tiistai 6. joulukuuta 2016

Tuhlaajatytöstä säästäjätytöksi

Listasin mitkä asiat ovat omalla kohdallani osottautuneet tänä vuonna parhaimmiksi tavoiksi muuttaa omia kulutustottumuksia ja säästää.

1. Tulojen ja menojen tarkka kirjaaminen viikoittain/ kuukausittain.

Kun nämä tiedot kirjaa, tulee paremmin tietoiseksi siitä, mihin eurot kuukausittain katoavat. Lisäksi, kun nämä tiedot julkaisee blogin muodossa, itselleni on ainakin tullut pientä häpeän ja morkkiksen tunnettakin, tyyliin "kehtaanko edes jakaa näitä asioita..." Tämä, jos mikä on ollut hyvä asia. Tiedänpähän ensi kuussa olla taas ”varovaisempi”.

2. Hätävararahaston kasvattaminen.

Ensimmäinen askeleeni säästämisen uudelleen aloittamisessa oli säästää riittävä hätävararahasto. Minulla se vastaa puolen vuoden menojen tarpeita. Kun on saanut taloudellisen mielenrauhan, on helpompaa alkaa keskittyä itse sijoittamiseen.

3. Kuukausisäästäminen

Olen automatisoinut kaikki menoni menemään sinä päivänä, kun saan rahaa, myös sijoittamiseen liityvät summat. Se loppusumma, mikä tilille jää, on se summa, jolla on pärjättävä seuraavaan rahapäivään saakka. Itse kuukausisäästän indeksirahastoihin. Miksi? Siitä voit lukea täältä.

4. Laskutili

Olen laskenut kaikki laskuni (lasten harrastukset, auton vakuutukset + verot sekä huollot ja katsastus, matkustaminen, vaatteet ja terveydenhuolto) vuoden osalta ja jakanut ne kuukausisummaksi. Siirrän rahapäivänäni laskutilille 315€, jotta kun auton vakuutusmaksu saapuu, minulla on rahat sitä varten. Ja jotta en saisi houkutusta ”lainata” laskutililtä rahaa, laskutili sijaitsee eri pankissa kuin missä käyttötilini.

5. Viikottaisen ruokalistan laatiminen.

Olen kirjoittanut tekstin kuinka säästää ruokakustannuksissa. Voit lukea sen täältä. Puuro- ja keittopäivät ovat tulleet meille joka viikkoiseksi tavaksi. Edelleenkään emme syö sisäfilettä kuin äärimmäisen harvoin, ja senkin on yleensä mies käynyt kaupasta ostamassa. Kasvisruokaan pitäisi satsata enemmän, laitetaan tämä tulevan vuoden tavoitteeksi!

6. Toivelista.

Sanotaan, ettei nälkäisenä kannata mennä ruokakauppaan, koska matalat verensokerit saavat sinut ostamaan kaikkea turhaa, ja epäterveellistäkin ruokaa. Samaa metodia voisi oikeastaan käyttää silloin, kun shoppailuhimo iskee päälle. Itse ratkaisin ongelman kirjoittamalla paperille ranskalaisin viivoin mitä oikeasti tarvitsen. Kun shoppailuhimo sitten yllättää, nappaan listan mukaan kauppaan ja etsin listassa olevia tuotteita. Ei kuulkaa tule morkkista!

7. Rakastu uudelleen vaatekaappiisi.

Project 333:sta olin jo osittain tehnytkin vaatekaappini suhteen. Minulla on aina ollut ”kausivaatteet”, mutta luettuani kirjan ”Hyvänmielen vaatekaappi”, aloin tarkastelemaan vaatekaappini sisältöä kriittisesti. Kaikki ne vaatteet, joita en vuoteen ollut käyttänyt, möin kirppiksellä tai laitoin kierrätykseen. Oma vaatekaappini koostuu erivärisistä farkuista ja neuletakeista, joihin liitän yleensä mustan tai valkoisen pitkähihaisen. Näiden vaihtelusta saa kymmenittäin uusia variaatioita, kunhan on perusasiat hankittuna. Totesin myös, etten tarvitse kaikkia sateenkaaren värejä, vaan keskityin muutamaan lempiväriin. En muista, että tämän siivouksen jälkeen itselläni olisi ollut enää fiilistä ”ei ole mitään päällepantavaa”...

8. Kevät- ja syyssiivous.

Teen kaksi kertaa vuodessa suursiivouksen, jossa käyn läpi lasten pieneksi jääneet vaatteet ja lelut, joilla ei enää leikitä. Myyn nämä facebookin kirppisryhmiä hyödyntäen. Tätä kautta säästän kirppupöydän kustannuksissa ja tuotteet haetaan suoraan kotiovelta. Koska olen jo kertaalleen läpikäynyt huolellisesti kaikki muut kaapit, ei meillä enää muuta myytävää olekaan kuin lastentarvikkeet ;)

9. Kilpailuttaminen, kilpailuttaminen ja kilpailuttaminen.

Kilpailutan vuosittain vakuutukset ja sähkön saadakseni näiden osalta kuluja alemmaksi. Uusin pongaukseni on kilpailuttaja.fi, jossa saan kaiken kilpailutettua yhdessä paikkaa, ilmaiseksi. Aiemmin kilpailutin kaikki vakuutukset erikseen eri firmoissa. Täällä voit tutustua kilpailuttaja.fi:n palveluun.

10. Joululahjojen ostaminen joulun jälkeisiltä alennusmyynneiltä ja/tai kesänalennusmyynneiltä.

Harvalla lienee joululahjat ostettu jo heinäkuussa, mutta itselläni oli. Ainoa ärsyttävä puoli tässä on lahjojen säilyttämisessä, mutta voisin sanoa säästäneeni pitkän pennin, kun olen vähän kerrassaan alennuksesta ostanut kummilasten ja omien lasten joululahjat. En tiedä mitä tarkoitetaan edes joulustressillä ;)


Enää eivät minun euroni valu kankkulan kaivoon.

4 kommenttia:

 1. Onneksi minimalismi ja konmaritus ovat muotia: auttavat myös säästämään rahaa. Ja lisäävät omistamiesi esineiden arvoa. Ylipäätään on jotenkin syntynyt sellainen kulttuuri, että omia kulutustapoja voidaan muokata enemmän valinnoiksi. Kiva, että sulla ei ole joulustressiä :)

  VastaaPoista
 2. Stressitön joulu=hyvänmielen joulu❤

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä, itse olen noudattanut noista neljää ja hyvin sujui säästäminen :)

  VastaaPoista
 4. Tääl niin pihi jäbä että jäänyt säästöön ilman mitään listauksia xD

  VastaaPoista