sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Miten itse voin vaikuttaa työni voimavaroihin

Olin joku aika sitten eräässä työpaikkani järjestämässä koulutuksessa, jossa pohdittiin omaa jaksamista työssä ja tulipa mukaan tärkeitä alaistaitojakin. Itselleni tärkeimmäksi jäi se, miten omaa työtään voi ”tuunata” mielekkäämmäksi. Tästä on Työterveyslaitos tehnyt ihan oman ilmaiseksi ladattavan kirjankin: ”Inspistä! Työn tuunaajaninspiraatiokirja.”

Omalla työpaikallani kävi vuoden vaihtuessa taas muutoksen tuuli... Henkilöstö väheni ja yksi tärkeimmistä työpaikkamme positiivisen ilmapiirin luojista siirtyi vanhaan työtehtäväänsä toisaalle. Tästä olimme kaikki surullisia. Itsellenikin iski hetkellinen paniikki, kun aloin miettiä uudistunutta toimenkuvaani ja sitä, etten halua tehdä sitä, mitä minulta odotetaan. Entinen työnkuvani oli niin paljon parempi. Mutta. Päätin tarttua härkää sarvista ja kääntää epämieluisan asian päälaelleen, mieluisaksi. Koska saan itse kuitenkin vastata työni sisällöstä edelleen, lähdin miettimään miten voisin ”tuunata” omaa työtäni muuttuneista kohderyhmistä huolimatta mieleiseksi. Työterveyslaitoksen kirjasta löytyi hyviä vinkkejä:

Kuinka voisin...
 • lisätä vaihtelua työhöni?
 • löytää työssäni uusia haasteita ja innostumisen kohteita?
 • työssäni kokeilla jotain uutta, josta olen aina unelmoinut?
 • kehittää tai hyödyntää omaa osaamistani vieläkin paremmin?
 • saada lisää tietoa tai palautetta siitä, miten työssäni suoriudun?
 • parantaa vuorovaikutuksen määrää ja laatua työporukassani?
 • tehdä työni itselleni sopivimmalla tavalla?Tässä kohtaa kaivoin toisen koulutuksen antia, jonka olen tallentanut työpöytäni laatikon pohjalle. Miten innostunut olinkaan ko. koulutuksen jälkeen, mutta sainko mitään näistä arvokkaista vinkeistä konkreettisesti käyttöön? No en. Miksi en? No, kun en vain saanut. Olen paljon miettinyt sitä, miten paljon valitamme (minä mukaanlukien) työstämme, mutta kuinka paljon oikeastaan itse yritämme edes tehdä työstämme siedettävämpää?

Lomalta töihin paluu ei enää tunnukaan yhtään vastenmieliseltä. Piti saada hetken hengähdystauko kaikesta loman muodossa, muutama saunasessio (sauna on minulle oma meditaatiohuoneeni) ja voila. Problems solved. Olen lomallani miettinyt myös sitäkin, miten kiitollinen pitäisi olla siitä, että töitä on vielä luvassa joko 2 kk tai 6 kk. En tiedä kummassa yt-satsissa tulen karsituksi. Sen kuitenkin tiedän, että heinäkuussa töitä ei enää ole. Kenellekään.


Oletko Sinä koskaan lukenut ”Inspistä! Työn tuunaajan inspiraatiokirjaa”? Löydät sen helposti täältä. Oletko koskaan tuunannut omaa työtäsi? Jos olet, miten? Löysitkö kirjasta itsellesi mitään vinkkejä?

2 kommenttia:

 1. Tuunaaminenhan on aika helppoa nykyään, kun useimmilla on liukuvat työajat ja esimiehetkin on joustavia uusien ideoiden kokeiluun. Esim. sähköpostia voi nykyään ihan koviksena lukea vain 2 kertaa päivässä ja tauot, hiljaiset tilat jne on käytettävissä.

  VastaaPoista
 2. En ole lukenut, mutta koko ajan koitan tuunata vähän lisää. Palautella myös mukaan asioita, jotka ovat toimineet mutta jotenkin unohtuneet ja muuttuneet huonommiksi. Sähköpostien kirjottamista ja lukemista oon koittanut vähentää kertaan päivässä, tai kahteen. Kriteerinä myös, etten kirjaudu sisään ellen tiedä saavani irti itsestäni samalla myös vastauksia.

  VastaaPoista