sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Häähumua ja avioehtoja

Kesä on sitä aikaa, kun monet pariskunnat sanovat "Tahdon" ja aloittavat yhteistä elämäänsä ajatuksella, "kunnes Kuolema meidät erottaa..." Toivonkin kesän hääpareille paljon onnea, ja avioehtoa.

Olen kertonut parissakin blogitekstissä siitä, miten itse avioerosta "viisastuneena" tulin tehneeksi nykyisessä avioliitossani avioehdon. Avioehto oli kirjaimellisesti ehto nykyiselle avioliitolleni, ilman sitä en olisi mennyt uudelleen naimisiin. Avioehto itsessään kuulostaa ehkä "epäromanttiselta", mutta voi pelastaa sinut monelta taloudelliselta katastrofilta. Oman tarinani olen jo blogissani kertonut, ja nyt sain ystävältäni luvan kertoa hänen tarinansa.


Ystäväni oli ollut naimisissa lastensa isän kanssa jo vuosia. Arki sujui, vaikka välillä normaaliin parisuhteeseen kuuluvia riitoja toki oli. Pariskunnalla oli omakotitalona vanha rintamamiestalo, jonka he olivat yhdessä ostaneet, ja jota he yhdessä maksoivat. Eräänä kauniina päivänä ystäväni, tarinan naishenkilö, sairastui kesken työpäivän ja saapui kotiin tavallista aikaisemmin. Kotona odotti järkytys, kun omasta sängystä löytyikin oman miehen lisäksi toinen nainen... Tästä alkoi helvetti, jota ei kenellekään soisi. 

Miehen pettäminen oli täysin sivuseikka loppujen lopuksi siinä, mitä muuta avioeron yhteydessä tuli esiin. Pitkään jatkuneen pettämisen paljastuttua, mies otti ja lähti. Seuraavana päivänä ystäväni postilaatikkoon tipahti ensimmäinen muistutus laskun maksamatta jäämisestä. Sitten seuraava, kolmas, neljäs... tätä jatkui ja jatkui. Kun ystäväni haki avioeroa, ja ositusta lähdettiin tekemään, selvisi, että mies oli tehnyt ystäväni nimissä ja luottotiedoilla kymmenien tuhansien eurojen velat. 

Ystäväni teki rikosilmoituksen, ja yritti parhaansa mukaan maksaa laskuja pois, ettei menettäisi luottotietojaan, mutta eivät hänen rahansa niihin riittäneet. Lopulta oli luovutettava ja kylmän viileästi jätettävä laskut maksamatta. Osaan veloista mies oli saanut takaajaksi oman isänsä, jolloin näiden laskujen maksamattajättäminen siirtyi isän kontolle. 

Rikosilmoituksesta seurasi kahden vuoden odotusaika, jolloin laskut edelleen odottivat maksuansa, korkojen kera. Oikeuden päätöksen myötä suurin osa velkojista jätti vaatimasta omiaan takaisin, mutta yksi taho halusi tästä huolimatta saatavansa. Syytä, miksi ystäväni joutuu tätä miehen ottaamaa velkaa maksamaan, en ymmärrä enkä raaski kiusata yksityiskohtaisilla kysymyksillä. Onko tätä velkaa sitten katsottu, että tämä on yhdessä otettu laina, ja kun mies on rahaton, ex-puoliso joutuu tämän maksamaan? En tiedä. Tätä velkaa ystäväni kuitenkin edelleen maksaa. Hän on tällä hetkellä ollut jo vuosia luottotiedoton. Yhdessä aikoinaan ostettu rintamamiestalo on myymättä, koska talo vaatisi suuren remontin, jotta sen ylipäätään saisi kaupaksi. Lämmityskustannukset talvella ovat tähtitieteelliset eikä ystäväni suostu talossa muutenkaan enää asumaan, koska talo muistuttaa liikaa kaikesta "pahasta". Talo on vuokralla tutulla, joka vuokrallaan lyhentää asuntolainaa. 


Mutta hurjalta kuulostaa elämä luottotiedottomana. Muuttaminen on vaikeaa, koska vuokranantajat tietenkin haluavat vuokralaisen, jolla luottotiedot ovat kunnossa. Osamaksulla et voi hankkia mitään, joten kun tv tai pesukone hajoaa, se voi kaataa koko talouden. Ystäväni, kahden pienen lapsen yh-äitinä, lähihoitajan palkalla, ei suurista voi haaveilla. Silti, ihailen suunnattomasti hänen sinnikyyttään porskuttaa päivästä toiseen.  Paskoja päiviä on aika ajoin, mutta niistä selvitään "puhelinterapialla". Hänen suuri unelmansa on saada velka maksettua ja luottotiedot takaisin. 

