sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Kannattaako 100% työaika? - Osittaisesta hoitovapaasta

Kun päivittäinen työmatka on 140 km, ajallisesti lähes kaksi tuntia, sitä pohtii onko järkeä ajaa joka päivä töihin. Kun minulle avautui mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen poikani lähdettyä kouluun, tein paljon laskelmia siitä miten oma talouteni kestäisi 20%:n tulonmenetyksen.

100%:lla työajalla sain käteeni 2843,59€/kk (sisältää lapsilisät ja elatusmaksut), mutta tyttäreni vietti joka päivän päiväkodissa ja hoitomaksu oli 283€/kk.

80%:n työajalla saan käteeni 2479,42€/kk (sisältää lapsilisät, elatusmaksun ja Kelan maksaman hoitorahan). Tyttäreni päiväkotimaksu tippui 215,60 euroon kuukaudessa, sillä hän viettää perjantait kanssani kotona.

Kannattaako siis ajaa viitenä päivänä viikossa töihin, jos neljälläkin tulee ihan hyvin toimeen? Onko 364,17€/kk sellainen summa, jonka takia kannattaa käydä töissä joka päivä? Minusta ei.

80% työaika mahdollistaa yhden päivän viikossa kokonaan tyttärelleni. Teemme milloin mitäkin esikoisen ollessa koulussa. Pitkän viikonlopun aikana ehtii palautua töistä ja tehdä muutakin kuin arkipäivien rästihommat. Tätä luksusta minulla on mahdollista jatkaa vielä seuraavat kolme vuotta, sillä osittaisella hoitovapaalla voi olla siihen saakka, kunnes lapsen 2. kouluvuosi päättyy (31.7.). No, minäpä pyöräytin lapset kahden vuoden välein, joten kun osittainen hoitovapaa loppuu esikoisesta, nuorimmainen aloittaa koulun ja saan taas kaksi lisävuotta 4-päiväiseen työviikkoon ;)Kelalta on mahdollisuus saada osittaiseen hoitovapaaseen osittaista hoitorahaa, joka on huikeat 97,73€/kk miinus verot. Tukea on mahdollisuus hakea myös 6 kk takautuvasti.

Työantajalta Kela vaatii todistuksen työajasta. Työantajalle tulee ilmoittaa osittaisesta hoitovapaasta viimeistään 2 kk ennen sen alkamista. Koska osittainen hoitovapaa perustuu työsopimuslakiin, ei työnantaja voi kieltäytyä sen myöntämisestä. Työnantajan velvollisuus ei kuitenkaan ole myöntää esim. kokonaista päivää työntekijälle vapaaksi, vaan työaika saattaa lyhentyä esim. 6-tuntisiksi työpäiviksi. Itse sain neuvoteltua henkilöstöpäällikkömme kanssa omasta lyhennetystä työviikosta, koska työni on luonteeltaan sellaista, ettei siitä ole mahdollista ottaa lyhennyksiä.

Osittaisen hoitorahan esteitä ovat muut Kelan lapsiperheille suunnatut etuudet (pl. lapsilisät) sekä yli 4 viikkoa kestävä sairasloma. Tuki maksetaan kerran kuukaudessa, kuukauden viimeisenä päivänä.


Saahan nähdä koska hallitus keksii tukkia tämän(kin) etumuodon, jotta naiset saataisiin tehokkaasti töihin? Itse olen tykännyt ihan hirveästi 4-päiväisestä työviikostani enkä ihan hevillä tästä luopuisi. 

6 kommenttia:

 1. Tämä tulee minullakin ajankohtaiseksi tulevana syksynä ja ajattelin avata myös omat talouslukuni tuolta ajalta, mutta nyt kiitän jo etukäteen tästä infopaketista :) itse aloitan elokuussa 6h päivät sillä tarkoitus on lyhentää lapsen kotona yksin viettämää aikaa. Otitko laskelmassasi muuten huomioon vielä matkakulujen pienenemistä? Olettaen että kuljet töissä autolla. Viidesosa noin pitkistä työmatkoista on kuitenkin ihan selvää säästöä bensalaskussa.

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas
  http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. En ole vähentänyt tuosta 364,17 eurosta bensakuluja, joten tuo käteen jäävä osuus olisi todellisuudessa vieläkin pienempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai voit ajatella, että käteen jäävä osuus on lyhellä työajalla suurempi, koska bensa pitää joka tapauksessa maksaa, mutta neljän päivän viikolla säästät joka viikko 140km bensat. Miten paljon se kuukaudessa sitten tekeekään. ;) Myös veroprosentti pienenee yhdessä palkan kanssa, joten suhteellisesti käteen alkaa jäämäänkin enemmän rahaa!

   Poista
  2. Veroprosenttiakaan en ole vielä pienentänyt, joten olet oikeassa, 100% ja 80% palkka varmaan ovat aikalailla samat, kun bensakulut ja veroprosentti huomioidaan :) Olen vähän huono laskemaan itse vapaaehtoisesti veroprosenttiani, joten ensi vuonna tämä sitten näkynee veronpalautuksissa :)

   Poista
 3. Suosittelen kyllä lämpimästi! Itse pidin kaikki mahdolliset vanhempainvapaat (isyysvapaa, isäkuukausi, 4 kk hoitovapaa ja 4 kk ositt. hoitovapaa) ennen kuin lapsi täytti 3v.

  Työnantaja ei tietty suoranaisesti hihkunut innosta, mutta hetkeäkään en ole katunut noita päätöksiä. Nettovaikutus tuloihin aika pieni, mutta ajanvietto lapsen/perheen kanssa iso.

  Ajattelin ottaa tuota osittaista hoitovapaata uudestaan koulunkäynnin alkaessa, ellei sitä tosiaan ole poistettu siihen mennessä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen sitä mieltä, että me ehdimme kyllä viettää ihan riittävästi aikaa työpaikalla elämämme aikana. Lapset ovat pieniä niin lyhyen aikaa, että itse haluan kyllä nauttia heidän kanssa olemisesta niin paljon kuin mahdollista.

   Minun työpäiväni kesto työmatkoineen on 10h, niin eipä siinä paljoa jää perheelle aikaa työpäivän päätteeksi. Onneksi osa töistä on sellaisia, joita voi kotonakin tehdä, joten kaikki päivät eivät ole yhtä pitkiä.

   Poista