sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Saagani 1. osa

Säästäminen on kuin laihduttaminen: jokainen tietää mitä pitäisi tehdä, mutta aloittaminen on vaikeaa.

Tehdessäni puolen vuoden katsaustani tämän vuoden osalta, hämmästyin omista tuloksistani niin paljon, että oli pakko tehdä katsaus mennesseen. Miten ja mistä kaikki sai alkunsa? Mitä piti tehdä, jotta elämänmuutos tuhlaajasta sijoittajaksi oli mahdollinen? Siitäpä sain kipinän tähän ”saagaan”: miten Sinä voit muuttaa oman taloutesi.

Ensinnäkin terve! Minä olen Karoliina. 34-vuotias (jos laskin oikein) tavallinen duunari. Ylioppilas, kersantti, AMK- ja maisteritutkinnon suorittanut nainen. Olen uusperheen äiti ja entinen holtiton rahankäyttäjä. Tuhlasin seuraavan kuun palkkani aina etukäteen luottokortin voimalla, kunnes sain tarpeekseni loppuvuodesta 2015.Mistä minä lähdin liikkeelle aivan ensimmäiseksi ja mistä Sinunkin kannattaa lähteä liikkeelle? Vastaus on tulojen ja menojen selvittämisestä. Ota kynä ja paperia sekä avaa verkkopankkisi. Ensin kartoitetaan se mukava puoli eli tulot.

Merkitse paperiin mistä tulosi koostuvat ja kuinka paljon euroja tipahtaa tilillesi kuukausittain. Asiaa voi edesauttaa myös päivämäärien merkitseminen. Esim. itse saan palkan, elatusmaksut sekä lapsilisät eri aikaan kuukaudesta. Omat tuloni ovat kuukausittain 2457,74€.

Kun olet saanut tulot kartoitetuksi, tuleekin se ikävämpi puoli: menot. Millaisia menoja Sinulla on? Tässä voit hyödyntää verkkopankkia. Itse olen merkinnyt omaan budjettiini vielä päivämäärät, jolloin maksan menoni:

Tilipäiväni on 15. päivä ja silloin tililtäni lähtevät automaattisesti
  • asuntolaina 591€
  • päiväkotimaksu 174€
  • ammattiyhdistyksen maksu 28,61€

Lisäksi kuukauden aikana tulee muitakin laskuja, kuten
  • vesimaksu kulutuksen mukaan
  • sähkö kulutuksen mukaan
  • jätemaksu 33,16€
  • oma ja kahden lapsen puhelinlasku

Näiden pakollisten menojen lisäksi maksan mieheni kanssa kerran vuodessa seuraavat laskut:
  • kotivakuutus 548,69€
  • kiinteistövero 245,83€
  • tonttivuokra 278,36€

Kerran vuodessa maksettavat laskut olen jakanut kuukausieriksi. Esim. kotivakuutus 548,69/12 = 45,72€/kk. Kun olet jakanut kaikki kerran vuodessa maksettavat laskut 12 kuukaudella, tiedät kuinka paljon sinun täytyy siirtää rahaa sivuun joka kuukausi, jotta nämä suuret laskut eivät yllättäisi Sinua joka vuosi. Tähän tarkoitukseen minulla on käytössä mieheni kanssa aivan eri tili. Itseasiassa olemme mieheni kanssa sopineet, että kumpikin siirtää tälle tilille joka kuukausi 250€, ja tältä tililtä kustannamme myös sähkö-, vesi- ja jätemaksut.

Lasteni harrastukset, terveydenhuollon, matkustamisen ja vaatteet olen budjetoinut omalle laskutililleni. Aikaisemmin hyödynsin laskutiliä autoni huoltoon, vakuutuksiin, katsastukseen ja dieselveroihin. Nyt kun olen autoton, laskutilini on lähes hyödytön. Auto on niin suuri kuluerä, että sen huoltoa varten kannattaa säästää jo etukäteen. Taas laske kuinka paljon kuukaudessa Sinun tulee siirtää rahaa sivuun, jotta autovakuutukset eivät yllätä Sinua. Tämä oma henkilökohtainen laskutilini sijaitsee eri pankissa kuin minne minun palkkani tulee, ja juuri sen takia, etten heikkona hetkenä saisi nopeasti siirrettyä rahaa sieltä. Verkkopankin kanssa siirtoihin tulee helposti päivän tai kahden viive.

Velkaa minulla ei ole kuin asuntolainaan. Merkitse Sinä paperille KAIKKI velkasi, niiden eräpäivät sekä korot. Täältä löytyy yksi loistava blogi, joka kertoo ”snowball-fightista” eli miten selättää velat. Suosittelen lämpimästi tutustumaan.

Laske verkkopankista kaikki kuukauden ruokakauppareissut. Paljonko Sinulla menee kuukaudessa rahaa ruokaan? Minä olen budjetoinut 4-6 henkiselle perheellemme 400€/kk.

Okei, pitäisi olla valmista? Millaisen lopputuloksen sait? Paljonko Sinulla jää kuukausittain rahaa, kun olet vähentänyt menosi tuloistasi? Oletko tyytyväinen? Minun loppusumma on 884,13€/kk. Eli tuon verran minulle jää ”ylimääräistä” rahaa menojeni jälkeen.

Seuraavalla kerralla lähdemmekin kartoittamaan mistä voisimme vielä säästää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti