Nordnet

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Älyä vai ei?

Poikani täytti kesällä 9, ja tuolloin ostin hänelle uuden älypuhelimen. Edellinen oli vanha, hidas ja siinä ei hirveästi muistia ollut. Pojan kanssa olimme käyneet useampaan otteeseen säännöt läpi koskien eri sovelluksia ja nettiä. Aika ajoin tsekkasin pojan luvalla puhelimen, ettei siellä ollut mitään sellaista, jota ei pitäisikään olla. Jonkin ajan kuluessa ilmestyi ensimmäinen ns. kielletty sovellus. Itkuhan siitä tuli, kun sen joutui poistamaan. Tiedon sovelluksesta sain kuulla poikani kummisedältä. Meni aikaa ja sovellus palasi. Saimme sovittua pelisäännöt sovelluksen turvalliseen käyttöön ja poika näytti minulle aina mitä hän oli sinne itsestään ladannut. Taas kului aikaa, kunnes pojan isä laittoi viestiä, että tiesinkö pojalla olevan youtube-tili. Tämä oli tullut ilmi pojan isän naisystävän kautta. Naisystävän pojalla oli puhelimessaan minun pojan videoita. Vaikka videot olivat harmittomia, ne olivat koko maailman nähtävissä. Kävimme jälleen pitkän keskustelun aiheesta ja lopputuloksena otin älypuhelimen kokonaan käytöstä pois loppuvuodeksi. Tilalle poika sai vanhan kunnon nokialaisen, jossa on näppäimet, ja jolla voi soittaa sekä lähettää tekstiviestejä.

Oli metkaa lukea HelsinginSanomien toimittajan kokeilusta, jossa lapset saivat pelata viikon ajan ”mielinmäärin” pleikkarilla, kun aiemmin heillä oli ollut tietyt pelipäivät/ ruutuaika. Oli myös hienoa huomata, miten toimittajan pojat itse huomasivat sen, ettei aikaa ollut enää legojen rakentamiseen ja miten toinen pojista jopa toivoi, että he palaisivat takaisin vanhaan systeemiin, jossa peli- ja ruutuaika oli rajoitettua. Meillä kävi samalla tavalla.

Kun aiemmin jouduin nappaamaan pojalta puhelinta pois tämän tästä ja komentamaan ”tekemään jotakin muuta kuin leikkimään puhelimella”, nyt pojan mielikuvitus laukkaa taas mitä mahtavimmin. Kehuin häntä taannoin siitä, ettei hän ole kertaakaan pyytänyt älypuhelintaan takaisin. Kysyin onko hän huomannut mitään muutosta siinä mitä nykyisin tekee koulun jälkeen, kun älypuhelinta ei nyt ole. Poika alkoi innoissaan kertomaan askarteluistaan, lego- ja pihaleikeistään ja sanoi, että hän on ehtinyt tehdä vaikka mitä! Saman olen minäkin huomannut.


Itse siirryin älyaikaan keväällä. Nyt olen alkanut pohtia vaihtoa vanhaan ”älyttömään” puhelimeeni. Toki WhatsApp on sangen näppärä sovellus yhteydenpitoon ja Google Maps on monesti minut pelastanut, mutta muutoin en juurikaan omalla älypuhelimellani aikaa vietä. Joskus luen uutiset ja lenkillä kuuntelen musiikkia. Toisaalta itse en ole päässyt koukuttumaankaan älypuhelimiin samalla tavalla kuin omat lapseni, itse en siis koe älypuhelimen käyttöä omalla kohdallani ongelmalliseksi. Mutta kieltämättä mietin, mitä tuleekaan tapahtumaan pojan kohdalla, kun älypuhelin palaa takaisin poikani käyttöön vuoden vaihteessa.

Toinen mielenkiintoinen Helsingin Sanomien juttu käsitteli sitä, miten lasten pitäisi saada viettää aikaa enemmänteknologian parissa. On totta, että pelaaminen kehittää sormi-silmä-näppäryyttä, josta on hyötyä ”isona” vaikkapa kirurgin ammatissa. Ääripäänä liika pelaaminen näkyy sosiaalisten suhteiden vähenemisenä ja jopa syrjäytymisenä. Kaikkeen pitäisi taas löytää se kultainen keskitie. Kokonaan ei tee mieli älypuhelintakaan lapsilta kieltää, koska koulussa opetus tukeutuu teknologiaan ja sitten on se sosiaalinen paine... Nytkin sain joululahjalistan, jossa ensimmäiset kaksi toivetta olivat iPhone ja iPad. En ole valmis laittamaan satoja euroja lapsen puhelimeen tai tablettiin. Itsellänikin on "vain" satasen puhelin.

Miten koukuttunut Sinä olet älypuhelimeesi? Millainen puhelimen täytyy olla ja kuinka paljon olet valmis laittamaan rahaa puhelimeen?


4 kommenttia:

 1. Puhelimen pitää olla sopivan hyvä. Nykyinen puhelimeni on Honor 7 lite, ja vuosi sitten Black friday tarjouksessa se maksoi 129€. Eli ehkä siinä noin 200€:ssa menee oma rajani, koska en halua maksaa liikaa, vaikka varaa olisikin.

  Sitten se toinen kysymys, olen koukuttunut. Vaikka pystyn tekemään kaikkea muutakin kotona, palaan kuitenkin joka välissä lukemaan uutisia ja "uutisia".

  Mielestäni nykyään pitää olla ajan tasalla niistä oikeista uutisista,mutta ehkä ne turhat voisi jättää vähemmälle.

  Mietin juuri miten sitä voisi vähentää omaa puhelimen käyttöä,ehkä kaivamalla sukkapuikot ja villalangat esiin?
  T:nainen 34 v.

  VastaaPoista
 2. Töissä joutuu sen verran olemaan puhelimessa, että vapaalla luuri jää helposti pöydän kulmalle roikkumaan koko päiväksi, korkeintaan soitan & laitan viestit & jaan wifi-yhteyden tietokoneelle.

  Luuriksi kelpaa ihan perusmallit joista saa tuon wifi-jaon päälle tietokonetta varten, kipuraja menee siellä 200-250€ tienoilla ja puhelimella on pärjättävä mielellään minimissään kolmisen vuotta uusimisen välissä.

  VastaaPoista
 3. Itsellä taitaa kipuraja mennä puhelimen ostohinnassa jo 150 eurossa. En ole valmis maksamaan enempää. Näiden halpojen puhelimien ongelmina tosin tuntuu sitten olevan se, että muisti loppuu samantien. Toisaalta se pakottaa karsimaan entisestään sovelluksia, jolloin aika puhelimessa jää vieläkin vähemmälle.

  VastaaPoista