sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Autottomuus

10.6.17 Helsingin sanomissa olimielenkiintoinen juttu Tauben perheestä, joka päätti luopua autosta. Pystyin samaistumaan perheen kertomukseen täysin. Luovuin omasta rahareiästäni vuoden vaihteessa. Koska olin työtön, pelkästään auton pitäminen autotallissa kustansi 200€/kk (vakuutukset, dieselvero, katsastus sekä huolto jaettuna kk-hinnaksi). Täysin hukkaan heitettyä rahaa! Kun sain tammikuussa työpaikan pyöräilymatkan päästä, halusin päästä kokeilemaan autottomuutta todenteolla.

Eniten jännitti miten lasten harrastukset hoituisivat etenkin talviaikaan, jos mies sattuisi olemaan töissä harrastuspäivinä. Tämä oli täysin turha pelko. Esikoisen kanssa opettelimme bussilla kulkemista ja oikeilla bussipysäkeillä poisjäämistä. Kevään koittaessa esikoinen pyöräili kaikki harrastusmatkansa keskustan ja kodin välillä. Lapsi tuntui nauttivan siitä, että sai olla ”iso” ja kulkea yksin. Toki olimme tätä ennen pyöräilleet reittiä lukuisia kertoja ja käyneet läpi ”vaaranpaikat”.

Lähikauppamme on K-supermarket, joka sijaitsee n. 500 metrin päässä. Välillä kiroan mielessäni raskaita kauppakasseja kantaessani autottomuutta, mutta toisaalta, miksi yhdellä kertaa pitäisi yrittääkään kantaa viikon ruokia? Omaa tyhmyyttäni/ laiskuuttani. Autottomuuden lisäksi olen säästänyt valtavan summan rahaa, kun en yksinkertaisesti pääse marketteihin tekemään heräteostoksia.
Tänä kesänä aloitimme lasten kulkemisen isälleen junalla. Esikoinen teki ensimmäisen junamatkan yksin kesälomansa alussa, ja nautti! Kännykän avulla on helppo aina muistutella, koska pitäisi jäädä pois. Onneksemme matka isän luo ei edes sisällä muita pysähdyksiä. Parin reissun jälkeen pikkusiskokin pääsi mukaan, ja totesimme exämme kanssa, että jatkossa hoidamme lasten liikkumisen VR:llä. Paitsi että säästän itse kolme tuntia ajomatkoissa, lasten on mukavampi reissata junalla, se on ekologisempaa ja halvempaa kuin ajaa autolla ko. matka. Lastenliput kun ovat puolet aikuisten hinnoista.

Autottomuus on lisännyt myös hyötyliikuntaa perheessämme. Lapset ovat oppineet tuntemaan kaupunkia paremmin, kun olemme pyöräillen siirtyneet paikasta toiseen. Asennekin on nykyisin ihan erilainen: jos jotakin haluaa, sinne täytyy mennä pyörällä. Toivon, että tulevaisuudessakin lapset oppisivat hyppäämään fillarin selkään auton sijaan.

Ainoa miinus minkä autottomuus on aiheuttanut, on se, että asumme paikkakunnalla, jonka keskusta on kutakuinkin ”kuollut”. Isot ostoskeskukset kauempana ovat vieneet keskustamme liikkeet mukanaan. Kun esikoisen lenkkarit hajosivat, ehti pienen pieni ”apuva” jo tulla. Keskustasta kun ei löydy enää ensimmäistäkään kenkäkauppaa. Onneksi isäni asuu melkein kiven heiton päässä ja saan autoa lainaksi aina tarvittaessa. Toivon, että talouden kasvu toisi liikkeitä takaisin keskustaan, koska mielummin ostaisin tarvitsemani asiat kivijalkakaupoista, ilman autoa.

Vaikka välillä huomaan autokuumeen iskevän, toivon, ettei minun tarvitsisi enää sellaista ostaa.

Oletko Sinä koskaan kokeillut autottomuutta? Paljonko säästäisit kuukaudessa, jos luopuisit autosta?
13 kommenttia:

 1. Heh, eli saat kuitenkin auton käyttöösi silloin kun haluat? No eihän se kuulosta enää täysin autottomalta touhulta jos on backup saatavilla :D

  Meillä menee näin: tunnistamme että autoon kuluu rahaa se 200e kuussa. Se on kuitenkin vain 100€ per nenä ja tuolla satasella saamme vapauden mennä milloin vain minne huvittaa. Vaatisi varmaan kulujen tuplausta että miettisi autosta luopumista. Tasaiseen tahtiin kasvava seutulipun hintakin tasottaa vähän tuota auton hintaa.

