Nordnet

lauantai 11. kesäkuuta 2016

Sijoitussalkun tarkastelua

Kirjoittelin pari kuukautta sitten, että minulla on mahdollisuus kesän aikana sijoittaa 1.000 €/kk. Olen myös avannut sijoitussuunnitelmaani muutamassakin eri kirjoituksessani, ja miettinyt vieläkin sen olevan yhtä levällään kuin Jokisen eväät. Rahastoja on aivan liikaa suhteessa sijoitettaviin rahasummiin.

Kun Sijoittaja-Tursas kirjoitti luopuneensa Superrahastoista, tuli fiilis, että näin minunkin pitäisi tehdä. Olin jo tätä miettinyt pitempään, mutta Tursas onnistui sanoittamaan ajatukseni ja etenkin nyt kun pyörittelen ensi viikolla tuota tonnin summaa, olen jotenkin "pulassa" miten sen kanssa toimisi. 

Seligsonin rahastoista Pohjois-Amerikka on poissuljettu vaihtoehto, koska siellä osakkeiden arvo on noussut -> ostaisin huonoon aikaan. Pohjoismaat ovat vuorostaan niin pieni markkina-alue ja Tursas avasikin hyvin syyt miksi itsekin luopui Norjan ja Tanskan osuuksistaan. Suomen indeksirahasto on myöskin ollut pitkään nousussa -> ei ole järkeä ostaa. 

Seligsonin rahastoista Aasia ja Eurooppa olisivat siis itselläni ainoat potentiaaliset kohteet, joihin nyt kannattaisi eurojaan laittaa, jos laittaa. Vai jättäisikö osan rahoista käteiseksi ja sijoittaisi vasta sitten, kun tulisi varteenotettavia vaihtoehtoja? Toisaalta Seligson aloitti myös kehittyvien markkinoiden aktiivisen rahaston Latinalaiseen Amerikkaan, mutta onko järkeä lopettaa muutama rahasto ja avata taas yksi, kun sitä kuukausittain sijoitettavaa rahaa ei järin paljoa tule kesän jälkeen olemaan? Yritän siis rahastojenkin suhteen ostaa aina sitä, jolla menee kaikkein heikoimmin. 

Melkoista pyörittelyä tämä on. Osakkeisiin en edelleenkään ole halukas tekemään suoria ostoja. 


6 kommenttia:

 1. Mitä jos kokeilisit suoria osakesijoituksia ihan pienellä summa aluksi? Yhtä, kahta tai jopa kolmea yhtiötä aluksi, seuraat miten sijoitukset menevät, mitä tunteita se herättää ja miltä muutaman yhtiön seuraaminen tuntuu. Jos se ei imaise mukaansa tai sinulle syntyy paljon epämukavia tunteita, ei kaikki ole niissä kiinni ja ne voi aina myydä. Kaikella kunnioituksella, rahastoilla ostat vapaa-aikaa verrattuna suoraan sijoittamiseen, kun aikasi ei mene yksittäisten yhtiöiden tuijottiseen saati osakkeiden allokaation justeeraamiseen, mutta onhan ne absoluuttisesti pitkällä aikavälillä vähän arvokkaita. En sano, että rahastot ovat pahasta. Ehdotan vain, että kokeilet. Itselleni pienillä taaloilla aloittaminen toimi hyvin. Totuttelin volaan, tein kauppaa, myös typeriä liikkeitä, ja samalla kokemuksen myötä opettelin ulos pelosta ja paniikista.

  P.S. En ole blogisi aktiivinen lukija, ainakaan ollut ennen tätä, joten jos olet jo suoraa sijoittamista kokeillut ja käynyt osakeahdistuksen kirjon läpi, niin unohda tämä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kiva kun ihmiset kannustavat. Itsekin aloittelen vastaavaa projektia ja mietin uskallanko siirtää nyt tilillä makaavia rahojani suoraan osakkeisiin. Tosiaan voihan sitä aloittaa ihan pienesti ja kasvattaa summia vähitellen.

   http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi

   Poista
 2. Ei ehkä kannata minusta liikaa mallia ottaa :) Kaikki nuo viime kirjoituksessani postatut myynnit Tanskan Superrahastoa lukuun ottamatta olisi kannattanut jättää tekemättä, tai ainakin säästää tälle viikolle.

  Mutta olen edelleen sitä mieltä, että nyt on hyvä hetki kasvattaa käteiskassaa, joko säästämällä, pitäytymällä otoista tai jopa myynneillä. Uskon, että jos Brexit ei toteudu, niin ralli jää lyhytaikaiseksi. Brexitin toteutuessa taas koetaan iso dippi. Silloin on kiva jos on jotain millä ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ottanutkaan suoraa mallia, mutta tekstisi osui ja upposi, koska olin miettinyt ihan samoja asioita. Tanska on nyt myyty voitolla. Odottelen, että loputkin jossakin kohtaa nousevat ja myyn ne Suomea lukuunottamatta pois.

   Poista
 3. Minäkin alotin rahasto-omistamisen jälkeen vuosi sitten osakkeenomistajan uran. Muutamaan otteeseen ostin, välillä kalliimmalla, välilä vähän edullisemmin. Alkuun seurailin tosi aktiivisesti, nyt harvemmin. Olen oppinut pääsemään harmituksista eroon seuraamalla ostettujen osakkeiden keskihintaa. Osakkeiden määrä on edelleen pieni ja minulla on vain yhden firman osaketta. Suunnitelma on, aikataulua ei. Tämä ei ole hötkyilijän hommaa. Ostan lisää, kun siltä tuntuu eli silloin, kun rahaa on eli osakkeenolistajaharrastukseni jatkuu.

  VastaaPoista