torstai 26. tammikuuta 2017

Kaupankäynti- ja hallinnointikulut

Moni teistä laskee hyvin tarkkaan kaupankäyntikulut tehdessänne osakekauppoja. Koska sijoittamisessa tärkeintä on pitää kulut matalina, päätin mielenkiinnosta laskea kuinka paljon itse maksan kaupankäyntikuluja sijoittamalla säännöllisesti joka kuukausi indeksirahastoihini. Jos sijoitettava summa on 250€/kk, kuinka paljon maksan kaupankäynnistä?

Rahasto
Kaupankäyntipalkkio
Superrahasto Suomi
-
Aasia
0,25€
Eurooppa
0,25€
Pohjois-Amerikka
0,25€
Top 25 Brands
-
Top 25 Pharmaceuticals
-

Yllätyitkö? Minä yllätyin. Positiivisesti. Kuudesta rahastosta ainoastaan kolmessa on kaupankäyntikulu, 0,1%. Käytännössä siis 0,25€. Vuodessa kaupankäyntikuluja tulee kokonaiset kolme euroa! Ei huono.

Hallintokulut omissa sijoituksissani vuonna 2016 olivat seuraavanlaiset:

Rahasto
Hallinnointikulut/v.
Euroina €
Superrahasto Suomi
-
-
Aasia
0,43%
5,70
Eurooppa
0,44%
5,73
Pohjois-Amerikka
0,42%
6,99
Top 25 Brands
0,59%
6,94
Top 25 Pharmaceuticals
0,59%
6,24
Yhteensä

31,60

Hallinnointikulut laskin suoraan rahastojeni arvosta. Hintaa tälle tuli 31,60€/ v. Pysähdyin miettimään laskinko tämän oikein? Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän sijoitan rahastoihin ja kasvatan niiden määrää, sitä korkeammaksi hallinnointikulut kasvavat, eikö? Vaikka en sijoittaisi mitään, hallinnointikulut nakertavat pieniä ropojani rahastosta.

Nyt meni Karoliinalla jauhot suuhun, ja suussa maistuu kaiken lisäksi pahalta. Olen ollut indeksirahastojen yksi suurimmista hehkuttajista ja nyt tiputin itse itseltäni pinkit aurinkolasit pois silmiltä. Tuo 31,60€ on vielä inhimillinen summa, mutta kun se kasvaa ajan myötä suuremmaksi ja suuremmaksi...

Pitääkö minun oikeasti ottaa kirja taas käteen ja ryhtyä opiskelemaan osakesijoittamista...? Mikä pettymys...


12 kommenttia:

 1. Tässä taas todistetaan että mikään ei ole ilmaista :D

  VastaaPoista
 2. Entisessä työpaikassani maksettiin bonusta hyvin tehdystä työstä. Bonus maksettiin kerran vuodessa ja 400 euron ylittävä osa (kohdallani noin 430 euroa) talletettiin johonkin OP-eläkerahastoon. Ja se on siellä jumissa!

  Koska olen vaihtanut työpaikkaa, en voi tähän samaan eläkerahastoon enää sijoittaa enempää euroja. Eläkerahasto on jotenkin täydellisesti sidottu tähän työpaikkasidonnaisuuteen. En voi tehdä mitään muutoksia tähän sijoitukseen, en edes päättää mihin rahat sijoitetaan saati, että voisin purkaa oman sijoitukseni sieltä pois.

  Kurjinta tässä on se, että kun tuo sijoitettu summa on noin pieni, niin kun se on tuolla eläkeikääni saakka, niin hallinointikulut varmaan syövät niin pienenkin tuoton osuuden, kuin myös tuon pääoman ennemmin, kuin myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon takia suomalaisten firmojen ei kannattaisi maksaa bonuksia eläkesäästämisen myötä. Täällä verotus ja pankkien aika törkeän isot hallinnointikulut syövät varmasti summan kuin summan pois niin ettei siitä juuri hyötyä jää työntekijälle aikanaan eläkkeelle jäädessä. Tietysti firmalle tuo on plussaa, saavat laittaa nuo summat luultavasti aika tehokkaasti verovähennyksiin ja antavat näennäisesti ison bonuksen työntekijälle...

   Poista
  2. "...eläkesäästämisen muodossa" tarkotin siis, ajatuspieru iski :)

   Poista
  3. Joissain eläkesäästösopimuksissa on käsittääkseni tiettyjä purkuehtoja? Telkkarissa oli kerran aviopari, joka peräti erosi, jotta saivat eläkesäästöt pois ja käyttöönsä. Tämän jälkeen menivät uudelleen naimisiin... tosin ei tuo eroaminenkaan ilmaista ole, joten pienten summien takia sitä ei ehkä kannattane tehdä...

   Poista
 3. Tuo rahastopalkkio näyttää niin viattoman pieneltä. Vain puoli prosenttia vuodessa, mikä ei tietysti aloittelijan muutaman tonnin sijoituksista paljon tee. Minulle on kuitenkin ehtinyt kertyä 700.000 euron salkku, josta noiden halpojenkin rahastojen palkkio veisi 3500 euroa vuodessa. Puhumattakaan jostain aktiivirahastosta, joka saattaisi maksaa yli kymppitonnin.

  Jotkut silti ihmettelevät, miksi en sijoita rahastoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näitä asioita ole tullut aikaisemmin ajatelleeksi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pakko ryhtyä miettimään tuota osakkeihin sijoittamista, vaikka jo pelkkänä ajatuksena se puuduttaa...

   Poista
 4. Ehdotus:Mitä jos hoitasit euroopan 4xsuperrahastot,jenkit SXR8 Etf:llä kuukausisäästöllä ja Degiroon tili auki ja sinne poimisit muutaman laadukkaan jenkki pharma-yhtiön (0,5eur+usd 0,004% per kauppa)?Tippuu kulut kummasti...

  VastaaPoista
 5. Aika harmittoman pieneltä tuo hallinnointikulu tuntuu, kun kerran kyseessä on rahasto. Mutta olet mielestäni samoilla jäljillä kuin minä (eli oikealla :P): Olennaista on hallinnointikulut ja niiden suhde odotettavissa olevaan tuottoon. Kaupankäyntikulut - niiden ollessa riittävän matalalla tasolla - ovat kuitenkin toissijaisia.

  En kuitenkaan osaa surra omien seligson-rahastojeni hallinnointikuluja, niitä minulla toisaalta on about 5% suhteessa Nordnet-salkkuuni (jossa osakkeiden säilytysmaksuja siis ei ole). Kuukausisäästäminen on joka tapauksessa järkevää, varsinkin indeksirahastoihin.

  Olen kyllä pohtinut sitäkin, että metsästän halvimmat kulut hajoittamalla sijoitukset eri palveluihin (Degiro, etf:t, Superrahastot jne.), mutta toistaiseksi totean, että tuloksena on himmeli mikä himmeli. Yksinkertainen on kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Degiro on itselleni aivan uusi tuttavuus. Kiitos vinkistä, paneudunkin siihen seuraavaksi.

   Poista
 6. Kokemuksia kellään s-pankin kautta tehtyjen osakekauppojen kuluista ?

  VastaaPoista