Nordnet

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Ammatinvalinnan vaikeus


Sukulaistyttöni kirjoitti tänä keväänä ylioppilaskirjoituksissa. Kyselin hänen äidiltään joko nuori nainen tietää mitä haluaa lähteä opiskelemaan. Äidin mukaan ei tiennyt. Totesin päätöksen olleen vaikea itsellänikin, ja erityisen vaikeaksi sen tekee tänä päivänä hallituksen suunnitelmat tarjota opintotukea vain yhtä tutkintoa kohden. Käsi pystyyn kuinka moni oikeasti tiesi jo 19-kesäisenä mikä on se ”eläkeammatti”? Tai peruskoulun päättäneistä 16-vuotiaista?

Itse, hieman päälle 3-kymppisenä, olen hankkinut itselleni jo kaksi ammattia. Ensimmäinen oli kaikkea muuta kuin mitä olin ikinä edes haaveillut. Yo-kirjoitusten jälkeen minulla oli haaveena lähteä opiskelemaan yliopistoon. Olin kirjoitusten jäljiltä niin poikki, etten saanut luetuksi pääsykokeisiin. Pläräsin hajamielisesti ammattikorkeakoulun hakuopasta ja valitsin sieltä ensimmäisen ammatin, joka edes pikkiriikkisen kiinnosti ja jota pystyi opiskelemaan omalla paikkakunnalla. Nämä kriteerit siksi, että tiesin pitäväni joka tapauksessa välivuoden puolen vuoden opiskelun jälkeen.

Välivuoden aikana päädyin tekemään sitä, mitä olin opiskellutkin puoli vuotta ja kiinnostuin alastani todenteolla. Kun välivuoteni päättyi, jatkoin valmistumiseeni saakka aloittamiani opintojani ja työllistyin välittömästi. Välivuodesta jäi muutakin käteen: into toiseenkin alaan. Niinpä hain jo valmistumiskevääni aikana yliopistoon opiskelemaan, ja opiskelupaikka irtosi samantien. Yhdistelin sujuvasti päätoimisen työnteon, päätoimisen opiskelun, kaksi raskautta ja valmistuin viiden vuoden kuluttua yliopistosta. Jälleen kerran työllistyin uudelle alalleni samantien. 

Nyt, kuuden työvuoden jälkeen, olen alkanut miettimään pitäisikö vielä opiskella jotakin muuta? Edellisessä postauksessani kerroin kärsineeni nykyisessä työssäni arvoristiriidoista eivätkä ne ole työpaikaltani minnekään poistuneet. Sen sijaan yt-neuvottelut ovat parasta aikaa käynnissä. Alan vaihdon kannalta viimeiset mahdollisuudet taloudellisesti siihen olisivat juuri nyt, mikäli hallitus aikoo ensi vuonna leikata aikuiskoulutusrahaa. Itselläni tosin ei ollut hajuakaan siitä, mikä uusi alani olisi. Kerroinkin teille jo aiemmin käyneeni ammatinvalintapsykologin luona. Tässä hieman siitä.

Mitä ammativalintapsykologin luona tehdään?

Ensimmäisellä käyntikerralla kartoitimme työ- ja opiskeluhistoriaani ja psykologi kyseli kaikista mikä em. on kiinnostanut, mikä ei. Hän kyseli myös henkilökohtaisesta elämästäni paljon. Kotitehtäväkseni sain miettiä paperille missä olen viiden vuoden päästä. Voin sanoa, että ei ollut helppo tehtävä! Toisella kerralla kävimme kotitehtävääni läpi ja teimme erilaisia tehtäviä henkilökohtaisista arvoistani. Niistä keskustelimmekin paljon.

