sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Mikrotyö on tulevaisuutta! – Vai onko?

Yläkoulun ope kirjoitti pariviikkoa sitten blogitekstin aiheesta mikrotyö. Hän kertoi käyttäneensä noin vuoden päivät Clixsense-sivustoa*, jossa kyselyitä ja/tai pieniä tehtäviä tekemällä oli tienannut hieman alle 200 dollaria. Nokkelimmat ehkä huomasivatkin minun kyselleeni aiheesta. Syy on siinä, että olen törmännyt termiin ”mikrotyö” muutamaan otteeseen ja miettinyt mitä tuo oikeasti pitää sisällään.

Mikrotyöllä itsessään tarkoitetaan juurikin sitä, että sinulle maksetaan pientä korvausta pienestä työstä, kuten kyselyihin vastaamisesta. Summat eivät ole päätä huimaavia, vaan yleensä alle dollarin arvoisia. Lähdin itsekin testaamaan tuota Clixsenseä. Ohjelmaan kirjautuminen ei suuria ponnisteluja vaadi, mutta alkuun pääseminen vaatii useita kyselyitä ns. taustatekijöistä (perheen koko, tulot, ammatti, jopa automerkin omistamisesta!). Tämänkään urakan jälkeen ei autuus koita. Kyselyjä tulee alkuun harvakseltaan ja useimmiten en ollut niihin sopiva. Kun sinnikkäästi useita kertoja päivässä kävin yrittämässä päästä kyselyihin mukaan, alkoi suoria kutsujakin viimein tulla. Kyselyt koskevat mm. brändejä, osto- ja kulutuskäyttäytymistä, mutta onpahan mukana myös työhyvinvointiin ja siihen, millainen työntekijä olet, liittyviä kyselyitä mukana. Useimmista kyselyistä selviää parissa minuutissa, mutta sitten on niitä, jotka kestävät omasta mielestäni ikuisuuden ja testaavat samoja kysymyksiä eri tavoin esitettyinä. Näihin suorastaan turhaudun.

Clixsensen* tehtävät (tasks) ovatkin sitten oma lukunsa. Oikeastaan oli aika järkyttävää tajuta, että tehtävänäni oli tutkia muiden ihmisten LindedIn-sivustoja ja tarkastaa olivatko heidän profiilinsa ajantasalla. Nyt tajusin miksi minunkin LindedIn-profiilia katselevat mm. intialaiset!? Teki mieli poistaa oma profiilini kokonaan koko sivustolta. Toisten profiilien tutkiminen oli suorastaan vastenmielistä. Vaihtoehtoisesti minulle tarjottiin työtehtävää, jossa minun piti tarkistaa ovatko ruoka-aineisiin liittyvät sanat oikein Googlessa, ja korjata ne tarpeen mukaan. Yhden tehtävän suorittamiseen piti tarkastaa n. 10 sivustoa ja tästä 10 sivuston tarkastamisesta maksettiin 0,01 dollaria. Omasta mielestäni ei ollut sen arvoista. 

Clixsensessä* sinua palkitaan myös aktiivisuudestasi. Mikäli olet suorittanut päivän aikana liudan heidän vaatimiaan asioita (tehnyt tietyn määrän tehtäviä, käynyt yleisellä foorumilla tmv.) voit saada pientä lisäbonusta. Tälläkään ei rahoiksi lyödä. Kahden viikon kokeiluni Clixsensellä on tuottanut minulle tällä hetkellä n. 25 dollaria. Kyselyitä täytän lähinnä töihin mennessä, jonkun toisen ajaessa, joten aika ei ole perheeltä tai mistään muustakaan pois.

Muita vastaavanlaisia kyselyitä ja pieniä tehtäviä tarjoavia yrityksiä on pääosin jenkeissä. Onlinemicrojobs.com on hyvin Clixsensen kaltainen palvelu, joskin jostain syystä oman sisäänkirjautumiseni kanssa on ollut enempi tai vähempi problematiikkaa.Fiverr on ollut monen suomalaisen tietoisuudessa pitemmän aikaa, mutta itselleni tämä sivusto on sangen uusi tuttavuus, joka löytyi mikrotyötä tarkemmin tutkiessani. Täällä voit tarjota käytännössä minkälaista osaamista tahansa, n. 5 dollarin hintaan, josta Fiverr itse nappaa 20%. Sinä tienaat siis 4 dollaria tehtävältä. Mitä enemmän saat tilauksia, sitä suuremmille tuloille voit päästä. Aiheesta löytyi todella mielenkiintoinen blogiteksti täältä. Tätä jäin miettimään testausmielessä. Itselläni on valtavasti ajatuksia itseni työllistämisestä, mutta täällä voisin konkreettisesti testata sitä, olisiko idealleni ostajia. Laitan sivuston korvan taakse muistiin.

