torstai 28. heinäkuuta 2016

Kun rahankäyttö taas kusee

Minulla ei nyt mene lainkaan putkeen tämä rahankäyttö. Elän taas kuin viimeistä kesäpäivää, Lidliä siteeratakseni. Rahat yksinkertaisesti  loppuvat kesken, vaikka tulot ovat olleet suuremmat kesä-heinäkuun aikana. Aina löytyy joku helvetin typerä selitys. Reissu Suomen ympäri tulee tyssäämään tänne Pohjois-Pohjanmaalle ja ajatus hotelliyöstä Oulussa unohdetaan. Samoin unohdan haaveeni käydä edes kerran Tuurin kyläkaupassa, koska olen kuluttanut KOLMESSA päivässä kahden viikon budjetin!!!! Pläräsin juuri kuittipinoa kirjatakseni menoni ylös heinäkuun kuukausikatsaukseen. Ihan hävettää! Ja huomenna olen sopinut lähteväni napapiirille lasten kanssa moikkaamaan joulupukkia. Pelkästään menovesi kustantaa, puhumattakaan ruokapuolesta ja muusta...


Mietin ratkaisuksi tähän tilanteesen viikottaisen budjetin tarkkaa kirjaamista, jolloin havahdun ehkä konkreettisemmin siihen, mihin minä törsään. Onko kenelläkään kokemusta siitä, auttaako turhien ostojen karsinnassa seteli lompakossa paremmin kuin pankkikortin vinguttaminen?

10 kommenttia:

 1. Lomailu on vaan niin h****tin kallista. Elä häpiä. Ei se auta.

  VastaaPoista
 2. Käteisen käyttäminen auttaa mutta ei silläkään ihmeitä tehdä. Välillä sitä rahaa vaan menee paljon enemmän kuin haluaisi.

  VastaaPoista
 3. Ei kai sitä kesällä niin kannata säästellä? Kyllä sitä sitten talvellakin kerkiää... =D

  VastaaPoista
 4. Minusta on aika paljon rahankäyttäjän luonteesta kiinni kumpi on parempi vaihtoehto. Toisilla käteinen polttaa taskussa,toisilla tuo konkretiaa ostamiseen,ja näin kuria rahankäyttöön. Meidän perhe lähtee reissuun maanantaina.. Syrjään laitettu tuhat euroa,mikä tuntuu paljolta viikon kotimaan lomaa varten. Vaan tosiasia on,ettei tuolla rahalla hotelleissa nelihenkinen perhe nuku,vaan punkataan kavereilla/teltassa,jotta rahaa jäisi mahdollisimman paljon käyttää kokemuksiin. Yritähän nauttia lomasta ilman liiallisia omantunnon tuskia!

  VastaaPoista
 5. täälläkii on menny rahaa enempi kun tarpeeksi kun on oltu reissussa ..mutta en halua pilata kesäfiilistä kyllä silläkään. syksyllä kun sataa vettä pihistellää ja muistellaa kesää^^

  VastaaPoista
 6. Olitko budjetoinut väärin, vai tuhlasitko?
  Yksi tapa on budjetoida lomamatkan jokainen päivä erikseen, ja laittaa lompakkoon käteistä vain juuri sen verran kun tarvitsee sinä päivänä. Pankkikortti on sitten vain *oikeasti* hätätilanteita varten.

  Jos taas tulee vastaan "ohittamattomia tarjouksia", vaikkapa lastenvaatteita todella edullisesti, niin niitähän ei osteta lomabudjetin rahoilla, vaan lastenvaatebudjetin kautta.

  VastaaPoista
 7. Lomalla tylsyyttä tulee hoidettua shoppailemalla. Tarkista nyt mitä olet ostanut ja mieti ostosten tarpeellisuutta. Olisitko ostanut samat tuotteet arkena? Sen jälkeen unohda rahat ja kaupat ja keskity ulkoiluun, marjastukseen, lasten kanssa puuhaamiseen ja ilmaisiin kesähuvituksiin. Kaiva varastosta myös aiempien kesien huviostokset (ristikkolehdet, rantalelut yms) esiin ja hyödynnä niitä ilmaisen tekemisen keksimiseksi.

  Itse ainakin huomasin kesälomalla, että ajatukseni muuttuivat ihmeesti: "mitäs tänään tehtäisiin?" -> "mitäs tänään ostettaisiin?"
  Ihan vain koska miellin hauskan tekemisen tarkoittavan samaa kuin ostaminen.

  Nyt olen taas töissä ja rahaa ei kulu enää ollenkaan muuhun kuin ruokaan. Ihmeesti keksin viikonlopuiksi monenlaista tekemistä, joka ei maksa yhtään mitään.

  VastaaPoista
 8. Meillä kesä on aina remontoinnin ja pihan kunnostuksen aikaa ja rahaa palaa reilusti, vaikka ei kotimaan matkailua erityisesti harrastetakkaan. Ei auta kuin sinnitellä seuraavaan tilipäivään ja varautua ensi kesään isommalla lomakassalla. Joka vuosi sama virsi :)

  Suomessa hotellissa yöpyminen on poskettoman kallista, joten edullisempaa majoitusta voisi etsiä leirintäalueilta tai vaikka Airbnb:stä. Lapsille myös päiväretki lähimetsään voi olla suuri seikkailu, ilman että lähtee kotia kauemmas reissuun.

  VastaaPoista
 9. Minä kuulun nuukiin käteisen käyttäjiin. Nostan kuukauden ruokabudjetin kotiin ja jaan sen viikkoihin. Ylijäämän laitan reissukassaan tai tyttärille ja joka kuukausi tyttöjen possuihin kilahtaa tai kahahtaa useita euroja ( n. 20-30 euroa kummallekin) ja jää vielä hupirahastoon. Kortin kanssa olen täysin sokea ja ostan mitä sattuu ja budjetit paukkuu. Käteinen toimii siis minulla ja kaikki hyötyvät. -Anki

  VastaaPoista
 10. Onpa lohduttavaa kuulla, että muillakin on sama tilanne.

  Lomabudjetti tällä reissulla on se summa, jonka normaalisti käyttäisin ruokaan vkossa, eli 200€/ 2 vkoa, poislukien auton menovedet.

  Me ollaan asuttu toisten nurkissa kaiken aikaa, mutta tyhjin käsin ei ole kehdannut yhteenkään taloon mennä. On tullut vain extramenoja kaiken aikaa juuri Ananaksen tyyliin "Mitäs tänään tehtäisiin?" Nämäkin siksi, että ollaan sukulaisissa ja sukulaiset eivät lapsia niin usein näe ja siitä syystä en ole rohjennut sanoa, ettei minulla oikeasti olisi varaa lähteä ylimääräisiin rientoihin...

  Lapsille olen ostanut pitkien ajomatkojen varalle muutamien eurojen puuhajuttuja, koska voin sanoa, että on ihan helvettiä, kun tietokoneesta loppuu akku ja kaksi tappelee takapenkillä, vaikka miten tiuhasti pysähtyisimme jaloittelemaan. Äiti sitten ostaa lapset hiljaiseksi...

  No, 3 yötä reissua jäljellä ja buukkasimme itsemme ex tempore vielä yhteen kyläpaikkaan kahdeksi yöksi välttäen hotellimajoituksen. Lisäksi lapset lähtevät ensi viikolla 4 päiväksi isälleen, joten kaurapuuro- ja hernekeittodietillä menee ihan hyvin ne päivät.

  Voiko sanoa, että onneksi lapsilla alkaa koulut kohta!? :D Saavat kuitenkin lounaan ilmaiseksi eskarissa ja koulussa.

  VastaaPoista