tiistai 29. elokuuta 2017

Perintötaistelua

Kun äitini kuoli 2 vuotta takaperin, minusta ja sisarestani tuli äitini tädin kuolinpesän osakkaita. Äitini tädin kuolemasta on kulunut jo yli 3 vuotta, mutta pesänjakoa ei olla saatu tehtyä kahden osakkaan toimesta. Kaksi sukulaistätiä eivät hyväksyneet perukirjoitusta, sillä heidän mielestään hautajaiskulut sekä isotätini asioiden hoitamisesta (muutto, asunnon siivous jne.) syntyneet kulut olivat heidän mielestään liian suuret tai niitä ei olisi saanut edes ollaperukirjassa (äitini sisar ajoi toiselta puolelta Suomea hoitamaan muuton ym. vainajan asioiden hoidettavat asiat). Lisäksi isotätini asui heidän mielestään liian kalliissa hoivakodissa elinaikanaan eikä heiltä oltu kysytty mielipidettä hoivakodista. Näin ollen nämä kaksi sankaria päättivät olla allekirjoittamatta valtakirjaa, jolla tätini olisi voinut suorittaa pesänjaon. Mielenkiintoiseksi näiden kahden naikkosen valitukset tekee se, etteivät he omien sanojensa mukaan olleet 36 vuoteen tekemisissä isotätini kanssa. Miksipä heille siis olisi kuulunut edes tieto hoivakodista, etenkin, kun isotätini oli täysin oikeustoimikelpoinen? Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että jaettava omaisuus on 5.000 euroa, ja kuolinpesässä on 11 osakasta. Koska valtakirjaa ei siis saatu, tätini heitti kirjaimellisesti hanskat tiskiin ja asia jäi kellumaan.

Kun tätini taannoin soitti kuulumisiaan, otti hän puheeksi perukirjoituksen. Kysyin helpottaisiko hänen oloaan se, jos ottaisin asian hoitaakseen. Vastaus oli kyllä. Siitä, mitä läheisen kuoleman jälkeen tulee tehdä, voit lukea täältä. Nyt kerron ainoastaan miten prosessia voi jatkaa eteenpäin, jos kuolinpesän osakas ei hyväksy pesänjakoa.


Ainoat tiedot, jotka tädiltäni sain, liittyivät yhteydenottoon oikeusaputoimistoon. Tätini mukaan käräjäoikeudelta tulee hakea pesänselvittäjä. Niinpä lähestyin oikeusaputoimistoa, jonka sivuilta löytyi varsin näppärä chat-palvelu! Esitin asiani asiakaspalvelijalle, joka neuvoi miten tästä eteenpäin. Ensinnäkin käräjäoikeudelta haettava pesänselvittäjä EI ole pakollinen. Mikäli kuolinpesänosakkaat pääsevät yhteisymmärrykseen, voi heidän valtuuttamansa henkilö (tässä tapauksessa minä) suorittaa pesänjaon. Mikäli yhteisymmärrystä ei vieläkään synny, kuka tahansa pesänosakas (vaikka  minä) voi hakea käräjäoikeudesta pesänselvittäjän. Sain ohjeeksi kääntyä oman kuntani oikeusaputoimistoon, riippumatta siitä, että isotätini viimeinen asuinkunta oli toisella puolella Suomea.  Oikeusaputoimistoon tarvitsen mukaan perukirjan.

Seuraavaksi aion laittaa jokaiselle kuolinpesänosakkaalle kirjeen, jossa kerron halustani hoitaa pesänjaon päätökseen. Liitteeksi teen valtakirjan, jossa minut valtuutetaan maksamaan velat (hautajaiskulut sekä muuttoon/ asioiden hoitamiseen liittyvät kulut), jakamaan pankissa oleva omaisuus sekä päättämään pankkitili. Valtakirjan palauttamiselle laitan päivämäärän 2-3 viikon päähän. Mikäli nämä ihanat sukulaistädit eivät vieläkään suostu allekirjoittamaan valtakirjaa, varaan ajan oikeusaputoimistoon, minkä jälkeen kuolinpesän varat siirtyvät kirjaimellisesti asianajajan taskuun eivätkä kuolinpesän osakkaat saa euroakaan.


Mitä luulet, saanko valtakirjat? 

