Nordnet

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Thomas-analyysi

Siivosin laatikoitani ja löysin jokunen vuosi takaperin tehdyn Thomas-analyysin itsestäni. Kyseessähän on 1950-luvulla kehitetty työskentelytyylin itsearviointimenetelmä. Sen perustana on käytetty psykologi William Moulton Marstonin teorioita ihmisten normaalista käyttäytymisestä, joita voidaan selittää neljällä eri piirteellä (hallitsevuus, vaikuttavuus, pysyvyys ja myöntyvyys) ja niiden keskinäisillä suhteilla.

Entinen työnantajani yritti saada erästä laatusertifikaattia, ja siihen liittyen jokaisesta työntekijästä laadittiin ko. analyysi. Ensin jokaisen meistä tuli tehdä itsearviointi itsestämme valmiin kyselylomakkeen pohjalta. Tässä kyselylomakkeessa piti valita itseään vähiten ja parhaiten kuvaava sana. Tähän vastaamiseen meni noin 5-10 minuuttia. Sen jälkeen kone laati vastausten pohjalta analyysin, joka käytiin yhdessä kouluttajan kanssa läpi. Vastauksissa näkyvät työntekijän motivaatio, rajoitteet, vahvuudet, kehittymismahdollisuudet, kommunikointityyli, oma-aloitteellisuus ja käyttäytyminen painetilanteissa.

10 minuutin ”testi” antoi yllättävän realistisen kuvauksen minusta työntekijänä. Nyt kun viisi vuotta myöhemmin luen tekstiä, huomaan sen edelleen pitävän suurimmalti osin paikkaansa. Millainen minä sitten olen työntekijänä?

Järjestelmällinen, perusteellinen, tarkka ja pitkäjänteinen. En ole erityisen seurallinen, mutta haluan silti kuulua organisaatioon/ ryhmään, jossa pystyn toimimaan itsekseni ryhmän laitamilla. Olen sopuisa ja annan tavallisesti periksi välttääkseni ristiriitatilanteet ja avoimet yhteenotot. Haluan perehtyä ja tutkia mielellään kaikki mahdolliset ratkaisut ja niiden seuraukset ennen päätösten tekoa ja toimintaan ryhtymistä.

Minulla on taipumus pyrkiä täydellisyyteen enkä mielelläni ota riskejä. Olen kärsivällinen ja kuuntelen toisia. En kuitenkaan tuo mielipiteitäni esille, ja tämän takia toiset voivat kokea minut vetäytyväksi.

Pystyn toimimaan toistuvuutta sisältävissä tehtävissä, varsinkin jos ne ovat asiantuntijuutta vaativia. Loogisena ja vaiteliaana pyrin ahkerasti ylläpitämään korkeaa laatu- ja suoritustasoa. En tee mielelläni nopeita päätöksiä tai sellaisia päätöksiä, jotka saattavat minut ristiriitatilanteisiin. Pyrin ylläpitämään vallitsevaa olotilaa ja kykenen tarvittaessa rauhoittamaan toisia.

Motivoidun turvallisuudesta, vakiintuneista toimintamenetelmistä, selkeästi määritellyistä vastuualueista ja jäsentyneestä työympäristöstä. Haluan saattaa tehtävät loppuun ja työskennellä omassa tahdissani siten, ettei minun tarvitse työskennellä epärealististen aikataulujen mukaan.

Työni päätehtävänä tulisi olla asiantuntija-avun antaminen. Painopiste voisi olla joko käytännöllisyydessä tai teoreettisuudessa. Valtuuksien tulisi pohjautua ammattitaitoon. Minun tulisi työskennellä korkean laatu- ja suoritustason mukaan. Olisi hyvä, jos voisin käyttää erikoistaitojani tai –tietojani.

Minulle ihanteellinen esimies on demokraattinen henkilö, joka tunnistaa tarpeeni jäsentyneeseen työympäristöön.

Minua kuvaavat sanat

Yksityiskohtainen, täsmällinen, pitkäjänteinen, perusteellinen, vaitelias, looginen, ahkera, sitkeä, hiljainen, sopuisa, tarkka, varovainen, huolellinen, toisia kuunteleva, suunnitelmallinen, syvällinen, epäilevä, kysyy ”miksi” ja ”miten”, kiltti, täydellisyyden tavoittelija, johdonmukainen, epäröivä, pidättyvä, mietteliäs, varauksellinen, hyväntahtoinen ja vähään tyytyvä.

