sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Unelmasalkku

Kun sijoittaja aloittaa sijoittamisen, hänellä yleensä on jonkinlainen sijoitussuunnitelma. Olenaiheesta kirjoittanut useampaankin otteeseen ja tullut siihen lopputulemaan, ettei itselleni sovi jokin tiukka suunnitelma. Aina sattuu ja tapahtuu jotakin ja totean, että se suunnitelma meni kankkulan kaivoon. Ihan vaikkapa lähiviikkojen esimerkkinä tuo ”Tavoittelen vuonna 2018 30.000 euron sijoitussalkkua” ja viikon, parin päästä päätänkin lyhentää asuntolainaa ja tavoite muuttuikin 20.000 euron sijoitussalkun kasaamiseksi. Eikä tässä vielä kaikki... Kun sisareni auto päätti sanoa sopimuksensa irti, sisko-armas soitti varovaisen puhelun josko me voitaisiin ottaa vähän äidin perintörahoja, jotta hän saisi ostettua uuden auton ja minä saisin tililleni saman summan. Hip-hei, ei siis tarvitse enää miettiä sitä 20.000 euron sijoitussalkun tavoittelua, koska se kuittaantui tämän yhden puhelun aikana. Laittaisinko tavoitteeksi 25.000 euron salkun?

On minulle tässä osakesijoittamisen myötä kuitenkin tullut ajatuksia mitä yrityksiä haluan omistaa. Nämäkin yritykset ovat valikoituneet hyvin pitkälti ”fiilispohjalta”, ei niin, että olisin niitä analysoinut hirvittävän tarkasti, kuten moni miesbloggari tekee: avaa lukuja, pohtii yrityksen tulevaisuuden näkymiä jne. Toki olen katsastanut P/E-luvut ja tuotto-odotuksen, seuraan uutisia, mutta en neuroottisesti. Näissä yrityksissä on vain ”jokin” minkä takia haluan niitä omistaa. Jos siis saisin hirveän tukun rahaa, minun unelmasalkkuni näyttäisi tältä yritysten osalta:

Yritys
P/E
Tuotto%
Tuotto €
Omistukseni kpl
Amer Sports
19,42
3,0
0,62
100
Fortum
43,46
6,1
1,10
83
Huhtamäki
19,49
2,0
0,73
12
KONE Corp.
23,46
3,4
1,55
4
Neste
13,68
3,3
1,30

Nokia
15,29
4,0
0,17
100
Nordea
13,14
5,7
0,65
745
UPM
14,33
4,0
0,95

Sampo
15,7
5,1
2,30

Tokmanni
15,7
6,7
0,51
200

Kaikki taulukossa käytetyt luvut ovat viime vuoden (2016) lukuja. Tuotto € tarkoittaa siis kuinka paljon osinkoa maksetaan yhtä osaketta vastaan. Tässä on ns. kivijalkani, jonkinasteinen sijoitussuunnitelmani. Kovin huonosti en ole onnistunut kotimaisia osakkeita poimimaan, kun kerran pääsin Nordnetin Sharevillessä samantien ”kolmen tähden sakkiin” (naurua).Tosin en tiedä millä perustein nämä tähdet annetaan, mutta kaltaisestani aloittelijasta se tuntui hyvältä.

Nordnetistä voi saada sijoituksia vastaan Superluottoa. Itselleni tuli yllätyksenä, etten ole kelvollinen tuota luottoa saamaan (enkä kyllä ole luottoa vaillakaan, mutta aina hyvä tsekata kaikki mahdollisuudet), koska Nordean omistukseni on 46,96% salkustani.

Ulkomaisista osakkeista en ole vielä ehtinyt, yhtä lukuunottamatta, kiinnostua. Jos on suomeksikin ollut tekemistä perehtyä yrityksiin, niin englanninkielellä se ei ainakaan houkuttelevammaksi tee. Vai olisiko laiskuus kyseessä, koska englantini on kuitenkin kiitettävällä tasolla...? Niin tai näin, olen ajatellut, että Seligsonin Top 25 Brands-indeksirahasto hoitaa tuon puolen. Mutta on yksi osake, joka alkoi kiinnostaa jo viime kesän korvilla. Nimittäin Aurora Cannabis inc.

