sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Turhautumista ja vähän lisää turhautumista

Kerroin täällä millainen projekti oli hakea ansiosidonnaista. No, saman ammattiliiton lakimies on nyt sitten viemässä irtisanomistani hallinto-oikeuteen eikä tämäkään asia ole edennyt kuin Strömsössä... 

Kertauksena aiemmasta...

Tein siis oikaisuvaatimuksen työnantajalleni irtisanomisestani. Työnantajani oli yt-neuvotteluiden aikaan perustanut uusia toimenkuvia, joihin minulla ja muutamalla muulla olisi ollut pätevyys. Tehtäviä ei tarjottu kuitenkaan kenellekään meistä, joten luottamusmiehen ja ammattiliiton lakimiehen turvin teimme asiasta oikaisuvaatimuksen. 

Oikaisuvaatimus piti tehdä 14 päivän kuluessa irtisanomisajan päättymisestä kirjallisena. Siinä piti näkyä päätös, mihin muutosta haetaan, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteella oikaisua vaaditaan. Lisäksi tietysti omat tiedot. Sainkin luottamusmieheltä valmiin pohjan, johon täytin tiedot omalta osaltani ja liiton lakimies tarkisti tämän. Sitten vain allekirjoitukseni ja luottamusmies toimitti paperit perille.

Noin kuukauden päästä sain vastineen oikaisuvaatimukseeni. Onneksi luottamusmies oli jo etukäteen varoittanut, että työnantaja kiistää tehneensä mitään virhettä, mutta silti vastineen teksti oli todella karua luettavaa. Kaikki ne vuodet, jotka olin tässä työpaikassa viettänyt, kaikki ne tehtävät, joita olin suunnitelmallisesti tehnyt, kumottiin vastineessa. Yht'äkkiä en ollut enää tekstin mukaan kukaan, en osannut mitään, eikä minulla ollutkaan työkokemusta mistään. Näin punaista tekstiä lukiessani. Sitten tuli itku.

Kun tunnekouhuni laantui, laitoin sähköpostia luottamusmiehelle, joka ilmoitti välittävänsä vastineeni lakimiehelle. Meni viikko. Alkoi toinen viikko. Minulla alkoi jo iskeä paniikki, koska valitusaika on 30 päivää ja valitusosoitus pitää vielä lähettää postitse. Kun toisella viikolla en kuullut luottamusmiehestä mitään, soitin hänelle. Sain kuvan, että herra oli unohtanut koko asian. Sanoi kuitenkin, että vastineeni oli suorastaan naurettava ja molemmat olimme huomanneet, että vastineessa uusiin toimenkuviin oli lisätty aivan uusia kriteerejä, joita itse hakuaikana ei ollut. 

Seuraavaksi odotin kaksi päivää sähköpostia lakimieheltä. Hän oli aivan kuutamolla koko asiasta, vaikka oli tarkastanut oikaisupyyntönikin. Laitoin hänelle puhelinnumeroni, johon voi soittaa, mutta hänestä sähköposti on ilmeisesti kaikkein toimivin (ja hitain) ratkaisu. Kolmas viikko on jo parasta aikaa vauhdissa, kun meillä menee aika sähköposteja kirjoitellessa eikä mitään valmista vielä edes ole! Nytkin piti saada viikonlopuksi luonnos luettavaksi, mutta sen sijaan sain perjantaina iltapäivällä sähköpostin, jossa kysyttiin koulutuksestani... Ei hyvältä näytä. Toivottavasti huomenna saan jonkinlaisen luonnoksen tarkastukseen, vaikkakin pelottaa onko siinä mitään todenperäistä, kun juristilta olivat kaikki faktat täysin hukassa. 

Eli lakimies tällä kertaa laatii puolestani valitusosoituksen hallinto-oikeuteen. Valitusaika on sen 30 päivää. Valituskirjassa tulee ilmoittaa henkilötietojen lisäksi päätös, johon haetaan muutosta, miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi (rahallinen korvaus, kiitos) sekä muutosvaatimuksen perusteet. Lisäksi mukaan pitää liittää päätös, josta valitetaan (irtisanomiseni) sekä työnantajan vastine. 

Minulle tämä lysti kustantaa 250 euroa, mutta mikäli voitan oikeudessa, työnantaja saa maksaa tuon takaisin "pienten" korkojen kera, I hope. Jos häviän, menetän tuon 250 euroa, en mitään muuta. Tuo on vielä sellainen summa, jolla uskaltaa lähteä hakemaan oikeutta, mutta luottamusmiehen mukaan 80% jättää sen silti tekemättä! Niin meidänkin tapauksessa... Kymmenkunta henkilöä olisi voinut jättää oikaisuvaatimuksen ja jatkaa hallinto-oikeuteen, mutta vain kaksi meistä käy tämän prosessin läpi. Miten tämä maailma muka ikinä muuttuu, jos kukaan ei taistele epäoikeutta vastaan? 

Kaiken muun kukkuraksi entinen työnantaja rekrytoi kaiken aikaa lisää väkeä ja tiedossa on, että vuodenvaihteessa alkaa taas uudet yt-neuvottelut. Jotenkin en ymmärrä yhtälöä...

Itse toivon, että valituskirja saataisiin nyt heti alkuviikosta pakettiin ja postin matkaan, koska huomaan olevani pinna kireällä. Sähköpostiviesti lakimieheltä ja minä juoksen vessaan. Koko asia vaikuttaa kaikkialla kehossani, ja valitettavasti myös parisuhteessa. Mies tosin on ollut ihanan ymmärtäväinen, kun olen puhunut hänelle asiasta ja "kiukuttelustani". En ole koskaan ollut riitelijä-tyyppiä enkä toivo kenellekään pahaa, joten siksi omien oikeuksien taisteleminen tällä tavoin saa minut voimaan todella pahoin. Mutta ehkä tämä tästä!?

4 kommenttia:

 1. Toivotaan että piinasi päättyy mahdollisimman pian, tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä, toivottavasti valitus saadaan nyt nopeasti eteenpäin!

  VastaaPoista
 3. Tuo on hankalaa aikaa. Vaikka siinä pitäisi asioiden taistella niin varmasti se tuppaa menemään tunteisiin. Pää kylmänä nyt vaan. Firmasi valittu linja voi olla halvempi heille. Eli vaikka tulisi pari oikeuden maksattamaa kustannusta väliin niin silti heille voi olla edullisempaa toimia noin. Laitontahan se on, mutta jos kukaan ei valita niin heille toimiva kokonaisuus. Nyt tsemppiä. Ja yrität nyt vaan irtautua ajatuksissasi entisestä firmastasi

  VastaaPoista
 4. Teet varmasti oikein. Jaksa taistella ja jätä epäreilut kommentit arvoonsa.

  VastaaPoista