tiistai 1. toukokuuta 2018

40.000 euron unelma


Nykyisen parisuhteeni aikana autokatoksessamme on ollut jos jonkinlaista autoa. Ensimmäinen mieheni ”ratsu”, johon pääsin tutustumaan, oli 90-luvun vihreäsävytteinen, umpiruosteinen romukasa, joka alkoi olla elämänsä loppusuoralla sen vaihduttua 10.000 euron kärryyn. 10.000 euron autot ovatkin olleet se ”tyypillisin” näky meillä siitä syystä, että ko. arvoiset autot ovat vielä olleet siinä kunnossa, etteivät ne vaadi kovin suuria remppoja, ajokilometrejä on runsaasti jäljellä eikä arvo enää tipu yhtä radikaalisti kuin jos ostaisi upouuden kärryn. Nyt olen puolisen vuotta kuunnellut mieheni haaveilua uudesta autosta. Kuvittelin mieheni vain haaveilevan, mutta haaveista tulikin totta.
 
Kun tavallinen perusduunari päättää ostaa 40.000 euron arvoisen auton, mikä on motiivi siihen? Miksi laittaa lihoiksi kaikki osakkeet ja säästöt yhden auton takia? Mitä lisäarvoa noin kallis auto tuo? Näitä kysymyksiä olen pallotellut päässäni viime viikot. En ymmärrä mieheni ostosta, vaikka myönnän toki, että auto on upea, mutta tuolla rahasummalla mieheni olisi päässyt eroon kokonaan asuntolainastaan tai saanut osingot, joita me muut osakesijoittajat olemme koko kevään ajan odottaneet. Mieheni ei ehtinyt niihin mukaan autokuumeeltaan. Osan osakkeista hän möi jopa tappiolla auton saadakseen.


Myönnän, että joskus olen aavistuksen hävennyt jäähallilla, kun muilla on hienoja autoja, ja itse olen lainannut isäni ikivanhaa Hyundaita viedäkseni poikani treeneihin, mutta toisaalta, mitä hemmetin väliä? Katsovatko muut vanhemmat minua vastedes jäähallilla toisin, jos ajankin mieheni autolla hallille? Tuskin. Mietin lähinnä miltä oma mieheni näyttääkään tuota kaunista autoa ajaessaan: feikkicrocsit jalassaan, paskaiset collegehousut ja collegepaita päällään ja tuubihuivi ”pipona”. Kontrasti on suuri siihen, että vastaavanlaisia autoja ajavat virkamiehet puku päällään.

Ajokokemus voisi olla yksi peruste noin kalliiseen hankintaan, mutta jos ajaa ainoastaan työmatkat, onko sillä loppujen lopuksi väliä millaisella kotterolla sitä porskuttaa?

Minkä arvoinen auto Sinulla on? Voisitko kuvitella myyväsi kaikki sijoituksesi ostaaksesi 40.000 euron auton? Mitä lisäarvoa kallis auto ihmiselle tuo?

19 kommenttia:

 1. Meillä ei oo autot vaihtunu 10 vuoteen ja toivottavasti vielä 5 vuotta pärjättäisiin noilla. Nuorta autoilijaa autettiin ostamalla muutaman tonnin ensiauto.
  Ikinä en ostaisi 40 enkä 30 000 euron autoa. Joskus kalliin auton nähdessäni , tulee vain mieleen, että tuolla kuskilla on vaan auton hinnan verran enemmän velkaa kuin meillä.
  Ja kun auton vaihto tulee eteen, osakkeita en myy yhtään. Tosin ei niillä kummoista autoa saisikaan. Haluan ostaa niillä itselleni vapaa-aikaa sitten joskus. En materiaa.

  VastaaPoista
 2. Ei ole meillä mitään syytä ostaa noin kallista autoa. 5000€ auto kulkee myös ihan hyvin :)

  VastaaPoista
 3. En kyllä ikinä päätyisi ostamaan nuin kallista autoa. Näyttävä -08 A4 Audi alla ja sillä menty viimeset pari vuotta ja omaa rahaa koko autoon laittanut 4000e. Hyvät suhteet kannattaa :) ja viimeisimmät remontit tehty 5000e just kun auto tuli mulle :) tuosta en kyllä luovu vielä aikoihin :) joku nuori poikaporukka huusi että isin autolla ajat.. voi pojat kun tietäisitte :D ei ole tullut vanhemmilta rahaa eikä keneltäkään sukulaisilta ihan itse hommattua omaisuutta :) tällä hetkellä 3 sijoitus asuntoa ja oma talo ja ikää vasta 24v :)

  VastaaPoista
 4. Autonosto on kyllä vaikea laji. Tulossa on. Siirrän ja siirrän...

