torstai 6. heinäkuuta 2017

Heinäkuun jälkeinen elämä

Koska tykkään pyöritellä numeroita enemmän kuin ehkä tarpeeksi, ryhdyin miettimään millaiseksi talouteni muuttuu 1.8.17 alkaen, kun taas siirryn osittaisen hoitovapaan turvin tekemään 4-päiväistä työviikkoa. Palkka tippuu 20%, mutta hoitoraha korvaa osan menetetystä palkasta. Tuo hoitoraha on kohdallani n. 79€/kk. Tuloni ovat kutakuinkin 2332,88€/kk elatusmaksut sekä lapsilisät huomioiden. Eroa entiseen -124,86€/kk. Olisitko arvannut eron olevan näin pieni?

Entäs ne menot?

Joudun heinäkuussa vielä maksamaan päiväkotimaksun toukokuulta, koska kuntamme laskutus laahaa raivostuttavasti 2 kuukautta jäljessä. Säästän kk:ssa +174€, kun nuorimmainenkin siirtyy peruskouluun. Iltapäiväkerhoa emme tarvitse mieheni arkivapaiden ansiosta.

Asumisen kustannukset pysyvät ennallaan: asuntolaina 512,66€ sekä 250€ yhteiselle tililtä, josta kustannetaan vesi, sähkö, kiinteistövero, vakuutukset, lehtitilaukset ym. Tilanne edelleen +/-.

Puhelinlaskut ovat  uusi kustannuserä. Oma liittymäni kustantaa kk:ssa 24,90€, esikoisen 25,90€ ja pikku neidin 4,90€ + viestit/puhelut. Pikku neiti harjoittelee vielä puhelimen käyttöä ja ihan kauhulla odotan ensimmäistä puhelinlaskua tässä kuussa. Yhteensä puhelimiin menee arviolta 60,80€/kk. Nousua tulee n. +25€/kk entiseen verrattuna.

Ammattiyhdistyksen maksu kutistuu -6€:lla palkankin pienentyessä.

Pakolliset menot ovat 846,36€/kk. Pakolliset menot pienenevät -178,64€/kk.


Muut kustannukset sitten nousevatkin. Lapseni ovat sen verran isoja, että ajattelin nostaa matkabudjettiani sen verran, että pystyn ensi vuonna viemään lapset ulkomaille. Kun aiemmin säästin omia reissujani varten 50€/kk, aion nyt nostaa summan +84 euroon kk:ssa.

Lasten harrastuksetkin on syksyn osalta ”lyöty lukkoon”. Niihin menee vuoden aikana n. 1000€, mikä tekee kuukausitasolla 83,33€.

Vaatebudjetti tuskin tulee ensi vuonnakaan pysymään 600 eurossa, nostan senkin suosiolla tonniin.

Terveydenhoitokuluja ei pitäisi tulla muutoin kuin ehkä hampaiden osalta enää tämän vuoden puolella.

Summasummarum; laskutili nousee 150 eurosta 250 euroon. Ruokakustannukset pyrin pitämään yhä 400€/kk.

Tulot – menot = 758,18€/kk, muutos entiseen -95,95€.


Mitä tämä kaikki merkitsee käytännössä? Minä teen vähemmän töitä ja saan enemmän, kuten voin matkustaa ensi kesänä lasteni kanssa ulkomaille + saan ihan mukavan summan sijoitettavaksi kk:ssa. Yksi työpäivä vähemmän viikossa maksaa minulle minun budjetissani 95,95€ kuukaudessa. Voisin tällä matematiikalla ottaa toisenkin työpäivän viikosta suosiolla pois, ja ehkä kolmannenkin...


8 kommenttia:

 1. Sinä budjetoit kyllä todella hyvin (minun budjetti on ihan hukassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko budjetoida. Kun tietää ja tuntee kaikki euronsa, voi keskittyä rauhassa siihen, että joku päivä voin hypätä oravanpyörästä sivuun :)

   Poista
 2. Varmasti moni voisi ottaa työpäiviä pois mutta kaikilla se ei onnistu. Mullakin on silleen että pitää tehdä 5 päivää viikossa töitä tai ei sitten yhtään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kuinka joustavia työnantajat ovat työajan vähentämisen suhteen. Voisi kuvitella tämän kuitenkin olevan tulevaisuuden trendi. Itsellä on onneksi tämä valttikortti, osittainen hoitovapaa. Sinunkin pitää hankkia juniori, niin pääset vähentämään töiden määrä, jos muutoin ei onnistu ;)

   Poista
 3. Työnantajat tosiaan harvoin ovat innostuneita työajan lyhentämisestä. Se toimii ehkä paremmin jos on vuorotyötä tms jota on helpompi pätkiä. Onneksi pienten lasten vanhemmilla on lakisääteinen oikeus lyhentää työaikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä olemme töissä pohtineet todella paljon... Miksei meillä Suomessa herätä siihen, että meitä on joukko ihmisiä, jotka haluavat tehdä vähemmän töitä? Samalla voitaisiin työllistää ne, jotka ovat työttömänä... Ei, kun mennään vaan takapajulaan ja sen sijaan lisätään työaikaa...

   Poista
  2. Täällä ajatellaan ehkä hieman insinöörimäisesti, että jokainen työntekijä tuo x määrän kiinteitä kustannuksia ja siitä pitää sitten repiä kaikki irti.. tyypillistä osaoptimointia, ei nähdä metsää puilta :.)

   Poista
 4. Osa-aikatöissä vapaaehtoisesti ainoana yksikössäni. Muut paahtaa innoissaan ylitöitä eivätkä ymmärrä haluani viettää enemmän vapaa-aikaa. En ole uskaltanut kertoa että siltikin säästän ja sijoitan.

  VastaaPoista