8 kommenttia:

 1. pilke silmäkulmassa29. elokuuta 2017 klo 8.51

  Et, ikävä kyllä. Suku hommissa ei ole yleensä kyse rahoista, vaan kiusanteosta. Tuollaisia ongelmia ei olisi, jos kaikilla olisi velkaa. Iteltäni aikoinaan kuoli isäukko, velkaa oli n.800 000 markkaa. Ei ollut ongelmia jaossa. Sisar tietenkin vaati vielä rahaa. 20 000 markkaa maksoin, vaikka perikunta oli miinuksella. Kyllä nuo perukirjan tekemiset ym. asiat kannattaa ulkoistaa. Eipähän kukaan pääse urputtamaan. Menestystä ja onnea asiaan :).

  VastaaPoista
 2. Siis ovatko hautajaiskulut vielä kolmen vuoden päästä maksamatta? o_o Eikö silloin ole syntynyt velka, johon velkojalla on ensisijainen oikeus ennen perinnönjakoa kuolinpesän osakkaille? Ja kun tietää, mitä hautajaiset maksavat niin eikö tuo jaettava summa kohta mene jo viivästyskorkoihin yms?
  Huh, mikä tilanne, mutta kuten toinen kommentoija sanoi niin tässä on enää kyse vain kiusanteosta. Katso vain, ettei kenelläkään osapuolella (esim. oikeusapujuristi) tule mieleen lähettää jotakin laskua sinulle henkilökohtaisesti maksettavaksi.

  VastaaPoista
 3. Huh huh mikä tilanne. Kuten Ananas sanoi niin jos hautajaiskulut ovat tuossa vaiheessa vielä maksamatta niin siellä voi olla vaatimuksia velkojalla ja alkuperäinen hautausmaksu voi olla jotain aivan muuta kuin aikanaan laskussa on lukenut. Ehdottomasti homma ulkopuolisen selvitykseen jotta saatte asian pois päiväjärjestyksestä. Vaikka luultavasti tuosta ei kellekään jää juuri karkkirahoja enempää jaettavaksi kaikkien kulujen jälkeen niin onpahan pois sinun työlistaltasi :)

  VastaaPoista
 4. Hautajaisten kahvitustilaisuus pidettiin yhden sukulaisen kotona, jonne tämä ko. sukulainen oli itse kustantanut kaiken. Näiden kahden tätösen mukaan tästä ei pitäisi maksaa mitään. Muutoin hautajaiskulut on totta kai ajallaan maksettu. Pakko muuten todeta sekin, että itse hautajaisissa olleena, siellä oli "perillisistä" paikalla tasan 4 itseni mukaanlukien. Siksi valitus liian kalliista hautajaisistakin on käsittämätön...

  VastaaPoista
 5. miksi vaivaudut pesää ylipäätään selvittämään?pitääkö pesä selvittää toisen kuolinpesän selvittämisen takia? rahallisestihan tuo lienee lähes se ja sama jaetaanko pesää, tekee alle 500e / pesän jäsen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä syystä lähden pesänselvitykseen, koska pankki velottaa joka kuukausi omat maksunsa tuosta perittävästä summasta. Jos tilanteen antaa jatkua vuosia, summa hiljalleen katoaa kuin tuhka tuuleen ja pahimmassa tapauksessa joudumme itse maksumiehiksi, jos tätä pesää ei jossakin kohtaa selvitetä. Siis, jos nämä kaksi tätöstä eivät suostu vielä vuosienkaan päästä yhteisymmärrykseen muiden kanssa ja asia joudutaan ratkaisemaan käräjäoikeuden kautta, voi olla, että itse maksamme sitten tuon pesänselvittäjän laskun.

   Minua ei tässä kohtaa tuo raha kiinnosta tippaakaan, vaan asia vaivaa tätiäni niin paljon henkisellä tasolla, että lupasin tehdä stopin tälle. Olipa ratkaisu sitten se, että haemme käräjiltä pesäselvittäjää/ saamme sovittua pesänjaosta. Ihan sama. Pääasia, että tämä asia saadaan päätökseen.

   Poista
 6. jos nämä kaksi tätiä on pettyneitä sihen etteivät saaneet enempää perintöä vaan varat kuluivat hoitokotiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätösethän olisivat voineet ottaa tädin sitten omaan kotiinsa ja toimia omaishoitajina, jos kerran hoivakoti on heidän mielestään liian kallis... ;) Mutta aika säälittävää toimintaa, jos eivät isotätini kanssa olleet edes tekemisissä.

   Poista