sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Sijoittamisesta puhuminen työpaikalla

Olen seurannut Herkuille personpiensijoittajan-blogista miten hän on saanut työpaikalla viriteltyä keskustelua sijoittamisesta. Sattuipa niin, että kuluneella viikolla meidänkin työpaikalla virittäydyttiin tähän samaan keskusteluun. En oikein muista mistä keskustelu lähti liikkeelle, mutta jossakin kohtaa keskustelua mainitsin itse harrastavani sijoittamista. Kaikki katseet kääntyvät minuun. Mihin sijoitat, miten paljon, onko sijoittamisesta hyötyä, kannattaako sijoittaminen... Päädyin melkoisen kyselytulvan kohteeksi.

Yleisin luulo näytti olevan, että jos sijoitat, menetät kaiken. Moni tässä keskustelussa osallisena ollut, oli saanut kivijalkapankista vinkkejä mihin rahastoon rahat kannattaa laittaa poikimaan, mutta kerroin jo suoraan näiden rahastojen kalleudesta ja minimaalisesta tuotosta. Esimerkkinä käytin esikoiseni sijoitusobligaatioita. Kehotin tutustumaan esimerkiksi Nordnetin superrahastoihin.

Toinen yleinen kysymys tuntui olevan se, kannattaako osakkeisiin sijoittaa. Hyödyttääkö se mitenkään. Kerroin osingoista, siitä miten sijoitettavaan yritykseen kannattaa paneutua, mutta jälkimmäinen kommenttini sai aikaan huutonaurua. ”Ei minulla ainakaan riitä ymmärrys eikä osaaminen.” No, sitä on hyvä lähteä kehittämään. Ei minullakaan ollut heti kaikkea tietoutta eikä kyllä ole vieläkään. Heitin muutamia blogeja esimerkiksi, joihin itse tutustuin ennen kuin lähdin sijoittamaan ensimmäistäkään euroa.


Jotakin hyvää tästä keskustelusta poiki, nimittäin useampi henkilö on tullut yksin kyselemään lisää aiheesta. Guru en tässä ole, mutta osasin ohjata heitä etsimään tietoa. Olisi kyllä tosi hienoa, jos joku sai kipinän tästä puheenavauksesta! Ehkä rahasta ja sijoittamisesta kannattaisi puhua enemmän? Tosin nykyinen työyhteisöni on ensimmäinen, jolle oli luontevaa edes asiasta avautua... Toivon, että joku kiinnostui. Mietin jopa veisinkö taukotilaan "Erilainen ote omaan taloteen"-kirjan, koska ko. kirja toimi itselleni lähtölaukauksena. Onhan tämä sijoittaminen paitsi hyödyllistä, myös mielenkiintoista ja vie mukanaan. Nimimerkillä ”Jo neljät osakekaupat tehty tässä kuussa” ;) 


7 kommenttia:

 1. Hienoa, ehkä sait inspiroitua muitakin sijoittamisen mielenkiintoiseen maailmaan :)

  VastaaPoista
 2. Minä huomaan elämässä laantuneeni näistä keskusteluista. Puoli tuttuni (jolle oli joitain kautta vahingossa selvinnyt sijoitukseni), jutteli kohdatessamme sattumalta, että tulee puolisonsa kanssa kahville juttelemaan sijoittamisesta. Olin jotenkin ihmeissäni. Kuukauden-parin päästä oven takanani oli kyseinen pariskunta. Olin vielä enemmän ihmeissäni. Toki kahvit keitin, mutta jotenkin koin, että sijoittaminen on yksityisasia. En missään tapuksessa halunnut olla informaatiopankki. Tosi outo tilanne. Ehkä yleisellä tasolla tuntemattomien kanssa sijoituskeskustelut käy, mutta tuossa kyseisessä kahvittelussa ei ollut mitään normaalia. Ja tuttujen kanssa omat sijoitukset on ihan ok jutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa todella epämiellyttävältä! Sinulta sentään saa jo blogin kautta vinkkiä ja varmistusta itselle näissä sijoituskuvioissa, mutta minun reilun 20.000 euron sijoitussalkulla en lähtisi ikimaailmassa ketään neuvomaan. Minulla ei ole tarpeeksi tietoa eikä kokemusta. Sen sijaan ohjasinkin ihmisiä nimenomaan etsimään tietoa ja opiskelemaan asiasta itse.

