sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Ensi vuoden tavoitteet

Uusi työ. Vanha vuosi lähenee loppuaan ja tätä vuotta on tullut tarkasteltua suunnalta jos toiseltakin. Olen kipuillut tämän syksyn pienen palkkani, työmatkoihin kulutetun ajan ja kitisevien kollegoiden kanssa. Alku vuosi oli yhtä suurta juhlaa, kaikki meni nappiin ja sitten työpaikan vaihdos johti tilanteeseen, johon en olisi enää ikinä halunnut uudelleen: kun yhdestä sairaasta työpaikasta on päässyt eroon, ei uuteen sairaaseen työpaikkaan ihan hinkumalla tee mieli. Sinne sitä kuitenkin joutui, vellomaan muiden pahaan oloon. Vieläkään, 4 kuukautta myöhemmin en saa ”hyville huomenilleni” kaikilta vastausta. 

Joulukuussa, loman lähetessä, alkoi tuntua siltä, että ainoa vaihtoehto itselleni on työpaikan vaihtaminen, vaikka miten tykkäsin ja tykkään edelleen työstäni. Esimies muutti juuri ennen lomani alkua toimenkuvaani niin radikaalisti, etten koe työtäni enää mielekkääksi. Niinpä laskin verkot vesille uuden työpaikan toivossa. Seuraavana päivänä jopa eräästä työpaikasta kutsuttiin työhaastatteluun. Pääsin viiden haastateltavan joukkoon ja sain haastattelussa kuvan työpaikasta, jonne todella haluaisin mennä töihin. Nyt vain odottelen miten kävi... Pakko todeta sekin, että tuntui suorastaan vitsiltä saada ennen joulua ”toistaiseksi voimassaolevan työsuhteen”-sopimus tietäen, että yt:t pamahtavat heti vuoden alusta käyntiin ja saimmepa tiedon, että tämäkin työpiste lopetetaan. Onkohan muilla ollut yhtä paskaa säkää työsuhteiden kanssa? Itselläni vajaan 2 vuoden sisään jo neljännet yt:t...

Plan B. Jos uusi työpaikka ei heti avaudu, olen valmiudessa laittamaan hakupaperit kolmeen eri yliopistoon opiskelupaikan ja ”uuden ammatin” (=lisäpätevöitymisen) toivossa.  Juuri nyt kiroilen, ettei sihteeri ole saanut kuukausi sitten pyytämääni kalenteria vieläkään tilatuksi enkä saa kaikkia ammatilliseen kehittymiseeni tarkoitettuja koulutustilaisuuksia merkittyä kalenteriin. Taidan itse hakea kalenterin huomenna kaupasta... Nykyisissä opinnoissa olisi kolme tenttiä ja luentosarja jäljellä, mutta löytyipä ammattiyhdistyksen kautta itsekustannettava luentopäiväkin. Opiskelen enemmän kuin mielelläni, vaikka välillä kyseenalaistan onko tässä kaikessa opiskelussa järkeä... :)

Sijoittaminen. Tämä vuosi ei ole mennyt ihan putkeen sijoittamisen näkökulmasta: vuoteen mahtuu 4 kuukautta, jolloin sijoitettavaa varallisuutta ei vain yksinkertaisesti ole ollut. Syitä on monia, suurin osa niistä huonoja. Loppu vuodesta pääsin jonkinlaiseen mielenrauhaan itseni kanssa aloittaessani pitkästä aikaa indeksirahastoihin kuukausisäästämisen. Vaikka summat ovat pieniä, koen säästäväni silti kuukausittain jotakin sukan varteen, vaikka muutoin kuukausi menisi taloudellisesti reisille. Yritän päästä tänä vuonna lähemmäksi 30.000 euron sijoitussalkkua. Tuo haave tosin on helposti romutettavissa, jos joudun uuden työn myötä hankkimaan auton, mutta aina pitää olla tavoitteita ja yritystä.

