keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Salkun siivousta

Olen tässä voivotellut omaa taloudellista tilannettani jonkin tovin. Joitakin kuluja olen saanut karsittua, mutta toisaalta taas kerännyt pikavoittoja, jotka ovat sekoittaneet koko budjetin. Kun mitään ei oikein saa aikaiseksi sijoitustoiminnassa, pitää laittaa tapahtumaan. 

Kun aloitin sijoittamisen, ja jonkin ajan päästä tämänkin blogin kirjoittamisen, olin vannoutunut indeksisijoittaja. Avasin kaikki mahdolliset indeksirahastot sekä Seligsoniin että Nordnetiin. Lopulta huomasin, ettei minun kuukausisäästöillä ole järkeä ylläpitää yhdeksää rahastoa, joten luovuin Nordnetin kaikista superrahastoista, Suomea lukuunottamatta. Seligsonissa minulla oli vielä Pohjois-Amerikka, Eurooppa, Aasia, Brands ja Pharmaceuticals. Seligsonin sijoitusten yhteisarvo oli n. 9.000€. 

Kun sitten kesällä innostuin osakkeista, aloin jo tympääntyä indeksirahastoihin. Kuukausisäästäminenkin niihin oli ontunut jo koko tämän vuoden ajan. Indeksirahastoihin sijoittaminen on kaiken lisäksi tylsää! Mitään ei tapahdu! Sen sijaan on mielenkiintoista seurata markkinoiden vaihtelua vaikkapa päivittäin tai viikoittain, ja pyrkiä ostamaan osakkeita alle aiemman ostohinnan ja oppia uutta yrityksistä. Niinpä aloin pohtia indeksirahastoista luopumista... 


Ensimmäinen konkreettinen toimenpide on jo tehty; ensimmäinen indeksirahasto lunastettu. Kyseessä oli pettymyksien pettymys: pharmaceuticals. Luulen, että osakekaupoilla saan enemmän tuottoa lyhyemmälläkin ajalla kuin mitä ko. rahasto on tuottanut kolmen vuoden omistuksen aikana. Totesin myös aiemmassa postauksessani indeksirahastojen olevan loppujen lopuksi aika arvokkaita hallinnointikuluineen. Tämä on vain yksi syy lisää hävittää Seligsonin rahastoja. Sillä aikaa, kun odottelen ensimmäistä lunastustani tililleni, olen jo tehnyt ostoslistan osakkeista, joita haluan. 

Muistatko, kun ostin Finnairia? Tämä(kin) heräteostos olisi nyt ihan mukavasti voiton puolella. En halunnut alunperinkään ostaa Finnairia, mutta tuli tarve "näyttää" miehelle, että minäpä ostan, kun hän ei voinut. Nyt harkitsen vakavasti myyntiä. 

Itselläni on mielessäni selkeä sijoitussuunnitelma, joka on vain kirkastunut kuukausi kuukaudelta. Luulenpa, että pikku hiljaa hävitän kaikki indeksirahastot, Superrahastoja lukuunottamatta, ja sijoitan nämä eurot osakkeisiin.

Mitä mieltä olet? Kannattaako luopua kokonaan Seligsonin indeksirahastoista? Entä kannattaako myydä Finnairin osakkeet voitolla pois?


6 kommenttia:

 1. Itse aloitin kanssa kiltisti rahastoilla ja etf:illä, mutta oli pakko todeta etteivät olleet minun juttu. Eikä oikein tunnu olevan minun juttu nuo kerran vuodessa osinkoa maksavatkaan, joten ameriikan maassa ollaan monimutkaisissa - kas etf- tyyppisissa ratkaisussa mutta tulot on ihan eri luokkaa. Tosin riskitkin. Ja vipuaste ;)

  Tulee paljon nyt luettua ja seurattua, sopii minulle. Jossain vaiheessa toivon että on sen verran tuottoja että niitä voi sitten tavan etf:fiin ja rahastoihin laittaa.

  VastaaPoista
 2. Piti sanomani että tykkäyspisteeni on noissa kuukausittain tai 4-kertaa vuodessa maksavissa.

  VastaaPoista
 3. Jostain syystä en ole ikinä ollut kiinnostunut etf:stäkään. Päätin myös myydä tänään Finnairit 40% voitolla. Nyt kerään isompaa pottia, jotta voin käydä ostoksilla ;)

  VastaaPoista
 4. Itsellä on jo 90% osakkeissa loput tylsissä indekseissä.
  Salkun sisällön näet blogissa.

  VastaaPoista
 5. Seligsonin rahastoista voi halutessaan lunastaa tappiolliset erät pois ja näin vapauttaa pääomaa ilman veroseuraamuksia. Pidän etua merkittävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla kohdalla puhutaan niin pienistä summista vielä, että päätin tyhjentää rahaston aina kerrallaan. Tällä hetkellä euroni vaeltavat jossakin bittiavaruudessa, vaikka lunastus-toimenpiteestä ehti kulua jo 3 arkipäivää. Hidasta!!

   Poista