sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Työttömäksi jäävän muistilista

Mitä kaikkea pitääkään ymmärtää tehdä, kun nurkan takana odottaa työttömyys? 

TE-palvelut:
 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden nettipalvelussa. Tämän voit tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen tai viimeistään sinä päivänä, kun työttömyytesi alkaa. Tähän tarvitset pankkitunnukset. Jos olet ensimmäistä kertaa jäänyt työttömäksi, sinulta kysytään koulutuksistasi, työkokemuksistasi, millaisesta työstä olet kiinnostunut, miltä alueelta etsit töitä ym. mutta jos olet jo aikaisemmin kirjannut nämä tiedot aiemman työttömyysjaksosi aikana, riittää ainoastaan niiden päivittäminen.
 2. TE-palveluiden sivuilla sinun tulee tehdä suunnitelma työllistymiseksi. Valmis kaavio antaa lauseen alkuja, joita sitten voit täydentää itsellesi sopiviksi. Ihan suht helppo tehtävä eikä vie hirvittävästi aikaa. Huomioithan, että suunnitelma pitää olla tiettyyn päivämäärään mennessä valmis, jos et ensimmäisellä kirjautumiskerralla sitä tee.
 3. Kolmantena TE-keskus pyytää sinulta konkreettisia toimenpiteitä työllistymiseksi. Valittavana on esim. oman CV:n teko ja jättäminen TE-keskuksen sivuille, josta työnantajat voivat etsiä työntekijöitä. Voit ilmoittautua työnhakukoulutukseen, jossa sinua neuvotaan tekemään CV tai lupaudut aktiivisesti etsimään töitä ja asentamaan hakuvahdin. Näihin kaikkiin sinun tulee merkitä myös päivämäärä, jolloin olet kaikki ”lupaamasi” tehtävät suorittanut.

TE-keskus ottaa yhteyttä sinuun verkossa ilmoitetun aikarajan puitteissa. Varustaudu tapaamiseen ottamalla mukaan ainakin työsopimuksesi, jossa näkyy syy työttömyyteesi. Mikäli asia hoidetaan puhelimitse, tulee sinun skannata ko. työtodistus TE-palveluihin.

Työttömyyskassa:

Jos kuulut ammattiliittoon, sinun tulee ilmoittautua liittosi työttömyyskassaan. Usein sinun tulee olla ollut kaksi viikkoa työttömänä ennen kuin voit hakea työttömyyskassasta ensimmäistä ansiopäivärahaa. Jatkossa ansiopäivärahaa haetaan kuukauden välein. Jos päivämäärä meni ohi, ei hätää, hakemuksen voi tehdä 3 kuukautta myöhässäkin. Samalla kannattaa pyytää liitolta alennettua jäsenmaksua.

Ansiopäivärahaa varten tarvitset liudan tositteita:

 • Palkkatodistus työnantajalta vähintään 26 viikon työssäoloehdon täyttävältä ajalta. Todistuksessa tulee näkyä eriteltyinä lomarahat ja -korvaukset sekä muut mahdollisesti maksetut erät kuten kertakorvaukset ja tulospalkkiot. Lisäksi palkkatodistuksessa pitää ilmoittaa mahdolliset palkattomat jaksot ja syyt niihin.
 • Kopio työtodistuksesta, jos olet kokonaan työtön.
 • Kopio työsopimuksesta, jos sinut on lomautettu tai teet osa-aikatyötä.
 • Kopio irtisanomisilmoituksesta tai lomautusilmoituksesta.


Hakemukseen on henkilökohtaisesta tilanteesta riippuen liitettävä myös:

 • Päätös sosiaalietuuden myöntämisestä, jos saat esim. eläkettä, sairaus-, äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa tai kotihoidon tukea.
 • Palkkatodistus, palkkalaskelma tai muu luotettava selvitys hakujakson aikaisista tuloista, jos olet osa-aikatyössä, lomautettu tai saat tuloa sivutoimisesta yritystoiminnasta.
 • Työttömyyskassa saa ennakonpidätystiedot suoraan verottajalta. Mahdollinen portaikko- tai muutosverokortti tulee kuitenkin liittää alkuperäisenä hakemukseen.
Lähde: Työttömyyskassojen yhteisjärjestö

Mikäli haluat tietää oletko oikeutettu ansiopäivärahalle tai minkä suuruista korvausta olet saamassa, kurvaa tänne.

Kela:

Mikäli olet saanut Kelalta esimerkiksi osittaista hoitorahaa, kannattaa se käydä päättämässä Kelan verkkosivuille ennen kuin summat menevät takaisinperintään. Et voi saada esim. osittaista hoitorahaa, jos olet työttömänä.


Kun ensimmäinen ansiopäiväraha tulee tilillesi, ei kannata säikähtää. Ensimmäisestä ansiopäivärahasta on vähennetty viiden päivän omavastuu. Seuraavan kuukauden ansiopäivärahasi on jo normaali. 


2 kommenttia:

 1. Eihän työsopimusta tai työtodistusta enää tarvitse lähettää te-toimistoon työttömäksi jäätyä? Tai ei ainakaan enää viime kesänä kun jäin työttömäksi, eikä sitä edellisenkään työn loputtua tarvinnut. Pyytävät erikseen jos sen haluavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa taas siltä, että erilaiset on käytänteet eri kaupungeissa... Itseltäni kyllä vaadittiin kopio, samoin naapurikaupungeissa on näitä vaadittu mitä olen kavereitteni ja entisten kollegoitteni kanssa jutellut.

   Poista