Nordnet

tiistai 3. tammikuuta 2017

Kannustinloukkuja

Suomen hallitus on paljon pohtinut kannustinloukkujen purkamisesta työttömyyden korjaamiseksi. Sain itse taannoin työsopimuksen allekirjoitettavaksi ja kyllä minä pari kertaa nielaisin. Palkka tippuisi entiseen työhöni verrattuna 900€/kk, vaikka itse työ on samanlaista, mutta eri työnantajalla. Mieheni oli välittömästi sitä mieltä, ettei minun kannata ottaa tätä kuuden kuukauden määräaikaista työsuhdetta vastaan, koska saan vain 235€/kk enemmän palkkaa ansiosidonnaiseeni verrattuna ja ansiosidonnaiseni puolestaan pienenisi, jos jäisin työttömäksi määräaikaisen työsuhteeni umpeuduttua. Kuinkahan moni  muu ajattelee näin?

Minä, joka en juokse rahan perässä, ajattelen puolestaan cv:täni, työuraani ja itseäni. Nyt minulle jää vain neljän kuukauden ”aukko” työhistoriaani työttömyyteni takia. Pääsen tekemään työtä, josta nautin, työmatkani lyhenevät ja pääsen neljän seinän sisältä ihmisten ilmoille. Lisäksi tulen palkallani toimeen ja pystyn edelleen jatkamaan sijoittamista suunnitelmani mukaisesti.  


Teinkö Sinusta huonon diilin? Mitä olisit tehnyt sijassani?


11 kommenttia:

 1. Palkan lisäksi pitää aina ajatella juuri noita muitakin asioita kuten ansioluetteloa, työn mielekkyyttä, jne. ja nyt kun sinullakin työmatka lyhenee niin se vaikuttaa heti tuohon palkkaukseen, pienempi bensankulutus on 100% säästöä josta ei tarvitse maksaa veroja mihinkään, toisin kuin isommasta palkkakertymästä. Jos pystyt liikkumaan jatkossa auton sijasta polkupyörällä niin uskallan väittää, että 900€ palkan alennuksen todellinen tiputus tulotasoon on jotain puolet pienempi :)

  VastaaPoista
 2. Itse laskisin suuren arvon tuolle, että pääset pois neljän seinän sisältä. Töistä käsin on myös helpompi katsella uusia töitä ja verkostoitua. Mielenkiintoista olisi kuulla sitten, että paljonko nettotuloissa lopulta on eroa, kun verotus kuitenkin kevenee tässä jne.

  VastaaPoista
 3. Joo, tosiaan, laskelmat ei ole ollenkaan niin yksinkertaisia miltä aluksi voisi näyttää. Liikkuminen on halvempaa, verotus on kevyempää jne. Plus sitten ne muut, ei-taloudelliset, seikat. Kuulosti todella kivalta kun kerroit käynnistäsi tutustumassa uuteen työhösi!

  Ajattelisin myös niin, että jos sitkeästi pitää kiinni korkeasta ansiosidonnaisestaan eikä suostu sitä vain hieman paremmin palkattuun työhön, voikin helposti ajautua tilanteeseen, jossa ansiosidonnaisen loppumisen jälkeen tippuu työmarkkinatuelle eikä enää löydä huonostikaan palkattua työtä, kun cv näyttää työnantajien silmissä huonolta.

  Multa kysyttiin viimeisimmässä työhaastattelussa, että koska olen nyt työtön, onko mulla jotain tiettyjä tuntimääriä, joita ei kannattaisi tehdä. (Hakemani työ oli osa-aikaista myyjän työtä, eikä viikkotuntimäärä ollut ihan tarkkaan tiedossa.) Hämmennyin jotenkin kovasti kysymyksestä. Vastasin, että ei, en mä ajattele ollenkaan sillä tavalla, vaan mietin vain, että mitä tuntimäärää haluan tehdä. (Vaikka oikeasti mietin eniten sitä, mitä tuntimäärää jaksan tehdä.) Myöhemmin vasta tajusin, että niin, monilla muilla oikeasti on olemassa jotain kannustinloukkuja, mulla taas ei. Mikä vaan työ lisää mun ansioitani, koska peruspäiväraha on niin pieni, sitä saa soviteltuna, ja siinä on 300 €:n suojaosuuskin vielä kannustimena, plus mitään asumistukia tai toimeentulotukia en saa nytkään.