   Olen kanssasi samaa mieltä, että sijoittaminen on yksityisasia. Siksi me kaikki varmaan ollaankin täällä anonyymeina? Luin parin viikon (?) takaisesta Suomen Kuvalehdestä, miten joku oli pyytänyt ystävältään sijoitusvinkkiä. Ystävä oli sitten sellaisen kertonut. Kyseessä oli useamman kymppitonnin sijoitus, jonka tämä henkilö menetti ystävänsä ohjeen "takia". Ystävyys oli kuulemma jatkunut, mutta rahasta eivät enää olleet vuosikymmeniin keskustelleet.

   Poista
 3. Näinhän se tuntuu olevan, että sijoittamisen kuvitellaan olevan jotain rakettitiedettä. Välillä on tullut puheeksi kavereiden kanssa, nyt pari on innostunut samaan aikaan sijoittamisesta. Itse siis aloitin vasta ihan viime vuoden lopussa. Sijoitusvinkkejä en tule koskaan antamaan kenelllekään. Tosin kun ollaan keskusteltu niin kyllä kaverit ovat ymmärtäneet, että kaikkihan me ollaan tällasia humanistinaisia eikä todellakaan mitään talousneroja niin ihan itse kannattaa perehtyä asiaan...

  Jotenkin itse pidän sitä varmaan liiankin itsestään selvänä, että ihmiset älyävät näiden blogien ja kavereiden "vinkkien" olevan tosiaan ihan mutu-tuntumaa eikä mitään ammattilaisen ohjeistuksia. Vastuu sijoituksista on jokaisella itsellään, ei kai kukaan nyt oikeasti sijoita jos minä sanon, että ostapa tosta nyt osaketta x kun on hyvä kurssi? Eihän? Tai jos menee ostamaan niin oletan, että ihminen tajuaa sitten syyttää vaan itseään jos menee pieleen :D

  Itse keskustelen erittäin mielelläni sijoittamisesta myös tuntemattomien kanssa. Summia en kerro eikä niistä puhuta edes kavereidenkaan kanssa, siis tarkkaan että paljonko on tilillä rahaa tai minkä arvoinen osakesalkku on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä blogeista olen monesti itse saanut "varmuutta", että ei omat ajatukset sijoituskohteiden kanssa ole ihan "pöljiä", vaan on muitakin, jotka jakavat samat ajatukset. Siten on uskaltanut alunperin lähteä sijoittamaan. Mutta en itsekään ota kenenkään ostoja sijoitusvinkkeinä. Esim. joku ostaa osaketta x, lähden itsekin ostamaan samaa osaketta, koska toinenkin osti.

   Poista
 4. Olen itse nuorehko herrasmies mutta olen työpaikallani paasannut melko kovasti sijoittamisesta muutamien muiden sijoittajien kanssa ja pikku hiljaa minulta on alettu kyselemään asioista ja ollaan sitten yhdessä pohdittu kuinka he voisivat aloittaa tämän harrastuksen järkevästi. Kyseessä ovat yleensä olleet jo vanhemman kaartin miehet. Muutamat heistä ovat hurahtaneet hommaan ihan täysin, ovatkin voivotelleet että kunpa olisi hoksannut lähteä aikaisemmin mukaan. Ei juuri huomaa työpäivien kulumista kun saa jutella sijoitusasioista monta tuntia. :)

  Tuosta yksityisyydestä niin en ehkä ihan tuntemattomille kovin tarkkaan selostaisi miten paljon sijoitan ja miten mutta yleensä kavereille kerron aika avoimesti kaiken. Kokonaissumma on ainoa arka asia josta en viitsi mainita, siitäkin voin jotakin suuntaa-antavaa heittää jos kysytään. Blogissa minulla onkin tuo reaaliaikainen salkku niin näin anonyyminä sitä uskaltaa siellä jakaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hienoa, jos/kun saa muut innostumaan sijoittamisesta. Uutista olen saanut sellaisen kuvan, että sijoittaminen on nyt pienessä nousussa...

   Laitankin blogisi seurantaan :)

   Poista