Yleiskuvaus
 • Täydellisyyden tavoittelija, joka pyrkii välttämään virheitä
 • Ei pidä epärealistisista määräajoista eikä sitä, että häntä painostetaan luovuttamaan työ, ennen kuin hän on tyytyväinen sen lopputulokseen
 • Työskentelee perusteellisella ja systemaattisella tavalla saavuttaakseen täydellisen lopputuloksen
 • Valmis noudattamaan järjestelmiä, sääntöjä ja menettelytapoja
 • Tarvitsee aikaa sopeutuakseen muutokseen
 • Haluaa viimeistellä keskeneräiset asiat ja hoitaa tehtävät loppuun
 • Johdonmukainen jopa vastakkainasettelutilanteissa
 • Sopuisa: ei pidä hankaluuksista, ristiriidoista eikä epäsovustaJotakin on kuitenkin muuttunut. Jos aiemmassa työpaikassani olin vetäytyvä, se johtui siitä, että menin ko. työnantajalle 26-vuotiaana, nuorimpana työntekijänä. Toiseksi nuorin oli 8 vuotta minua vanhempi. On aika haastavaa nuorena mennä työpaikkaan, jossa enemmistö työntekijöistä (naisista) on 50-vuotiaita. Itse koin, etten voi sanoa ääneen mielipiteitäni, koska useimmiten asiat oli tehty näin jo ”viimeiset 20 vuotta”, joten miksi muuttaa yhtään mitään? Toisaalta arvostan kokeenempia kollegoita ja ahmin hiljaista tietoa heiltä, mutta kaipaisin joustoa siinä, että nuorikin voi tuoda jotakin aivan uutta työyhteisöön.

Nykyisessä työpaikassani astuin tehtäviini 34-vuotiaana. Minulla oli jo elämänkokemusta ja näkemystä siitä, miten asioita voi tehdä. Etuna oli myös se, että olin ainoa ammattini edustaja pienessä työyhteisössämme. Kukaan ei voinut tulla kertomaan minulle, että työtäni on tehty näin viimeiset ”20 vuotta” ja samalla linjalla jatketaan, vaan sain luoda itse oman työnkuvani alusta asti. Kun työtehtäväni muuttui 2 kk sitten, sain työparin, ja huomasin taas olevani tilanteessa, jossa asiat oli tehty ”20 vuotta jo tällä tavalla”. Tämä ajattelutapa tukahduttaa kaiken luovuuden ja tappaa motivaation työstä.

En enää allekirjoita sitäkään, että tarvitsisin aikaa sopeutuakseni muutokseen. Kokemattomana vie oman aikansa sopeutua muutoksiin, mutta nytkin vaihdoin työtehtäviä lennossa eikä oikeastaan "tuntunut missään". Tässäkin varmasti lapset ovat auttaneet omalta osaltaan: pienten lasten kanssa eivät asiat koskaan mene kuin Strömssössä :)

Se, mitä esimiehestä sanotaan, pitää edelleen kohdallani paikkaansa. Entisessä työpaikassa vallitsi kaaos, jota hallitsi pelko töiden menettämisestä toisille esimiehen ailahtelujen takia. Nykyistä esimiestäni olen ylistänyt taivaisiin. Hän on demokraattinen, jakaa vastuuta, luottaa, antaa myös positiivista palautetta, kannustaa ja luo me-henkeä. Mietinkin, että varmaan luovat alat hyötyvät esimiehestä, joka ei selkeästi määrittele työnkuvaa? Mutta jäykässä virkamieskoneistossa, jossa lakia tulee noudattaa, pykälien on oltava täsmälliset eikä ”sinne päin”, esimiehen nimenomaan tulee olla jämpti, ja työntekijän tarkka.

Perfektionismi on itselleni rasite, jota lapset ovat kyllä mahtavasti karistaneet minusta. Silti teen mielummin työni tarkasti kuin että teen tuplatyötä saatuani työni uudelleen takaisin korjattavaksi.


Nyt kun löysin tämän analyysin itsestäni, mietin voisko tätä hyödyntää jatkossa esimerkiksi työnhaussa? Toisaalta joku on jo valmiiksi analysoinut luonteenpiirteeni, joista voin cv:hen poimia parhaimmat. 

Onko Sinusta tehty Thomas-analyysia? Millaiset vastaukset sait?

2 kommenttia:

 1. Tämä onkin minulle ihan uusi testi, en ole koskaan kuullutkaan. Äskettäin eräässä hakuprosessissa tein persoonallisuustestin, ja olen aiemmin tehnyt useita erilaisia. Koska tiedän niistä jo aika paljon, tuntuu, että osaan useimpia myös manipuloida. Ja on vaikea vastata niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän voi teettää itse itselleen, tosin maksaa about 250€. Itse ajattelin aikoinaan, ettei tämä testi kyllä voi olla luotettava, kun hetkessä vastasin kyselyyn, mutta yllätyin lopputuloksesta.
   En tiedä voisiko tätä käyttää työnhakuprosessissa? Toisaalta miksi ei?

   Poista