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti töihin, varsinkin kun kerroit miten mukavalta tuo uusi työpaikka vaikutti. Onhan se nyt pääkopallekin hyvä juttu =)

  VastaaPoista
 5. Hyvä että otit työn vastaan.

  Jos laskee kaiken eurojen mukaan niin voi mennä pahasti harhaan. Työ palkasta riippumatta voi johtaa uusiin hienoihin mahdollisuuksiin ja sitä kautta tuoda vaikka lisää tulojakin (jos niitä erityisesti kaipaa).

  Liian tiukat kriteerit palkan tai jonkun muun tekijän suhteen voi pitkällä aikavälillä johtaa paljon huonompaan tilanteeseen.

  VastaaPoista
 6. Tuosta muuten unohtui mainita, että tuo välisumma uppoaakin sitten kivasti päiväkotimaksuun, joka nuorimmaiselle tulee nyt eskarin lisäksi. Mielummin minä silti töihin menen.

  VastaaPoista
 7. Edellinen työpaikkani oli sellainen, jossa osa-aikainen väki vaihtui ja uusia haastatellessa suoraan sanottiin, että siinä työnteon ohessa kannattaa hakea soviteltua päivärahaa. Ja kyllä, palkkapäivänä tilillä riitti rahaa tankata auto täyteen (työssä käytettiin omaa autoa) sekä käydä kerran tai pari kaupassa - muuhun palkka ei riittänyt. Mutta koska olin samaan aikaan työsskäyvä työnhakija, en uskaltautunut irtisanoutua työstä sillä pelkäsin saavani kuukausien karenssin, joka olisi syössyt taloutemme todella huonoon jamaan.
  Mukava työpaikka korvaa pienen palkan. Olen itse siinä onnellisessa asemassa, että nautin nykyisestä työstäni suunnattomasti.

  Onnea uuden työn johdosta :)

  VastaaPoista
 8. Luin ensin väärin, että tuo oli jonkun vanhan työtarjouksen palkka. Mun mielestä kannatti ottaa, kun työpaikkakin vaikuttaa huippukivalta aiemman kirjoituksesi perusteella. Palkkaa saa aina hilattua ylöspäin ja varmat kuukausitulot on aina plussaa. Koska tulette toimeen palkalla ja vapaa-aikaa jää, tuo vaikuttaa huippudiililtä.

  VastaaPoista
 9. Ikinä ei voi tietää, mihin (osaaikainenkin) työpaikka saattaa johtaa. Hyvistä työntekijöistä pidetään yleensä kiinni tai heitä voidaan suositella toisiin yrityksiin. Yksi paikka voi vaihtua toiseen työnkuvaan aivan eri palkalla tai palkka voi muuten nousta vakinaistamisen tai palkkaneuvottelujen yhteydessä.

  Tätä ei moni nirso työnhakija ota ollenkaan huomioon, kun jättävät paikkoja hakematta tai vastaanottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ko. työnantajani on arvostettu työnantaja sekä Suomessa että kansainvälisesti ja luulen, että tämä työ tulee poikimaan uusia mahdollisuuksia. Plus, että tykkään työstäni joka päivä entistä enemmän ;)

   Poista
 10. Joo ehdottomasti töihin. Mulla on muutama kaveri, jotka hakevat hyvin valikoidusti korkean profiilin hommia ollessaan työttömänä. Ovat kieltäytyneet matalammista palkoista ja samantasoisista tehtävistä, mitä ovat muutama vuosi sitten tehneet. Minä vain kauhistelen, että työttömyysjakso sen kuin pitenee cv:ssä. Mutta kukin tyylillään.

  VastaaPoista