perjantai 18. maaliskuuta 2016

Olipa kerran sijoitussuunnitelma III
Change of plans!Sijoitussuunnitelman tekeminen on ollut itselleni äärimmäisen vaikeaa... Olen ihminen, joka toimii parhaiten, kun suunnitelmat ovat valmiina. Jos minulla ei ole sijoitussuunnitelmaa, pelkään, ettei rahaakaan jää sijoitettavaksi. Kerroinkin jo "Olipa kerran sijoitussuunnitelma I:ssa", että minulla on tällä hetkellä yhdeksän eri indeksirahastoa ja pohdin jo aiemmin miten jakaa raha näiden kesken. Koska päätavoitteeni kuitenkin on saada maksettua asuntolaina tulevien 8-9 vuoden aikana pois, päätin pitkien pohdintojen jälkeen satsaavani tuona aikana vain 3-5 rahastoon. Mietin miten parhaiten saisin maantieteellisen hajautuksen ja se tapahtunee sijoittamalla Seligsonin kautta Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan ja Aasiaan. Painotus olisi myös tuossa järjestyksessä. Lisäksi otan mukaan Global Top Brands- ja Global Top Pharmaceuticals-rahastot, mutta näiden painotus salkussani olisi yhteensä noin 20%.

Pohjoismaat jätin pois, koska markkinat ovat muutenkin pienemmät. Neljään pohjoismaiseen rahastoon ei riittäisi ropoja riittävästi ja uskon saavani paremman tuoton suuremmilta markkinoilta. Voi olla, että myyn osuuteni pois näistä jossakin kohtaa. Isänmaallisena tekisi mieli ottaa Suomi mukaan tämän hetkiseen suunnitelmaani, mutta nyt lienee paikallaan heittää tunteet nurkkaan ja mennä järjen kanssa.

Kun "Olipa kerran sijoitussuunnitelma II:ssa" pohdin pitemmän aikavälin tähtäimiäni, suunnittelin ostavani kesälomarahoillani osakkeita. Ehkä kuitenkin vielä tässä kohtaa käytän ne indeksirahastojeni lihavoittamiseen.


Kaiken muun lisäksi huomasin ilokseni, että saan kesä- ja heinäkuulta 100%:sta palkkaa lomarahojen lisäksi, joten pystyn 100%:lla palkallani sijoittamaan 1000€/kk. Jes! Hetken jo mietin sitäkin, että tekemällä 100%:sta työaikaa, saisin hurjalla vauhdilla asuntolainankin kuitatuksi, mutta elämää ei minulla juurikaan ehtisi sitten olemaan. Ajattelen kuitenkin olevani ensisijaisesti äiti, ja se on tärkein työni. Siispä laitan vetämään taas uuden hakemuksen 80%:lle työajalle, elän, vietän aikaa rakkaimpieni kanssa ja maksan lainaa pikku hiljaa pois. Kyllä se lainakin joskus loppuu! ;)

2 kommenttia:

  1. Oletko huomioinut painotuksissasi, että Pharma ja Brands Seligsonilta sisältävät sellaisiakin yhtiöitä, joita on jo Euroopassa ja P-Amerikassa? Entäs se fakta, että Aasia -rahastoon kuuluu todella paljon Japania ja ei lainkaan kehittyvää Aasiaa, esim. Intiaa?

    VastaaPoista
  2. Olen huomioinut mainitsemasi seikat. Kehittyvät maat eivät nyt tule mukaan, koska sijoitettava summa ensi vuodesta lähtien tulee olemaan sen verran minimaalinen, ettei ole mitään järkeä lähteä jakamaan sitä enempään kuin kolmeen rahastoon (Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Aasia). Olen alkuvuodesta ehtinyt sen verran jo sijoittaa Brandsiin ja Pharmaan, että siksi ne pysyvät paletissa mukana, mutta vain vuoden loppuun saakka. Sitten ne jäävät huilitauolle vähäksi aikaa.

    VastaaPoista