tiistai 15. maaliskuuta 2016

Omakotitalossa asumisesta

En ollut koskaan haaveillut omakotitalossa asumisesta ennen kuin tapasin nykyisen aviomieheni. Kuvittelin omakotitaloasumisen olevan kallista, koska maksavathan uudet omakotitalotkin paikkakunnasta riippuen satojatuhansia euroja. Mieheni oli rakentanut nykyisen talomme lastensa äidin kanssa, mutta lusikat menivät pian talon valmistumisen jälkeen jakoon. Sainkin itse aika hyvän lusikan ;)

Koska mieheni oli itse ollut rakentamassa taloa, rakennuskustannukset olivat pienemmät kuin pakettitaloissa. Vaikka talo oli valmis, kun lusikat menivät jakoon, piha oli vielä pahasti keskeneräinen. Mieheni exällä oli myös kiire päästä eroon omasta osuudestaan talossa, joten mieheni sai lunastettua talon puolikkaan pilkkahintaan. Minä siis ryhdyin maksamaan tätä talon toista puoliskoa 125.000 euron lainalla. Talon emännäksi tulin omasta rivitalo-osakkeesta. Olin aina kuvitellut, ettei minulla olisi varaa asua omakotitalossa, mutta kuinkas sitten kävikään...? (Luvut on laskettu sen mukaan, mikä on minun osuuteni laskuissa)


Sähkölasku – ennallaan

Ensimmäinen yllätykseni oli se, että 79 neliön rivitalokolmioni kulutti saman verran sähköä vuodessa kuin 144 neliön omakotitalo!! Kuinka tämä on mahdollista? Koska oma asuntoni oli täysin sähkölämmitteinen.  

Omakotitalossamme puolestaan lämmitys tapahtuu varaavan takan, lattialämmityksen ja ilmalämpöpumpun avulla. Kovilla pakkasilla takkaa lämmitetään kahdesti päivässä, muutoin talvisaikaan joka toinen päivä. Uutena kulueränä tulivat polttopuut, 8 mottia/v., osuuteni +2,08€/kk

Kävin läpi vuoden 2015 sähkölaskut:
- sähkönkulutus 59,52€/kk
- siirtomaksu 58,75€
- oma osuuteni näistä on 59,14€, joka on samaa luokkaa kuin rivitalossa asuessani, ehkä jopa hieman pienempi

Lainan kuukausierä – nousi

Rivitaloni laina oli 102.000 euroa. Lyhensin lainaa 526€/kk.

Omakotitalon lainan kk-erä oli alkuun 621,40€, mutta marginaalin tarkastuksen jälkeen se tippui 591 euroon. Molempiin lainoihin laina-aika oli sama, 20 v. Lainaerä siis +65€/kk.

Yhtiövastike – laski

Rivitaloni yhtiövastike oli 174,20€/kk.

Omakotitalossa maksan yhtiövastikkeen sijaan:
-          jätemaksua 8,29€/kk
-          tonttivuokraa 23,14€/kk
-          kiinteistöveroa 10,24€/kk
-          nuohouksesta 1,70€/kk

Omakotitalon ”yhtiövastike” on siis 43,37€/kk, joka on -130,83€ vähemmän kuin rivitalossa.

Vesilasku – puolittui

Vesimaksu maksettiin rivitalossa kulutuksen mukaan, kuten omakotitalossakin. Maksamme vesilaskun 4-6 hengen taloudestamme puoliksi. Vedenkulutus ei sinällään muuttunut entisestä, koska mieheni lapset ovat pääsääntöisesti päiväseltään meillä. Mieheni urheilee paljon ja käy yleensä suihkussa liikuntapaikalla, joten yhden henkilön vedenkulutus ei kokonaiskulutusta lisännyt minun näkökulmastani.

Kotivakuutus - nousi

Kotivakuutuksen hinta oli 5,09€/kk rivitalossa. Omakotitalossa 22,90€/kk. Nousua siis +17,81€/kk.Se, mitä omakotitaloasumisessa en ole ottanut kustannuksissa huomioon, ovat suodattimien vaihdot (mutta mieheni on ostanut metritavarana suodatinkangasta, ja yhden palan hinnaksi tulee pari euroa, jos sitäkään) tai remonttikulut. Talomme on 6 vuotta vanha ja toistaiseksi remonttia ei ole ollut tarpeen tehdä. 10 vuoden sisään on kuitenkin tulossa talon ulkomaalaus. Muilta osin saamme elää aika lailla rauhassa isommilta remonteilta. Pihaa olemme tehneet vuosi vuodelta ja luulen, ettei piha tule koskaan olemaan ”valmis” :)

Asumiskustannukset omakotitalossa ovat siis alhaisemmat kuin rivitaloasumisessa ja tämän huomasin nopeasti myös lompakossakin. Toki apuna tässä oli myös se, ettei kaikkea ole tarvinnut enää yksin maksaa, vaan puolisoni maksaa puolet kuluista. 

Maksamme molemmat 250€/kk yhteiselle tilillemme, josta hoidetaan kaikki talomme kulut, remonttivarakin huomioiden. 

Enää en omasta rauhasta lähtisi takaisin rivi- tai kerrostaloon. Kaikesta vastustelustani huolimatta minusta siis tuli tyytyväinen omakotitalon emäntä :)

6 kommenttia:

 1. Tässäpä oiva vertailu omakotitalon ja rivitalon kustannuksista! Minulle molemmat on vielä aivan hämärää aluetta, kun en ole omistanut kuin kerrostalo-asuntoja. :)
  Ehkä joskus sitten, jos tulot nousisivat...

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
 2. Kiitos laskelmasta! Omakotitalossa asuminen todellakin houkuttelisi, joten on mielenkiintoista nähdä noita todellisia kuluja laskettuna. Pääkaupunkiseudulla omakotitaloon muuttaminen vaatii 'hieman' suunnittelua, säästöjä ja tuloja, mutta voi olla että vielä joskus pääsen asumaan omakotitaloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en asu pääkaupunkiseudulla, mutten kovin kaukanakaan sieltä. Kuitenkin asun yhdessä Suomen top 10 suurimmista kaupungeista :)

   Hesarista tulee aina päiviteltyä miten kallista pääkaupunkiseudulla on oikeasti asua. Pelkkä tontin hinta on tähtitieteellinen! Vähän täällä "sivummassa" asuminen on moninkerroin edullisempaa.

   Kehottaisin kovasti miettimään omakotitaloasumista ajatellen lämmitystä. Meidän on edullista asua tässä, koska lämmitysmuotoja on useita. Itselleni sähkölaskut ovat olleet yllätys, koska maksoin todella suorasta sähkölämmityksestä 79 neliön kolmiorivarissa saman verran kuin miltei tuplasti suuremmassa omakotitalossa.

   Siinäkin säästää paljon, jos itse rakentaa. Helppo tosin täältä huudella, kun itse on muuttanut valmiiseen taloon ;)

   Poista
  2. Pidän mielessä tuon lämmitysasian!

   Poista
 3. Laskekaa mukaan myös liikkumisen töihin, kauppaan ja harrastuksiin niin kulut muuttuu. Monasti taloudessa pitää olla kaksi autoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskelmat on tehty minun kodeista... meillä omakotitalo sijaitsee pyöräilymatkan päässä keskustassa, joten toinen auto ei suinkaan ole välttämättömyys. Lapset pääsevät pääsääntöisesti harrastuksiin pyörällä ja tarv. bussilla.

   Poista