  Ai niin, autolainana toimii Nordnetin Superluotto 0,99 korolla, jota en lyhennä enempää kuin arvioin auton arvon aleneman olevan. Ajelen siis periaatteessa vuokra autolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätäbackup on käytössä max kerran kuukaudessa, jos silloinkaan. Pikku kaupungissa julkiset kulkee niin huonosti, ettei sinne ostarille pääse niitä kenkiä ihan tuosta vaan ostamaan, kotiinpääsystä puhumattakaan. Taksilla toki voisi hurauttaa myös, mutta järkevämmäksi näen auton lainaamisen bensakorvausta vastaan.

   Mistä tuo teidän 100€/kk koostuu? Onko siihen laskettuna polttoaineet, vakuutukset, verot, huollot ja katsastus?

   Poista
  2. Yhteensä siis 200€/kk arvio kaikista kuluista, se me jaetaan kahtia. Toivotaan ettei tule maksamaan enempää =)

   Poista
  3. Todella pieni summa, jos kattaa kaiken... Mikä automerkki on noin halpa, niin minäkin voin pakkoraossa sellaisen hankkia? Siis jos on aivan pakko :D

   Poista
 2. 30 kilsaa työmatkaa, joten autottomuus ei onnistu. Lähemmäs työpaikkaa ei ole varaa muuttaa, kun soluelämä ei näin vanhana enää innosta. Lisäksi Seurustelukumppani asuu 450 km päässä ja vanhemmat 120 km, ilman autoa pitäs luopua niidenkin tapaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin oli edellinen työ sellainen, ettei voinut elää ilman autoa, kun lapsetkin olivat vielä päiväkoti-ikäisiä. Nyt kyllä nautin siitä, että joutuu ajamaan fillarilla ja oikeasti jää monet turhat menot pois autottomuuden takia.

   Poista
 3. Hieno ratkaisu ja mukava kuulla, miten hyvin olette sopeutuneet autottomaan elämään. Itse en ole koskaan omistanut autoa, eikä sellainen ole myöskään hankinnassa. Asun sen verran lähellä keskustaa, että pyörällä pääsee kätevästi lähes kaikki matkat tai tarvittaessa myös joukkoliikenteellä. Voin kuitenkin kuvitella, että autosta luopuminen on isompi muutos, jos on tottunut siihen, että on auto käytössä ja kun lisäksi pitää huolehtia myös lasten menoista. Kirjoituksesi perusteella olette kuitenkin onnistuneet järjestämään asiat hienosti. :)

  Onnea edelleen autottomaan elämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Loppujen lopuksi itselleni autottomuus ei ollut niin iso juttu. Ehkä se johtuu siitä, että isän autoa saa herkästi lainaan, vaikka harvoin sitä lainaan ;)

   Poista
 4. Olisin autoton jos en töissä sitä tarvitsisi. Melko pitkään olinkin. Töissä tarvitsee autoa 1-5 kertaa viikossa. Nyt menossa taas sellainen jakso ettei kovin usein olisi välttämätön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni kävi lottovoitto, kun seuraavaan työpaikkaan pääsen kimppakyydeillä. Julkisilla ei seuraavaan duunipaikkaan pääsekään... Saa nähdä mitä sitten, kun se työ loppuu. Mutta turha murehtia etukäteen...

   Poista
 5. Mä olen myös miettinyt autottomuutta, mutta olen tullut siihen tulokseen, että tarvitsen autoa kuitenkin niin paljon, että se ei ole mahdollista. Itse ajattelin vaihtaa autoa vaan mahdollisimman pieneen ja vähän kuluttavaan, joka todennäiköisesti pienentää silloin kuukausikustannuksia. Tuohan on kätevää, että aina silloin tällöin saa auton sitten lainaan, jos tarvitsee.

  VastaaPoista
 6. Ollaan tuumittu samaa monesti että jos voisi luopua autosta. Mutta meilläkin lasten harrastuksien takia tarvitsee olla auto, sekä ruokakasseja ei kovin mielellään kanna raskaan työpäivän jälkeen. Tässä tulikin mieleen että auto pitää viedä korjaamoon vilkkuvian takia.

  VastaaPoista
 7. Minä luovuin myös autostani, kun muutin keskustasta vielä lähemmäs keskustaa eli ihan ytimeen. Olen ollut tähän asti hyvin tyytyväinen päätökseen. Autoni tosin oli siinä kunnossa jo iänsä takia, että sai soitella hinausta milloin mistäkin syystä. Stressi helpotti sekä raha-asiat huomattavasti, kun tämän myi.
  Ps. Hienoa, että tuet kivijalkakauppoja!

  VastaaPoista