  VastaaPoista
 5. ..saati 80 000 euron auto! Meilläkin pari tonnia ostohinta.. näitä samanlaisia saa aika monta. Mutta turvallisuus lisääntyy varmaan just sinne 10 000€:n asti.

  VastaaPoista
 6. Itselläni on juurikin 40000 euron auto ja saanut kummastusta osakseen lähinnä siksi miksi nainen haluaa niin kalliin auton. Pitkäaikainen haave jonka päätin elämänmyllerryksessä toteuttaa. Sijoituksia en sen sijaan myynyt, sen sijaan matalakorkoista lainaa otin :)
  https://voikonainenymmartaarahasta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on se "juttu" minkä sinä saat 40.000 euron autosta? Onko se status-juttu vai ajotuntuma vai mikä?

   Poista
 7. Itselläni (olen nainen) on 20.000€ maksanut farmari alla,uutena ostettu.
  Autossa on kaikki mitä tarvitsen: riittävästi tilaa, kuluttaa vähän,sopiva moottori ja varustelutaso. Uusi auto,koska haluan helpon autoilun.

  Mutta auton hinta on kuitenkin edullinen. Jos maksaisin 10.000€ enemmän,en hyötyisi siitä en mitään sellaista, että kannattaisi maksaa ko. summa.

  VastaaPoista
 8. Alkuun, aivan tavallinen perheauto Suomessa maksaa helposti sen 40 kEUR, tuo "virkamiehet puku päällä" kuulostaa jotenkin hmm... alhaalta ylöspäin katsomiselta paikassa, jossa se ei todellakaan ole tarpeen.

  Oma kiesini on harmaaseen massaan sulautuva perhefarkku, 35 kEUR hankintahinnaltaan. En ikinä myisi sijoituksiani auton ostoa varten, maksoi auto sitten 200 EUR, tai 200 000 EUR. Myönnän, että superrikkaana aivan varmasti ostaisin superauton, mutta prioriteettilistalla on ensin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen. Sitten kun se on lakkarissa, niin voin miettiä kalliimpaa autoa. ;)

  VastaaPoista
 9. "Katsovatko muut vanhemmat minua vastedes jäähallilla toisin, jos ajankin mieheni autolla hallille? Tuskin."
  Nyt olet kyllä harvinaisen väärässä. Kun vaihdoimme lähes parikymmentä vuotta vanha automme upouuteen, niin osa naapureista jäi toljottamaan monttu ammollaan, osa lopetti tervehtimisen ja osa aloitti tervehtimisen. Näytti olevan suurikin pulma, kuinka meillä oli varaa vaihtaa romu uuteen autoon. Oli silloin mielenkiintoista havaita, kuinka autojemme parantuessa ja kallistuessa, ihmisten katseet ja suhtautuminen muuttuivat. Emme tosin kaipaa katseita ja meille on herttaisen yhdentekevää, mitä muut ajattelevat. Nykyinen kärry maksaa yli 40 000 €. Emme ole pukutyyppejä.
  Aja vain miehesi autolla sinne jäähallille, niin näet muiden reaktion. Se on vastenmielisen paljastavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi... en haluaisi ajatella, että uusi auto nostaisi kenenkään pisteitä tuolla tavalla.
   Mikä teillä saa ostamaan noin kalliin auton? Miksi pitää ostaa uusi, kallis auto? Ei siis tarkoitus ole dissata ketään, vaan ihan uteliaisuudesta kysyn mikä saa ihmisen laittamaan isoja summia autoon?

   Poista
 10. Niin on ihmiset erilaisia. Pääasiassa on kolmen tyyppistä suhtautumista varallisuuteen:
  1) eletään velaksi
  2) kulutetaan se, mikä saadaan
  3) kulutetaan vähemmän, kuin mitä saadaan ja säästetään

  Miehesi on sitten ehkä tuota kakkostyyppiä, vaikka itse olet ennemmin kolmosta.

  Rahasta saa hyviä riitoja aikaiseksi, kun siihen suhtaudutaan eri tavoin. Oma suhtautumiseni on vahvasti kolmosen puolella, joten jos vaimoni käyttäisi rahojaan hyvin eri tavoin kuin itse, se olisi minulle ongelma. Eipä sen sinulle silti tarvitse olla.

  Paljon harvempi ihminen on tuolla kolmos-lokerossa, kuin kakkosessa.

  VastaaPoista
 11. Minusta 40t€ on ihan jäätävä summa kulutettavaksi autoon, mutta se on tosiaan vain minun henkilökohtainen mielipiteeni. Itselleni koiraharrastus on maksanut moninkertaisesti enemmän, koska sen mukaan on valittu mm.omakotitaloelämä ja se autokin vielä, huh.

  Viiden tonnin autolla ajelen, oli sellainen järkiostos: suht vähän ajettu, taloudellinen ja tarpeeksi iso niille koirille. Järkiostospa hyvinkin..