En ole kannabiksen laillistamisen kannalla, en missään nimessä. Olen kuitenkin lähes koko ammatillisen urani ollut enemmän tai vähemmän tekemisissä sosiaali- ja terveysalan kanssa, lukenut alan kirjallisuutta, tiedejulkaisuja sekä potilaiden henkilökohtaisia kokemuksia. Voisin kannattaa kannabiksen käyttöä Suomessa lääkkeenä esim. MS-tautia sairastavilla spastisuuden hoitoon. Käytetäänhän leikkaussaleissakin (tosin hyvin harvakseeltaan) lääkekokaiinia vaikeiden nukutusten (intuboinnin) yhteydessä. Nämä ovatkin ne ainoat perustelut, miksi voisin kuvitella lähteväni edellämainitun kaltaisille osakeostoille. Olen jossakin määrin jo jäänyt junasta, kun olen asiaa veivannut edestakaisin mielessäni jo yli puoli vuotta, ja näyttää vahvasti siltä, että jään edelleenkin veivaamaan, koska ostohimoni sammui nähdessäni Nordnetin välityspalkkion.

Olin ajatellut, että jos pienellä summalla lähtisin ensin mukaan, mutta nähtyäni Nordnetin 20 euron minimipalkkion, tulin toisiin aatoksiin. Lynxbroker.fi tarjoaa 122% edullisemman välityspalkkion, mutta kun omat eurot ovat jo levällään neljässä eri paikassa, viidennen aloittaminen tuntuu jo rehellisesti sanottuna tuskaiselta. Kuinka monessa ”yrityksessä” teidän rahanne ovat kiinni?

Onko Sinulla unelmasalkkua? Osakkeita, joita haluaisit omistaa, mutta joita et vielä omista?

9 kommenttia:

 1. Aika monessa, hajautusta riittää :D Olisko n. 30 eri osaketta.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Negatiivisten korkojen maailmassa, negatiiviset välityspalkkiot tulevat luontevasti seuraavana askeleena kohti elvyttävämpää rahapolitiikkaa! Osakemarkkinoilla luvassa tämän seurauksena selkeää kupla-hinnoittelua =D

   Poista
 3. Heuska tuo unelmasalkku :) Kolmea osaketta niistä minulla onkin. Mikä vielä puuttuu, ja mistä unelmoin, on Kone.

  VastaaPoista
 4. Oma unelmasalkkuni (jos hinnasta ei tarvitsisi murehtia):

  Canadian National Railway
  Saputo
  Nike
  VF Corp
  Becton Dickinson
  Johnson & Johnson
  Brown Forman
  3M
  Philip Morris
  Hershey
  Mastercard
  Moody's
  General Dynamics
  Pepsi
  McCormick
  Sherwin Williams
  Rockwell Automation
  Church & Dwight
  Clorox
  Travelers
  Avalonbay Communities
  Microsoft
  T. Rowe Price
  Novo Nordisk
  Novozymes
  Orion
  KONE
  Nokian Tyres
  Sampo
  Svenska Handelsbanken
  Atlas Copco
  Alfa Laval
  ASSA Abloy

  Eiköhän tuolla nuku yönsä hyvin. Hajautusta riittää ja toimialansa parhaat.

  VastaaPoista
 5. Itsellä kiinni viidessä yrityksessä. Ei itselläkään halua laajentaa valikoimaa.

  Hienoa, että olet kyhännyt itsellesi unelma salkun. Itselläni on exelissä lista osakkeista ja tunnusluvuista johon sitten aikanaan kyhäsin lehden Laatuyhtiöt ja sinne lisäilin aina niitä mielestäni hyviä yhtiöitä ja vastannee vähän sinun unelmasalkkua. Vuosien saatossa mielipide on muuttunut ja toivon mukaan kehittynyt sijoittajana. Olen sitten sieltä jotain heivannut poisskain ja sinunkin listalta löytyy osakkeita (nimeä mainitsematta), jotka on sieltä kengitty.

  Anonyymillä hieno lista kiitoksia siitä. Siinä löytyy monta minunkin laatulistan jäsentä ja pitääpä muutamaan tapaukseen tutustua.

  Kirjoittajalle ja muillekkin kehottaisin laittamaan listaan mukaan kannattavuuslukeman (oman pääoman tuotto, ROIC tai kate-% tai jotain muuta vastaavaa). Sijoittamisen idea tehdä sijoittajalle tuottoa ja siinä saa ajatusta, mitä firma oikeasti tuottaa. Nuo arvostusluvut, eikä osinkoprosentti kerro siitä. Lopulta sinne listalle ei ehkä pyörähdä enää niin unelmayhtiöt vaan jotain vähemmän mukavaa ja pidemmän päälle se unelma alkaa hiukan muuttumaan.

  Minulla ei puutu kovin montaa unelmaa, mutta laitetaan tähän muutama
  Berkshire Hathaway
  3M
  T.Rowe Price
  Starbugs
  Kyllä ne FANG siellä haaveissa pyörii, samoin Alibaba.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Itsellä tällä hetkellä osinkoeurot silmissä. Kunhan tästä vielä taas lisää oppii, niin alan tutkailemaan muitakin numeroita :)

   Poista