Palatakseni vielä avioehtoon... En tiedä kuinka paljon avioehto olisi tässä tilanteessa voinut pelastaa, sillä en ole lakiasiantuntija. Omassa avioehdossani kuitenkin lukee, etteivät puolisoni velat kosketa minua. Toisaalta mistäs sitä ikinä tietää, vaikka toinen väkertelisi velkoja nimiini...? No, tuskin tämä mies. Onni on kuitenkin niin häilyvää ja ohi menevää, että halusin siksi vielä muistutella pienestä paperista, joka oikeasti on tosi hyödyllinen: avioehto.

Onko Sinulla avioehto tai aiotko tehdä sellaisen, jos/kun menet naimisiin?


8 kommenttia:

 1. Helpoin ja paras varotoimi estää toisen taloudelliset hääräilyt selän takana "toisen nimiin" on säilyttää omat pankkitunnukset huolellisesti, eikä kertoa tunnuksia edes omalle kumppanilleen. En tiedä voiko ilman vahvaa tunnistautumista ottaa velkoja toisen nimiin, mutta ainakin nämä tunnukset kannattaa suojata.

  VastaaPoista
 2. Meillä kummatkin ollaan täysin samaa mieltä siitä, että avioehto tehdään sit kun joskus naimisiin mennään. Kumpikin kerrytetään ja ollaan kerrytetty varallisuutta omaan tahtiin omista tuloistamme ja lisäksi miehellä on omistusasunto, johon minulla ei ole osaa eikä arpaa. Ajatus avioehdosta on jotenkin aivan itsestäänselvyys enkä täysin ymmärrä niitä jotka sen jättää tekemättä.

  VastaaPoista
 3. Tehty on ja lähetetty maistraattiin tällä viikolla

  VastaaPoista
 4. Avioehto oli asia josta puhuttiin jopa ennen avioliittoa. Vaikka ehdittiin olla yhdessä pitkään ennen naimisiin menoa, niin silti meillä oli ja on omat rahat. Toki yhteisetkin, mutta niillä kustannetaan yhteiset menot.

  Edelleen vertaan avioehtoa vakuutukseen, se on vain pahan päivän varalle. Avioliiton aikana kumpikin hyötyy toisesta, sekä rahallisesti että rakkaudesta. Mutta jos käy huonosti ja liitto päättyy eroon, on kummankin omaisuus omaa ja vain yhteisillä rahoilla ostetut asiat menee jakoon.

  VastaaPoista
 5. Meillä avioehdosta on käyty keskustelua ja olemme tähän asti kallistumassa siihen, ettemme sitä tee. Meillä on tällä hetkellä suurin piirtein saman verran omaisuutta (= rahaa tilillä) eikä kummallakaan ole velkoja. Vanhempien testamenteissa puolisot on rajattu ulkopuolelle. Todennäköisesti mieheni tulee tulevaisuudessa tienaamaan minua enemmän ja voi olla että joudumme hänen töidensä perässä muuttamaan joksikin aikaa ulkomaille.

  Haluamme kumpikin lapsia ja 99,9% minä olen se, joka heidän kanssaan jää kotiin. Ammattini on myös sellainen, etten sitä ulkomailla (etenkään Jenkeissä) voi helposti harjoittaa ja olemmekin puhuneet että ulkomaan komennuksen osuessa kohdalle minä olen kotona ja hoidan mahdollisia lapsia.

  Mieheni tiedostaa, ettei hän yksin pystyisi luomaan uraa ja saamaan haluamaansa perhettä. Minä koen avioehdon tekemättömyyden olevan minulle turva mahdollisen eron kohdalla. Jos mieheni saa uran josta haaveilee, se tarkoittaa että minä hoidan enemmän kotia ja mahdollisia lapsia.

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus, itse teen avioehdon, jos joskus menen naimisiin. Vallalla on ajatus, että avioehdon tehneet parit ovat valmiimpia eroon, ja vähemmän kiintyneitä toisiinsa. Näinhän ei ole, vaan avioehdon teko on viisasta, sillä avioehdon voi tehdä hyvin erilaisena. Tärkeintä on, että mietitään valmiiksi, miten varat ja velat jaetaan eron sattuessa.

  VastaaPoista
 7. Avioehdosta on hyötyä lähinnä silloin kun puolisoilla on varallisuutta eri määrät. Silloin varakkaampi ei joudu maksamaan tasinkoa toiselle erotilanteessa. Jos varallisuutta on yhtä paljon kummallakin niin puoliksihan se omaisuus menee eikä kumpikaan saa toiselta mitään. Ja ei ilman avioehtoakaan naimisissa olevat vastaa toistensa veloista paitsi velasta, joka on otettu esim. ruokakauppalaskuun

  VastaaPoista
 8. Meillä ei ole avioehtoa, sillä kaikki omaisuutemme on yhteistä ja yhdessä hankittua.

  Jos eroaisin ja menisin uudelleen naimisiin, tekisin avioehdon, sillä ansaitsemani omaisuus on omaani.

  VastaaPoista