perjantai 8. huhtikuuta 2016

Katsaus lasteni säästöihin ja sijoituksiin

Kerroin aiemmin lapsille sijoittamisen haasteista. Joka pankkiin vaaditaan aina etävanhemman suostumus ja lasteni isä kun ei ole kiinnostunut sijoittamisesta, lasteni, ja erityisesti tyttäreni, eurot, makaavat pääosin kivijalkapankin säästötilillä.

Esikoinen ehti nauttia lapsilisien kerääntymisestä tililleen useamman vuoden ajan siskoonsa verrattuna. Siksi hänellä on säästöjä huomattavasti enemmän kuin pikkusiskollaan. Lasteni salkut ovat tämän näköiset:

Sijoituskohde
Poika 7-v.
Tyttö 6-v.
Sijoitusobligaatiot
4.346,20

Säästötili
656,49
2.900,54
Superrahasto Suomi
196,00
204,00Yhteensä
5198,69 €
3104,54 €

Pojan eurot ovat vielä kahden vuoden ajan kiinni kivijalkapankin sijoitusobligaatioissa, tuottaen tuskin mitään. Sijoitusajan päätyttyä rahat siirtyvät takaisin säästötilille. Ette usko kuinka itseäni raastaa antaa rahojen vain maata nollakorkoisella tilillä!

Säästän lapsilleni superrahastoon 15€/kk/lapsi eli minimikuukausisumman. Aiemmin säästin säästötilille 10€/kk/lapsi, mutta saatuani lasten isältä suostumuksen avata lapsille Nordnetiin sijoitussalkut, aloin viime vuonna säästämään kuukausittain sinne. Tänne siirrän myös synttäri- ja joululahjarahat, siksi näissäkin on ”huikea” 8 euron ero tytön ja pojan välillä.

Nordnetin Superrahasto Suomen valitsin, koska siitä ei koidu lapsille mitään kuluja. Toisekseen sijoittaminen indeksirahastoon on niin vaivatonta, että tuo 15€/kk lähtee automaattisesti palkkapäivänä tililtäni Nordnetiin sijoitussalkkuun, ja joka 28. päivä rahastoon. Kun kaikki on automatisoitu, lapsille säästäminen sujuu huomaamattomasti.

Olen tosin miettinyt pitäisikö minun jossakin kohtaa tasoittaa lasteni säästöjen eroa siirtämällä tyttären rahastoon enemmän rahaa. Mitä olette mieltä?4 kommenttia:

 1. Minusta sinulla on kaksi reilua vaihtoehtoa:

  - Tasaat tilit laittamalla enemmän rahaa tytön säästötilille: En muista minkä ikäisiä lapsesi ovat, mutta jos ovat pieniä niin eivät tiedä tuon taivaallista, että tyttö saa jonkin aikaa "enemmän" kuukaudessa.

  - Jatkat nykyisellä mallilla, mutta lopetat pojan tilille säästämisen esim. kun hän täyttää 18v ja jatkat tytölle säästämistä niin kauan, että hänkin täyttää saman verran.

  Itse tasaisin tilit jo nyt, koska kun lapset alkavat tajuta säästöjensä suuruuden tulee tuo epätasasuhta vaivaamaan tyttöä vuosia. Lapsen ei ole helppo sisäistää, että aikanaan, monen vuoden päästä hän saa saman verran, kuin veli.

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
 2. Tätä tasaamista minäkin olen miettinyt... 2000 euron ero on kuitenkin aika suuri! Tällä hetkellä mahdollisuuksia tasaamiseen ei hirveästi ole, mutta jossakin kohtaa, kun oma talous antaa myöten, teen varmaan tytölle lisätalletuksia.

  VastaaPoista
 3. Ananaksen toinen vaihtoehto kyllä kuullostaa minusta reilummalta. Eli jatkat nykyiseen malliin. Pojalle säästäminen loppuu kuitenin aikaisemmin hänen tullessaan täysi ikäiseksi. Lapsikin ymmärtää kun asia hänelle sanotaan tyyliin "Veljesi on syntynyt sinua aikaisemmin ja hänelle on siis ehditty säästää pidempään. Vastaavasti hän täysi-ikäistyy aikaisemmin jolloin säästäminen hänelle loppuu vastaavasti aikaisemmin." Se mitä tulevaisuudessa tapahtuu todellisuudessa ei ole tämän enempää ennakoitavissa.

  VastaaPoista
 4. Vanhemmalla kuuluukin olla enemmän. Jos tasaisin, tasaisin niin, että rahoja on sijoitettu x € esim 8v-syntymäpäiväksi, mutta kurssivaihteluiden takia arvoissa voi olla eroja.

  VastaaPoista