Suomalaisista sivuistoista maksetutkyselyt.com on hyvin Clixsensen* kaltainen ja kyselyt ovatkin osittain tismalleen samoja ja samoilta sivustoilta kuin Clixsensessä. Jaksaako samoihin kyselyihin vastata kahteen otteeseen? Itse henkilökohtaisesti en. Maksetutkyselyt-sivustolla saat useamman muun sivuston samalla käyttöösi ja näiden avulla voit kerryttää itsellesi pisteitä, joilla voit sitten palkintokaupasta tehdä hankintoja. Suomalaisilla sivuilla näitä ovat esimerkiksi lahjakortit cdon.comiin tai Hesburgeriin. Vastaava sivusto Clixsensen kautta taas ei ole vielä valaissut minua palkinnoillaan, koska en ole saanut vielä palkintosivustoa auki. Clixsensen kautta pääsevällä sivustolla voit osallistua viikoittain kilpailuihin, joissa voit valita osallistutko esim. Iphonen arvontaan tai 100 euron lahjakortin arvontaan. Arvontoihin osallistuminen vie kyselyistä saatuja palkintopisteitä, voititpa tai et. Arvontaan osallistujat ovat ympäri maailman, joten mahdollisuudet voittaa ovat oikeastaan yhtä hyvät kuin saada loton päävoitto lauantai-iltana.

Tienaa kotona – Ansaintamahdollisuuksiakotiäideille- sivustolla on kerätty listaa suomalaisista kuluttajapaneeleista, joista voit saada palkkioksi rahaa tai lahjakortteja. Löytyypä täältäkin kokemuksia em. Fiverrista, jossa bloggaaja kertoo tienanneensa käännöstöillä 250 dollaria neljässä kuukaudessa.

Summa summarum, mikrotyö ei toistaiseksi vaikuta saaneen kovinkaan suurta suosiota kotimaassamme. Johtunee huonosta palkkauksesta ja yksitoikkoisesta työstä? En kyllä tiedä kuka jaksaisi päivästä toiseen, viikosta seuraavaan, vuositolkulla vastata kyselyihin niin hartaasti, että tienaisi jotakin extraa. Saati tutkia toisten nettiprofiileja tai Googlen sanamuotoja. Ehkä silloin tällöin naputeltava kysely menisi, kuten Yläkoulunopellakin, mutta itselläni ei missään nimessä jokapäiväisenä. Luulen, että suuremmille ansioille pääsee aloittamalla omien kaappien tyhjentämisen ja myymällä turhat tavarat. 

Oletko Sinä koskaan kokeillut em. kaltaisia mikrotöitä? Voisitko kuvitella tekeväsi em. kaltaisia töitä ansiotyön lisäksi? 

Ps. Uutisissa oli taannoin myös juttua äitiyslomalla olleesta toimittajasta, joka osallistui vuoden ajan erilaisiin arvontoihin voittaen suuria määriä tavaraa. Tämä ei ehkä kuulu mikrotyöhön, mutta jos jotakuta kiinnostaa ns. ilmainen tavara, miksei tätäkin voisi kokeilla. 

*-merkityt ovat afficiliate-linkkejä

8 kommenttia:

 1. Olen ehkä nykyään niin laiskanpulskea, että en muutaman euron takia jaksaisi täytellä kyselyitä. Niitä kun joutuu välillä täyttelemään ihan "vapaaehtoisestikin" ja heti kyllä nousee v-käyrä kun joutuu paria sivua miettimään onko jokseenkin vai hieman eri mieltä :D

  Mutta mutta. Jos vaikka joskus olisi pidempiä aikoja vapaalla, niin sitten tuollainen pikkupuhde voisi hyvinkin tuntua mielekkäältä. Jotenkin vaan kuitenkin tuntuu, että tekoäly / robotit / jne kyllä tulee tämmöiset mikrotyöt hoitamaan hyvinkin pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole munkaan juttu. Tulipahan testattua. Tuo Fiverr jäi kyllä kiinnostamaan ihan testausmielessä...

   Poista
 2. Kahdella gallup sivustolla olen tehnyt kyselyitä noin 10 kuukauden ajan. Toisesta olen saanut 30€ lahjakortin (cdon.com:iin, jolla ostin opiskeluun tarvittavan kirjan), tällä sivustolla alkuun kyselyitä tuli tiuhaan. Kun en osallistunut arvontoihin ja pisteitä alkoi olemaan jo jonkin verran niin kyselyitä alkoi tippumaan enää harvakseltaan.
  Toisella sivustolla pisteitä saa suht lyhyillä kyselyillä ihan hyvin, olenkin saanut tänä vuonna lahjakortteja 70 eurolla, 40 eurolla Stadiumiin, 20 eurolla Ikeaan ja 10 euroa vielä tilillä odottelemassa. Sinänsä kiva kun lahjakortin saa valita useasta paikasta molemmilla sivustoilla. Tämän kymmenen kuukauden ajan olen ollut töissä neljä kuukauutta ja kuusi työttömänä. Lapsiperheeseen nämä lahjakortit tulee tälläisessä tilanteess tarpeeseen, enkä ole kokenut kyselyiden täyttämistä aikaa vievinä. Jollain tavalla olen jopa aina tykännyt tuollaisesta hommasta. Hieman noista saa apua talouteen kun rahat ovat tiukilla, mutta eihän noissa tuntipalkoille pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat hyviä lahjakortteja. Tulisi kyllä itselläkin käytettyä. Mitä sivustoja käytät?

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä ja hyödyllisistä arvioista sekä muutenkin mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
 4. Time is money and money is time. Minulle riittää palkkatyö ja vapaa-ajalla tekee sitten muuta kun täyttelee kyselyitä :D

  Jos en olisi päivätyössä niin aika varmasti noita tekisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon näitä saisi täyttää, jotta näillä leiville pääsisi. Kyselyitä ei kuitenkaan tule montaa päivässä. Jos dollarin saa päivässä, se on jo saavutus.

   Poista