Nordnet

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Ahneus


"Money money money, ain't it funny in a rich man's world"
Sairaslomallani ehdin tuijottaa telkkaria enemmän kuin koskaan. Makasin usein sohvalla telkkari päällä, välillä torkkuen. Normaalisti en tv:tä katso edes päivittäin, mutta nyt kun oli ”mahdollisuus”, katselin aika paljon tositv:tä. Tällaisena taviksena on kiva tirkistellä miltä näyttää rikkaiden ja kuuluisten maailma. Kardashians-sarjaan suorastaan koukutuin. Mieheni ei voinut käsittää miksi tuijotin sitä. Siksi, koska en voinut käsittää näiden ihmisten ongelmia. Toisaalta he eivät olleet yhtä bimboja kuin mitä tabloid-lehdet antavat olettaa, mutta ne ongelmat... ja erityisesti rahaongelmat!

En ole paneutunut Kardashian-perheen talouteen, mutta oli oikeastaan aika mielenkiintoista todeta, että rikkaillakin on ”tiukkoja” tilanteita. Taloja ei ostellakaan ”tuosta vaan”, vaan tässäkin Kourtney perheineen mietti onko heillä varaa haluamaansa taloon. Tai selviytyykö perheen kuopus omaan taloon liittyvistä kuluista. Koomisinta olivat Kanye Westin Twitter-viestit, joissa hän aneli rahaa 53 miljoonan dollarin velkoihinsa ja ihmetteli miksi häntä rikkaammat lahjoittavat rahaa Afrikkaan avatakseen kouluja hänen auttamisensa sijaan!? Miten helkkarissa joku saa 53 miljoonan dollarin velat itselleen? Meniköhän kirjanpitäjällä jossakin kohtaa pilkku väärään kohtaan vai onko Westiltä jäänyt taloudenpidon tunnit joskus väliin? Nämä tietysti ovat lööppejä, todellisuudessahan emme tiedä mikä Kardashianien ja Westin todellinen rahatilanne on, mutta useat julkisuuden henkilöt jenkeissä ovat kuitenkin tehneet henkilökohtaisen konkurssin. Esimerkkinä vaikkapa räppäri 50 cent.

Nouseeko raha ja julkisuus niin pahasti päähän, että ihminen menettää maalaisjärkensä? Ajatteleeko julkkis tienaavansa samalla tavoin ikuisesti kuin uransa huipulla? Vai mikä heillä menee niin pieleen? Vai miten määritellään rikas ihminen? Onko hänellä miljoona? Kaksi miljoonaa? 10 miljoonaa? Satuin katsomaan jakson Miljonääri-äitejäkin (ja toista jaksoa EN katso). Mietin, jos sarjassa esiintyvät ihmiset ovat miljonäärejä, miksi he asuvat vuokralla jonkun toisen kodissa? Jos sinusta tulisi yhdessä yössä miljonääri, miten sinä käyttäisit rahasi? Lähtisikö sokka irti vai jatkaisitko elämääsi kuten olit elänyt sitä ennenkin? Ajaisitko 100.000 euron autolla, omistaisit huvipurren, oman yksityislentokoneen? Mitä sitten, kun olet saanut ostettua kaiken sen minkä olet halunnut? Mitä on elämä sen jälkeen?


4 kommenttia:

 1. "Nouseeko raha ja julkisuus niin pahasti päähän, että ihminen menettää maalaisjärkensä?"

  Enemmänkin ajattelisin niin, että vaikka ihminen saa rahaa ja julkisuutta, hän ei automaattisesti samalla saa myös maalaisjärkeä. Ihminen, joka ei ole osannut käyttää rahaa köyhänä, todennäköisesti on vielä huonompi rahankäyttäjä, kun sitä yhtäkkiä on paljon.

  VastaaPoista
 2. Yksi oman sijoitusharrastukseni taka-ajatuksista on varallisuuden järkevän ja tuottavan käytön opetteleminen. Sitten jos ja (toivottavasti) kun sitä joskus vaurastuu, niin silloin on luontevasti jo selvillä mitä varallisuudella kannattaa tehdä ja mihin se riittää.

  Vaikka jostain putkahtaisikin yön aikana miljoona tilille, niin vähäriskiselle sijoitukselle varsin optimistisella 5% vuotuisella tuotto-odotuksella vuotuista kassavirtaa tulee vasta 50k€ ennen veroja. Sillä summalla ei vielä huvijahteja tai privajettejä osteta saati ylläpidetä. :)

  T. Ikiholdaaja

  VastaaPoista
 3. Rahalla vapaaksi summasi oman ideanikin miksi jotkut eivät osaa käyttää rahaa rikkauksista huolimatta. Monesti rikkaat ovat myös ulkoistaneet raha-asiansa siihen erikoistuneille hoitajille, mutta heiltäkin menee aina jotain ohi kun asiakas tekee miljoonaluokan heräteostoksia tietämättä tarkkaa käytettävissä olevaa rahamäärää tilillään.

  Jos itse saisin äkkiä miljoonan, niin sijoittaisin ensin suurimman osan jotta saisin vuosittaiset 40k€ osinkotulot, näin elämänlaatuni pysyisi nykyisellään esimerkiksi työttömyydestä riippumatta. Osan käyttäisin lähimmäisteni auttamiseen & hyväntekeväisyyteen ja lopuilla toteuttaisin unelmiani, jotka eivät suinkaan ole kalliita autoja tai muuta kauheaa materiaa. Haluaisin matkustaa perheen ja kavereiden kanssa, panostaa autoharrastukseeni esimerkiksi oman korjaamon &säilytyshallin muodossa ja ottaa paljon palkattomia vapaapäiviä työstäni jotta harrastusten parempi touteuttaminen olisi mahdollista :)

  Olen itse asiassa päättänytkin jo, että jos joskus isompi "arpajaispalkinto" osuu kohdalle niin ensin maksan velkani pois, sitten laitan lopuista 50% yhteiseen hyvään ja loput käytän itsekkäästi omaan sijoittamiseeni ynnä noihin edellä mainittuihin asioihin :D Yhteinen hyvä on siis perheen auttaminen, hyväntekeväisyys tai vaikkapa asuinalueeni katujen talviaurauksen & jääkiekkokenttien jäädyttämisen maksaminen jos kunta sallii, hommaan hankittaisiin henkilö joka tekee vain tuota aluetta ja siihen aikaan ettei lumi ole koskaan esteenä kellekään alueen asukkkaalle töihin lähtiessä :D

  VastaaPoista