Stressittömämpää elämää. Jonkinlainen rentous on tullut sijoittamista kohtaan muutenkin. Vaikka periaatteessa rahaa jää joka kuukausi yli, en tuntenut oloani hyväksi kiristellessäni kukkaron nyöriä äärimmilleen jonkin rahasumman säästämiseksi. Joka kuukausi saan sijoitettua vähän, ja se saa tällä hetkellä riittää. Jos ylimääräistä rahaa jää, laitetaan se poikimaan. Tiedostan myös, että poikani jääkiekkoharrastuksen hintalappu tulee uutena vuotena olemaan suurempi kuin mitä se tällä hetkellä on, ja mielessäni olen varautunut jo siihenkin. Pojalle on tehnyt hyvää olla osa joukkuetta, jossa tehdään tiimityötä, joutuu ottamaan muut huomioon ja pääsee kokemaan sekä onnistumisia että pettymyksiä. Tämä on harrastus, johon mielelläni panostan taloudellisestikin, vaikken ”änäritähteä” lapsestani koulikaan. Riittää, että meillä on oma äiti-poika-juttu. Vielä siistimpää on se, että poika kuuntelee ennemmin minua kuin miestäni, kun kerron esim. pelitaktiikoista, entinen pelaaja kun olen ;)

Uusi matkakohde. Tänäkin vuonna aion matkustaa. Minne, sitä en ole vielä lyönyt lukkoon. Matkustaminen on itselleni henkireikä, josta en luovu. Jouluristeilyn aikana mietin monesti miten upeat lapset minulla on ja miten helppoa heidän kanssaan onkaan reissata. Jatkossa saatan jopa lisätä matkakohteet vuodessa kahteen: yksi siipan kanssa, toinen lasten kanssa.

Sivutyön metsästys. Lähden tarjoamaan osaamistani mm. Kansalaisopistoon. Lisäksi olen suunnitellut aika tarkan suunnitelman yhdelle ajatukselleni, jonka toteuttaminen tosin vaatisi todella paljon vapaa-aikaa. Saa nähdä ehdinkö polkaisemaan tätä käyntiin ja miten suurella volyymillä.


Millaisia uuden vuoden mietteitä Sinulla on? Teetkö uuden vuoden lupauksia? Ovatko tämän vuoden lupauksesi toteutuneet? Lupauksia tai ei, TOIVON SINULLE MENESTYKSEKÄSTÄ JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018!!!


Jälkikirjoituksena totean, että kakkoseksi jäin työhaastattelussa, mutta taas on uusi mato koukkuun viriteltynä... ;)

7 kommenttia:

 1. Hei. Olen seurannut blogiasi 1,5 vuotta, jolloin aloitin ASP-säästämisen, ja olen saanut blogistasi valtavasti motivaatiota ja innostusta niin kulujen karsimiseen kuin sijoittamiseenkin. Erityisesti kuukausikatsauksesi ovat olleet mielenkiintoista luettavaa. Tavoitteenani on ostaa oma asunto ensi vuoden aikana ja tavoite näyttää ainakin säästöjen puolesta toteutuvan. :) Kiitos paljon hyvistä kirjoituksista ja onnea uuden työn hakuun ja kaikkeen muuhunkin vuodelle 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Onnellista uutta vuotta sinullekin ja onnea asunnon metsästykseen ;)

   Poista
 2. Uusi vuosi, uudet kuviot :) Stressittömämpään elämään kannattaa pyrkiä :)

  VastaaPoista
 3. Hyvät suunnitelmat sinulla! Kyllä nuo työkuviot ovat aika tuttuja minunkin lähipiirissä. Minä tein työuran alussa jo oikeastaan päätöksen, etten sitoudu yhteen työpaikkaan. Se on pitänyt niin, että yhä edelleen teen kahta työtä. Niin ei ole tarvinnut koskaan nostaa korvauksia, vapaan ajan voi käyttää opiskellen tappelematta työkkärin kanssa. Työelämä on usein tosi epävarmaa. Säästämiseen on hyvä suhtautua niin, että säästämisen määrä joustaa työtuntien mukaan, kunhan siitä ei tosiaankaan lipsu. Jonkin verran voi kassasta sitten paikkailla menoja heikkoina aikoina, ja matkoja varten voi myös säästää kun työtilanne on hyvä. Opiskelu on aina tosi paljon parempi kuin työttömyys tai osa-aikainen työttömyys! (Jos talouskuviot kestävät.) Työelämä vaatii nykyään paikoitellen joustavuutta, joskus kohtuuttomuuteen asti. Auto kyllä kannattaa hankkia, kun se tuplaa työntekomahdollisuudet :) hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 4. Sulla on ollut niin rankkaa työrintamalla, että en sinuna ottaisi säästämisestä ja sijoittamisesta turhaa stressiä. Peruspalikat on kunnossa, niin olemassa olevilla suunnitelmilla taloutesi pyörii järkevästi ja saat säästöönkin. Mietipä niitä tuhansia lapsiperheitä, joissa ei todellakaan säästetä mitään.

  VastaaPoista
 5. Onnea työrintamalle ja uudelle vuodelle! Aloitin juuri blogisi lukemisen ja odotan innollla seuraavia kirjoituksiasi.

  VastaaPoista