  VastaaPoista
 12. Oma autoni on n. 2000eur arvoinen Saab 9-5. Tehokas (n. 280hv) ja siihen nähden taloudellinen ajella. En ainakaan itse valitse autoani sen mukaan, mitä muut ajattelevat, enkä anna ympäristön määrittää, millä ajan.

  Saab on mukava ja käy myös bioetanolilla, joka saastuttaa ympäristöä vähemmän.

  Paljon on niitä rahankäyttäjiä, jotka ostavat kaiken niin kalliilla, kuin voivat. Auto mahdollisimman kallis, kuten asuntokin, kaikki laitetaan niin isolleen, kun oma talouspoliittinen viitekehys antaa myöten.

  VastaaPoista
 13. Pitkän lykkäämisen jälkeen tuli vaihdettua kymmenen vuotta palvellut tila-auto aavistuksen pienempään viime syksynä. En todellakaan ole autoihmisiä, välttämätön paha lähinnä tuo.

  Olin muutenkin aikeissa vähentää osakepainoa ja kun excel-sulkeisten jälkeen totesin käyttökustannusten laskevan tuntuvasti niin päädyin vaihtamaan viimein.

  En ole katunut vaikka ovathan nuo indeksit tainneet vielä vähän noustakin tuon jälkeen. Tosin olisi voinut käydä toisinkin ja vanha auto vaatia juuri jotain suurempaa remppaa.

  Uusi auto ei ollut suunnitelmissa, mutta kun vähän ajettuja ei oikein löytynyt ja yhdestä yksilöstä oli niin hyvä tarjous niin päädyin lopulta sellaiseen.

  Nyt pitäisi miettiä mihin laittaa syrjään ne muutamat km-korvaukset mitä vuoden aikana tulee. Olisi sitten taas kymmenen vuoden päähän vähän erillään autokassan alkua.

  VastaaPoista
 14. Itse ajelen n. 45 000€ autolla ja syksymmällä n. 60 000€ autolla, josta maksan kylläkin about saman kuin tuo 45 000€ on. Firman leasing-auto on siinä mielessä hyvä, että uuden auton saa n. kolmen vuoden välein ja jos potkut tulee, niin ei ole auton kulutkaan enää riesana. Minulle auto on tavallaan harrastus ja olen siihen valmis pistämään rahaa enemmän kuin järjellä voisi perustella. Nettopalkastani auto vie n. kuudenneksen.

  http://tiemenestykseen.blogspot.com/

  VastaaPoista
 15. Meillä ei ole, ei ole ollut eikä tule 40 000€:n autoa. Ihan siitä syystä että mielestämme ei ole järjen hiventäkään maksaa autosta sellaista summaa. Lähipiirisdä tehtyjen havaintojen pohjalta nälkä kasvaa syödessä ja uudenkarheaa autoa vaihdetaan tiuhaan. Auton pitäminen tuolla keinoin on kallista.

  Meille auton on hyödyke jolla pääsemme sujuvasti a-b-c-jne akselilla paikasta toiseen. Auton hinta voi olla mitä vaan välillä 500-2000€. Perushuoltoja osaamme tehdä itse ja kun auton tie tulee loppuun (kilometrejä paljon tai liian kallis korjata) niin auto paaliin ja uutta etsimään :)

  Esim edemlinen autoni maksoi 900€, vaihdoin siihen jarrupalat ja öljyjä muutamaan kertaan. Ajoin autolla yli 2v kunnes vaihdelaatikko pamahti. Ajoin tuona aikana n. 30 000km joten väitän olleen edullista ajoa. Vanhassa autossa toki aina isompi vikariski...

  VastaaPoista
 16. Tulevina vuosina sähköauto tulee lyömään isosti läpi, ja sähköauton alemmat käyttökulut osaltaan perustelevat hieman suurempaa hankintahintaa. Yli 400/250km (kesä/talvi) rangen sähköautojen hinnat tippuvat 20 000 euron tuntumaan seuraavan neljän vuoden aikana, jolloin voi olla perusteltua ostaa tuollainen 20k€ auto ennemmin kuin reilu 10k€ polttomoottori jo siksikin, että polttoainekuluissa säästyy hintaero auton käyttöajan aikana.
  Pidemmällä tähtäimellä, yli 10 vuotta, kun itseohjautuvien autojen teknologia ja lainsäädäntö kehittyy, voi olla järkevää ostaa vaikka 40k€ auto, ja laittaa auto ajelemaan itsekseen öisin Uber-tyylisiä asiakasajoja ja tienata siitä 5k€ vuodessa sivutuloja. Tämä tulee olemaan arkipäivää 2030-luvulla. :)

  VastaaPoista