torstai 17. marraskuuta 2016

Salkun siivousta

Sain viimein myytyä viimeisenkin pohjoismaisen superrahastoni tappiotta pois. Jäljellä ovat enää seuraavat rahastot:

- Suomi superrahasto (Nordnet)
- Eurooppa (Seligson)
- Aasia (Seligson)
- Pohjois-Amerikka (Seligson)
- Top 25 Brands (Seligson)
- Top 25 Pharmaceuticals (Seligson)Miksi möin muut? Siksi, että kuukausisäästöilläni on ihan toivotonta ylläpitää yhdeksää eri indeksirahastoa. Muista superrahastoista kertyneet tuotot sijoitan Suomi-rahastoon. 

11 kommenttia:

 1. Yhtä toivotonta se on myös 5 rahaston kanssa. Seuraavana voit myydä Suomen, Euroopan ja Aasian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi kiinnostavaa tietää mihin Anonyymi sijoittaa? ;) Nämä indeksirahastot tulen kyllä säilyttämään.

   Poista
 2. Itsellä on kolme ETF-kohdetta, eurooppa 50, emerging markets ja jenkkilän S&P500. Niihinkään ei rahat riittäneet sijoittaa kaikkiin kerralla joten aika isot summat saa olla jos kuutta pystyt vielä kuukausittain kasvattamaan.

  Kun arvostustasotkin tuntuu olevan pilvissä niin itse jätin nuo kaikki kolme oman onnensa nojaan, jatkan sitten joskus kun hinnat ovat järkevämmät...

  VastaaPoista
 3. Itse aion pitää nämä kuusi, mutta jättää osan hetkeksi "rauhaan" ja keskittyä kahden, kolmen rahaston kasvattamiseen.

  VastaaPoista
 4. Miksi ajattelit, että se on toivotonta? Tuntuiko summat kasvavan liian hitaasti, vai tuntuiko homma liian työläältä vai mitä? Ja rahamäärä sulla tais olla joku 300 € /kk vai?

  Kyselen, koska toimin tavallaan samoin, mutta koen asian eri tavalla. Mä siis vasta aloittelen indeksirahastoihin sijoittamista, mutta nyt tuntuu siltä, että laittaisin jatkossa n. 400 €/kk seitsemään eri osakeindeksirahastoon. Enkä ymmärrä, miksi se olisi toivotonta. Vaikka kohteita on monta, nopeasti ne klikkailee läpi. En ehkä hahmota/tajua ollenkaan, mikä tässä on ongelma? (Eka anonyymikin voi hyvin kommentoida, tuleeko toivottomuus nyt huonosta sijoitusajankohdasta vai mistä?)

  ETF:iin kai tarviikin olla paljon kerralla, mutta kun esim. noi Seligsonin on minimiltään 10 €/kk, niin parillakympillä voi hyvinkin kerralla merkitä...

  Lisäksi pohdin vielä paria korkorahastoa, jolloin kohteiden määrä nousisi jo kymmenen paikkeille; olen ymmärtänyt, että tällä hetkellä niihin sijoittaminen ei olisi kovin järkevää, mutten oikein osaa päättää, mitä tekisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma toivottomuuteni ehkä kumpuaa siitä, että se 40€/rahasto on aikalailla mitätön summa. Saako sillä rahoilleen vastinetta? Nyt olen saanut "pohjat" kerrytettyä rahastoilleni ja lähden panostamaan tiettyihin rahastoihin, tuottoa tietysti toivoen. Oma syyni on siis se, että haluan nähdä "tulostakin", jota pienten määrien ripottelu useaan rahastoon ei tuo. Kirjoitin hiljattain siitä, että vaurastuminen tuntuu tuskaisen hitaalta ja olen alkanut pohtimaan asuntosijoittamista, vaikka inhosin olla vuokranantaja :)

   Poista
 5. Anonyymi täällä.


  1. Palkkiot ja verot. Pitkän ajan kuluessa rahastoyhtiö ottaa kunnon siivun. Seuraavana vuorossa on Verottaja, jos myyt voitolla.

  2. Et voi tietää onko rahastosi olemassa 15v päästä ja mitkä ovat palkkiot. Eli et voi vaikuttaa mihinkään.

  3. Oman asunnon nopea pois maksaminen, jota nykyään ei arvosteta on aivan varmasti tuottoisampaa kuin rahasto.

  4. Pitkän aikajakson järkevä suoriin osakkeisiin sijoittaminen on aivan varmasti tuottoisampaa kuin rahasto. Osingoilla voit piristää elämääsi.

  5. 4 kybää kuussa rahastoon on toivonta. Kyllä sinä sen tajuat, kun mietit ja tutkit asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan en jaksa uskoa Seligsonin indeksirahastojen katoavan maailman kartalta lähivuosina.

   Jos rahastojen kustannukset lähtisivät jostakin syystä nousuun, silloin sitä kyllä harkitsisi toista kohdetta, mutta tätäkään Seligson ei ole tehnyt. Sitä paitsi ovathan indeksirahastot muutenkin edullisia verrattuna vaikkapa kivijalkapankin rahastoihin.

   Edellä kommentoinkin jo, että itse pidän nuo kaikki rahastot ja jatkan 2-3 rahaston sijoittamista, kunnes talouspuoli omalta kohdalta muuttuu parempaan.

   Poista
  2. Oikeastaan kommentti oli Violacealle, mutta laitoin sen vahingossa yleiseksi kommentiksi.

   Seligsonin porukka on varmasti pätevää. Vaikka 0.4% - 0,6% tuntuu pieneltä se on kuitenkin melko paljon pitkässä juoksussa.

   Ja vielä lopuksi.

   Amerikka on ollut markkinoista historian valossa tuottoisimpia ja tulee varmasti olemaan. Maailman suurin talous ja siellä indeksin sisältö on paras, monipuolisin ja paljon hyviä firmoja, joten itse pistäisin kaiken Amerikkaan ja unohtaisin muut.

   Poista
  3. Kiitos vastauksistanne! :)

   Ok, nyt ymmärrän paremmin teidän molempien näkemyksiä.

   Niin että joo, voihan se tuntua toivottomalta, jos monissa rahastoissa on pieniä summia, mutta itse katson tilannetta kokonaisuutena, enkä ehkä niin kärsimättömästi odota tuottoja.

   Näin olen ymmärtänytkin, että tuottoisinta olisi sijoittaa suoraan osakkeisiin. Itselleni osakesijoittaminen tarkoittaisi;
   - suurempaa riskiä, mihin haluan osallistua
   - ostoja voisi tehdä hyvin harvoin, koska niiden tulisi olla suuria summia, jotta merkintäkulut ei olisi liian isoja
   - aluksi vaatisi ihan hemmetinmoista opiskelua, kun en sijoittamisesta mitään ymmärrä

   Olen siis laiska ja turvallisuushakuinen, enkä ainakaan tällä hetkellä jaksa opetella osakesijoittamista. Rahastoihin sijoittamisessa viehättää mm. se, että ajallisen ja alueeellisen ja alakohtaisen hajautuksen saa jo pienillä summilla eikä tarvi koota heti useamman kymppitonnin salkkua.

   Ja ai niin, itsehän olen jo asuntovelaton. Ja ajattelin painottaa vahvasti Amerikkaa, (tosin myös Suomea ja Norjaa). Että jokin meni sentään samoinkin.

   Poista
  4. Sama vika, olen myös laiska, joten indeksirahastoilla saa kaiken "tarvittavan" :)

   Poista