Kolmannella kerralla tein tietokoneella viisi erilaista testiä. Ensimmäinen testi käsitteli erilaisia ammatteja. Piti klikata mikä kiinnosti, mikä ei. Noin 95% ammateista ei kiinnostanut. Olin jo masentua tässä kohtaa... Toisessa testissä kartoitettiin mitkä seikat ovat minulle tärkeitä työssä. Loput testit käsittelivät sitä millainen olen ihmisenä. Minä-käsitykseen paneutuvat testit olivat kaikkein mielenkiintoisimpia. Tuli kaksi ääripään väittämää persoonallisuudestani ja sitten minun piti miettiä mihin kohtaan ääripäistä sijoitun. Tässä testissä piti miettiä sitä millainen olen eikä sitä millainen haluaisin olla. Huomasin, että oma minäkäsitys oli erilainen kuin mitä ehkä olin kuvitellut. Tai että olen ollut aiemmin toisenlainen kuin mitä olin tänä päivänä.

Neljännellä kerralla kävimme testitulokset läpi. Ammateista kolme nousi erityisesti esiin. Näitä kolmea olin mielessäni itsekin ajatellut. Toki muitakin, erityisesti luovan alan, ammatteja nousi vahvasti esille, mutta koen tärkeäksi sen, että valmistuttuani työllistyn. Varasimme vielä viidennen ajan, jossa kävimme läpi mikä näistä kolmesta ammatista olisi se, jota kohti lähtisin pyrkimään, jos päättäisin hakea opiskelemaan. Keskustellen, plussia ja miinuksia pohtien, luulen mahdollisen urapolkuni löytyneen.

Koin koko prosessin äärimmäisen hyvänä. En halua opiskella ”turhaan” ammattia, joka ei sitten kenties olisikaan se ”minun juttuni”. Toisaalta aikuiskoulutusrahaakaan ei ole mahdollista saada kuin yhtä opiskelukertaa varten. Lisäksi olen edelleen äiti, ja heittäytyminen kokopäiväiseksi opiskelijaksi on rehellisesti sanottuna pelottavaa, etenkin, jos tuleva opiskelukaupunki sijaitsee yli kolmen tunnin ajomatkan päässä. Entäs se taloudellinen näkökulma?


Seuraavassa postauksessa kerronkin teille aikuiskoulutusrahasta... 

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta ja kerro mielellään aiheesta lisääkin (aikuiskoulutusraha). Painiskelen itse samojen ongelmien ääressä, kun haluaisin vaihtaa alaa, mutta koulutukseni ei oikein kelpaa minnekään muualle, kuin nykyiselle alalleni...

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas
  http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se itselläkin. Tavallaan kaksi ammattia tukevat toisiaan, mutta loppupeleissä kummastakaan tutkinnostani ei ole minulle hyötyä, jos haluaisin totaalisen alanvaihdon. En saa hyväksilukuja. Tämä vuoden kestävä koulutus antaa pätevyyden tehdä nykyisen kaltaista työtä toisessa työympäristössä. Sisältö muuttuu vain jonkin verran. Vaikeaa selittää, kun ei ihan vielä haluaisi paljastaa työnantajaansakaan :/

   Poista
 2. Maksoitko itse ammatinvalintapsykologin palvelut ja mistä tätä palvelua saa? Itse olen tosiaan käynyt läpi uravalmennusta ja coachingia, mutta en ole tullut hullua hurskaammaksi :) Omia vahvuuksia sen sijaan on tullut käsiteltyä paljonkin.

  Itse olen myös huomannut yhtäkkiä, että minun ehkä kannattaisi harjaannuttaa taitojani tietyillä osa-alueilla, joissa olen jo melko hyvä, mutta joita en ole yhtään tullut ajatelleeksi. Eli esim. kielitaitoni: osaan aika hyvin 5 kieltä, mutta en vielä niin hyvin että voisin esitellä itseni kielinerona :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TE-keskuksessa eli työkkärissä ammatinvalintapsykologin käynnit ovat ilmaisia. Kurkkaapa kuntasi TE-keskuksen nettisivuja, sieltä varmasti löytyy puhelinnumero.

   Poista