Nordnet

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Rahalla vapaaksi-bloggarin haaste: Maailma vuonna 2100

Sain muiden bloggareiden tapaan ”Rahallavapaaksi”-bloggaajalta haasteen kirjoittaa siitä, millainen maailma on vuonna 2100. Itsehän en enää ole tuolloin elossa, lapseni olisivat 90- ja 92-vuotiaita... Lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia minulla ehkä olisi jokunen...? Haaste on erittäin vaikea, mutta jos sitä lähtisi pureskelemaan vuosikymmen kerrallaan? 

2020. Euroopan talous on nostanut päätään, mutta vain vähän. Korot ovat nousseet nykyisestä, mutta ei ennätyslukemiin. Onko EU:ta enää olemassa? Tai jos EU on olemassa, keitä siihen enää kuuluu? Arvioisin Ranskan irtautuneen EU:sta. 

Itä-naapurissa toivottavasti olisi vaihtunut presidentti, kuten myös USA:ssa. Olisiko maailma kovin sekaisin näiden kahden presidentin jäljiltä? Toivon, että ei. Haluaisin toivoa, että ISIS olisi saatu kukistettua ja Lähi-Idän sodan runtelemat maat olisivat uudelleenrakennus-vaiheessa. Olisi ihanaa ajatella, että maailmassa olisi viimein rauha... Länsi-metrokin olisi viimein vihitty käyttöön :D Nyhtökaura leviäisi maailmalle kulovalkean tavoin, pelastaen nälänhädässä olevia?

2030. Ilmaston lämpeneminen jatkuu. Suomessa talviaika on lyhentynyt ja muuttunut brittiläiseksi vesisateeksi. Kunnon pakkasia riittää ainoastaan vuoden vaihteen jälkeen, ja ne ovat purevia. Lunta sen sijaan sataa, kuten nytkin, aivan väärällä puolella maapalloa. Tulvat pahenevat, kuten myös kuivuus.

EU – onko sitä enää olemassa? Talous kukoistaa Aasiassa, Intiassa? Onko Suomi enää hyvinvointivaltio? Mitä ovat lääkäripalvelumme? Tietokoneen päässä?

Toivoisin, että työttömyys olisi nollan tuntumassa, koska hallitus on päättänyt lyhentää työviikkoa, jolloin mahdollistetaan kaikille töitä. Oma asuntolainani olisi ollut jo kauan aikaa historiaa ja tekisin töitä osa-aikaisesti. Kotona. Silloin, kun minulle sopii. Vai olisinko jo niin varakas, ettei minun tarvisisi tehdä töitä...?

2040-2100. Maapallon väkiluku kääntyy hiljalleen laskuun...? Pahoin pelkään, että ilmaston lämpeneminen jatkuu, mikä nostattaa pakolaisia kohti pohjoista pallonpuoliskoa. Ilmastomuutokset ajavat köyhiä maita sotaan, riittääkö puhdasta vettä kaikille? Suomi saa vientimarkkinat puhtaanveden pullottajana. Luulen, että saamme uusia tappajamikrobeja, jotka myöskin vähentävät osaltaan väkilukua.

Suomeen saapuu siirtolaisia, koska väestömme huoltosuhde on pielessä. Suomi, Japani, Kiina ovat harmaantuneiden kansojen maita. Afrikassa väestöä puolestaan riittää. Tuleeko Afrikasta merkittävä markkinatalous?

Tarvitsemme Suomeen kipeästi uusia työntekijöitä. Tulisiko heitä sitten mistä? Saamme aikaiseksi uuden Nokian, tai jopa useammankin.


Yhä useampi ajoneuvo liikkuu ilman kuljettajaa, julkisista kulkuneuvoista kaikki. Ajoneuvoista on saatu kehitettyä ekologisempia, siis sellaisia, joilla ei olisi enää päästöjä. Roboteista on tullut arkipäivää. 

Rakentaminen muuttuu ekologisemmaksi ja toivottavasti joku jo ymmärtäisi, ettei halvalla saa hyvää. Eli olisimme eronneet vaikkapa sitten EU:sta ja voisimme rakennuttaa talomme sellaisilla yrityksillä, jotka osaavat tehdä työn ammattitaitoisesti, ilman pelkoa homeesta. Talojen lämmitysmenetelmät olisivat ekologisia. 

Puhelimella saamme jatkossa hoidettua kaikki elämämme asiat. Joko labrakokeet ovat sellaisia, että potilas yskäisee kotona liuskalle ja liittää liuskan tietokoneeseen ja tietokone analysoi mikä potilasta vaivaa? Suomi, totta kai, olisi kärkimaita luomaan em. tyylistä terveysteknologiaa.

Näiden ajatusten myötä toivotan kaikille mitä parhainta vuotta 2017!3 kommenttia:

 1. Siinä olikin hyviä visioita =) Toivotaan vain ettei ihan kaikki toteudu...

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia näkemyksiä. Kiva, kun osallistuit!

  Paljon oli samankaltaisia näkökulmia, joiden käsittelyä itsekin harkitsin, mutta jotka jätin pois tekstin pituuden rajoittamiseksi. Työttömyyden suhteen mentiinkin sitten ihan eri suuntiin. :D

  Tässä siis oma tuotokseni:
  http://rahallavapaaksi.blogspot.fi/2017/01/maailma-vuonna-2100.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska, vaikkakin haastava haaste! Itse näen tällä hetkellä omaa henk.koht. elämää tyyliin puolen vuoden päähän, puhumattakaan, että ajattelisin mitä maailmassa tapahtuu 83 vuoden päästä ;) Toivottavasti maapallo on yhä olemassa ja ihmiset fiksumpia.

   Poista