Nordnet

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Ruokakustannukset nousseet

Koulujen alettua kuvittelin ruokakustannustemme pienentyvän, kun nuorimmainen saa lounaan esikoulussa ja vanhempi koulussa. Pieleen meni. Minusta on mukavaa, kun lapsillani on kavereita, jotka tulevat meille leikkimään, mutta nyt olen muutaman viikon aikana ruokkinut omien ja mieheni lasten lisäksi lasten kaveritkin. Ihan mielelläni tein sitä aluksi, mutta aika ajoin on ollut tilanteita, jossa ruokapöydässäni istuu 6 lasta, joista kaksi on omia ja itselleni ei ruokaa sitten ole välttämättä riittänytkään. Tai, jos olen suunnitellut ruuan niin, että se kestää seuraavaksikin päiväksi, ruoka onkin loppunut jo heti valmistuttuaan. 

Välillä olen kysynyt voisivatko pojat mennä leikkimään kaverin luo, mutta poikani on tullut sieltä nälissään kaverinsa kanssa meille kotiin. Erään kerran oli kaverin isä antanut molemmille pojille omenat päivälliseksi. Pojat olivat olleet siis syömättä yli 6h ja saivat omenat sitten nälkäänsä. Totesin, että ruualle taitaa ilmeisesti olla tarvetta... 

Tämän poikani parhaan ystävän perhettä en tunne millään tapaa enkä voi vetää johtopäätöksiä yhdestä "omena-päivällisestä", mutta päätin olla kitisemättä mielessäni asiasta sen enempää. Poikien puheiden perusteella olen käsittänyt, että pojan isä olisi työtön ja äiti pienipalkkaisessa työssä. Ehkä perheessä tekee "tiukkaa". Tälle kaverille on maistunut kaikki välipalat ja päivälliset hyvin ja kohteliaana poikana hän muistaa aina kovasti kiitellä. Omenoitakin hän toi pienen pussillisen kerran mukanaan minulle.

Omasta lapsuudestani on joidenkin kavereitteni äidit jääneet hyvin mieleen. Parhaan ystäväni äiti tarjosi aina majapaikkaa ja turvaa, kun sitä tarvitsin. Toivon siis, että voisin olla omien lasteni kavereille kanssa se tyyppi, jonka kotiin oli kiva mennä ja joka välitti. Ja jolta voi pyytää apuakin, jos sitä joskus tarvitsee. 

Näin ollen voi siis olla, että joudun venyttämään viikottaista ruokabudjettiamme... 

3 kommenttia:

  1. Hienoa että olet tuollainen nuorten ihmisten turva satama, uskon (secret) että kun pyytettä tarjoat lapsille omastasi niin sinustakin huolehditaan<3 omakin haaveenion että kun lapset kasvaa voisin viedä lasten kavereita omieni mukana kaikkialle ja tarjota ruokaa kotona heille miettimättä asiaa liikaa =)

    VastaaPoista
  2. Olen itse päätynyt samaan. Meillä ei ruokapöydässä yleensä istu kuin yksi lasten kaveri kerrallaan (tosin nuorempi lapsi voi alkaa tuoda niitä enemmän kotiin tulevaisuudessa). Olen ostanut 5 litran kattilan ja arkisin teen pääsääntöisin isoja määriä kohtuuhintaista perusruokaa. Yleensä yhtenä päivänä viikossa on aina kasvissosekeittoa ja yhtenä jokin makkararuoka. Paistetut kananmunat ovat halpa lisä lämpimään ruokaan, jos ruokapöytään tulee yllättäen enemmän sitä porukkaa :).

    VastaaPoista
  3. Lasten kaverit ja sosiaaliset suhteet ovat niin tärkeitä, että niistä voi lisätä vaikka 15 e viikkobudjettiin niin sillähän syö jo yksi kaveri joka päivä teillä pöydässä. Ei budjetti ylity ja ketään ei harmita.

    VastaaPoista