 2015 päätin aloittaa talouteni uuden nousukauden, kaikki oli mielessäni hyvin selvää. Olin 1,5 vuotta aiemmin aloittanut säästämisen Seligsonin passiivisiin indeksirahastoihin ja kun Nordnet aloitti Superrahastot, nappasin nekin mukaan sijoitussuunnitelmaani. Sattui yhtä sun toista, tuli isoja menoeriä ja säästäminen jäi. Kun loppuvuodesta 2015 sain hätävararahastoni vihdoin ja viimein kuntoon, päätin keskittyä vuoden 2016 täysin indeksirahastojeni kasvattamiseen. Ensimmäinen ajatukseni oli saada jokaiseen rahastoon vähintään 1000€ kasaan.

Koska ihmisen on helppo huijata itseään, laadin tarkan suunnitelman (alla olevan taulukon) tavoitettani varten, jotta tonnit varmasti tulisivat täyteen. Oranssilla olen merkinnytkin jo siirretyt summat. 2016-rivillä näkyy paljonko rahaa oli jo entuudestaan rahastossa. Esim. Brands-rahastossa 100€.

Kuten huomaatte, kaikkiin rahastoihin tonnia ei kuukausisäästämisen kautta kerry, mutta yritän nipistää viikoittain muista kuluista, kesälomarahoista sekä tulevista veronpalautuksista puuttuvan summan.


Summa on tammi-toukokuun ajan 250€ ja nousee kesäkuusta 450 euroon. Tämä siitä syystä, että laskutilini kaipaa hieman täydennystä aikaisemman holtittoman rahankäyttöni ansiosta.


450€/kk
2016
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Brands
100€
250€
250€
250€
150€
Pharma
200€100€
250€
250€
200€

Eurooppa
300€

200€
250€
250
Aasia
250€200
200€
200€
150€

P.-Amer.
300€
250€
250€
200€

Tanska
150€
Ruotsi
180€200€
Norja
150€
Suomi
360€


100€
250€
Laskutili

200€
200€
200€
200€
200€


Suunnitelmani oli siis täydellinen, kunnes... ryhdyin ajattelemaan!

Suunnitelmani plussat ovat:
 • maantieteellinen hajautus
 • ajallinen hajautus (ehkä hieman ”vajaa”)


Miinuksena näen sen, että yhdeksän rahaston ”hallitseminen” on jotenkin haastavaa. Tajusin, etten ole ajatellut lainkaan painotuksia salkussani. Ajatus oli vain saada ”tonni kasaan”. Mutta mitä sen jälkeen?

Ensimmäisessä blogitekstissäni ”Mistäkaikki lähti” kerroin, että haluan maksaa asuntolainani nopeutetussa tahdissa pois, jotta voisin tehdä vähemmän töitä -> pääsisin oravanpyörästä eroon. Suunnitelmani oli kasvattaa sijoitusteni määrää vuoden 2016 ajan ja vuodesta 2017 käyttää kuukaudessa säästämäni eurot lainan lyhentämiseen. Toki aion tuolloinkin vielä pienillä summilla kuukausisäästää indeksirahastoihin. Mutta miten jaat pienen summan yhdeksän rahaston kesken?

Pitäisikö minun jo nyt kesäkuusta alkaen laittaakin 50€/ rahasto/ kk? Tällöin saisin paremmin ajallista hajautusta vai pitäisikö keskittyä vain muutamaan rahastoon tämä vuosi ja jatkaa niiden parissa ensi vuonnakin? Tällöin hajautus jäisi taas suppeaksi. Vai jatkaako jo valitulla tiellä? Tässä kohtaa lienee paikallaan miettiä myös niitä painotuksia salkussani. 

Mitä mieltä te muut olette?

5 kommenttia:

 1. Kysymyksiä joihin ei tarvitse tässä vastata: kuinka suuri hyöty olisi asuntolainan lyhennyksellä? Paljonko saisit ajallisesti siitä pois vuodessa jos tekisit ylimääräisiä lyhennyksiä? Onko sinulla aikarajaa jolloin haluat saada asunnon maksettua vai menetkö tavallisen laina-ajan puitteissa? Milloin lapsilisät ja elarit loppuu ja oletko silloin jo velaton? Rahastoon sidottu tonni ei vuodessa tuota vielä mitään joten laita sinne rahaa, jota et tarvitse vielä vuosiin.

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas
  http://neljajalkaamaassa.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Järjellä aatellen: Jos kuvittelet saavasi paremman tuoton rahatoista kuin lainan korko, niin sitten kannattaa ehdottomasti sijoittaa rahastoihin. Jos korot nousevat niin rahastot voi myydä ja lyhentää lainaa sillä.
  Itselläni on joku päävamma, jonka vuoksi koitan lyhentää 1% korolla olevaa lainaani alle 100ke tämän vuoden aikana, vaikka melkein mistä vaan todnäk saisi paremman tuoton. Itse koitan säästellä 500-1k/kk osakkeisiin/rahastoihin palkkatuloista ja muista tuloista koittaa lyhentää lainaa vuoden aikana ~10k.

  VastaaPoista
 3. Itse mietin vähän että pitäisikö lainaa lyhentää suunnitelmaa nopeammin.

  VastaaPoista
 4. Lainan korot ovat tällä hetkellä niin matalat, että laina "sulaa" hyvin pelkästään lyhennykselläkin. Kaikki sijoittamiseen liittyvät kirjat kehottavat aloittamaan varhaisessa vaiheessa sijoittamisen. Tuntuisi ajan haaskaukselta sekin, että keskittyisin pelkästään asuntolainan lyhentämiseen ja 9 vuoden (?) päästä aloittaisin vasta "varsinaisen" sijoittamisen.
  Kuten otsikkokin kertoo, tämä oli vasta Olipa kerran sijoitussuunnitelma osa I :D Osat II ja III ovat tuloillaan. Ehkä pääsen jonkinlaiseen konsensukseen pohdinnoillani...
  Kun on miltei nollasta aloitettava, on haastavaa (ja toisaalta kiehtovaakin) pohtia mihin ja miten pienet roposeni sijoitan, jotta ne myös jotakin tuottaisivat. Blogin osoite "sijoituskokeiluja" on kirjaimellisesti sitä mitä täällä puuhastellaan ;)

  VastaaPoista
 5. "Ajallisen hajautuksen" kannalta pisara meressä pistätkö kerran vuodessa 500€ rahastoon vai kuukausittain pienemmän erän. Ajallinen hajautus on lähinnä turvaverkko sille, ettei tule morkkis siitä kun iskit kerralla "koko omaisuutesi" sisään ennen romahdusta.

  Säästät aikaa ja vaivaa kun valitset rahastot mihin oikeasti haluat sijoittaa ja laitat jokaiseen vaikka minimimäärän joka kuukausi.

  VastaaPoista