sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Lasten sijoitussalkut


On taas aika kurkata mitä lasten sijoitussalkuille on vuoden mittaan tapahtunut. Säästän molemmille lapsille 15€/kk/lapsi Nordnetin Suomen Superrahastoon. Näiden lisäksi lasten mummi säästää heille 5€/kk nollakorkoiselle tilille. Synttäri- ja joululahjarahat sijoitetaan pääsääntöisesti, vain osa tulee lasten omaan käyttöön.

Olen ostanut lapsille kahteen otteeseen osakkeita, kun Superrahastoon on kertynyt 500-1.000 euron potti. Ajatuksenani on hankkia lapsille pieni pesämuna tulevaisuutta ajatellen ja opettaa heille samalla sijoittamista. Esikoisen kanssa olemme itseasiassa jo käyneet läpi mikä on Helsingin pörssi, osake ja osinko. Olemme laskeneet kuinka paljon lapsi tulee keväällä saamaan osinkoa ja miten kurssit laskevat ja nousevat, vaikuttaen lapsen sijoituksiin. Ehkä joskus lapset pääsevät itsekin valitsemaan yhtiöitä salkkuunsa, mutta toistaiseksi minä vielä katson mitä ostetaan, sen verran harvoin kun tätä kauppaa ylipäätään tehdään.

Lasten salkut voivat huomattavasti paremmin kuin omani. Tämä johtunee siitä, että olen tässä matkan varrella viisastunut ja tehnyt omat sijoitusmokani omassa salkussani. Omaan salkkuun olen tankannut ylihintaan osakkeita, lapsille olen kolunnut alelaarista… Rapatessa roiskuu vai miten se meni? Tosin veikkaanpa, että kaikilla meistä on omat sijoitusmokamme, mutta tärkeintä lienee kuitenkin se, että niistä otetaan oppia eikä luovuteta ;)

Lasten pesämunia on aikoinaan aloitettu kasvattamaan lapsilisistä. Esikoinen ehti nauttia tästä luksuksesta 4 vuotta, nuorimmainen 2,5 vuotta. Lastenkin rahojen suhteen on ”mokailtu”, siitä esimerkkinä erään pankin sijoitusobligaatio, jossa esikoisen rahat tekevät pankille tuottoa vielä puolisen vuotta. Ensimmäisestä sijoitusobligaatiosta lapsi nettosi naurettavat 70 euroa ja olikohan sijoitusaika 2 vai 3 vuotta…? Nyt rahat ovat olleet 4,5 vuotta pankilla ja tuottaneet 201 euroa, josta menee vielä lähdevero… Ihan huuhaata koko kivijalkapankkien touhu.

Rahat makaavat pääosin nollakorkoisilla tileillä, koska lasteni isällä ei ole mielenkiintoa, intoa eikä minkäänlaista halua sijoittaa rahoja fiksummin. Mutta toisaalta ajattelen, että kun sitten jossakin kohtaa ajokortin hankinta tulee kummankin osalta ajankohtaiseksi, rahat ovat valmiina odottamassa tilillä eikä tuolloin tarvitse sijoituksiin puuttua. Nordnetiin aloitin sijoittamisen tammikuussa 2015.

Lasten varallisuus on noussut vajaat 300€/lapsi vuodessa. Mielestäni ihan ok summa. Nyt ollaan kurssien suhteen alamäessä, mutta jossakin kohtaa päästään vielä nauttimaan noususta. Aikaahan meillä on vielä vaikka kuinka paljon kasvattaa pottia ;) Mielenkiinnolla odottelen mitä luvut ovat 10 vuoden päästä.

Sijoituskohde/ Poika 10-v.
1.1.18
1.1.19
Muutos
Sijoitusobligaatiot
2.171,70
2.201,00
+ 29,30
Korkotili
3.007,36
3.173,82
+ 166,46
Osakkeet
-
754,00
+ 754,00
·        Nordea 51 kpl·        Stora Enso 38 kplSuperrahasto Suomi
681,00
8,00
- 673,00
Yhteensä
5.860,06
6.136,82
+ 276,76Sijoituskohde/ Tyttö 8-v.
1.1.18
1.1.19
Muutos
Sijoitusobligaatiot
-
-
-
Korkotili
3.079,81
3.246,10
+ 166,29
Osakkeet
-
858,00
+ 858,00
·        Nordea 50 kpl·        Stora Enso 49 kplSuperrahasto Suomi
775,00
47,00
- 728,00
Yhteensä
3.854,81
4.151,10
+ 296,29

Yhteensä olen siis saanut säästettyä lapsilleni hieman alle 10.300 euroa. Itse olen tyytyväinen summaan :)


7 kommenttia:

 1. Oikein hyvältä näyttää, sitkeästi vaan eteenpäin!

  VastaaPoista
 2. Wau onpa hieno summa. Toivottavasti itsekin tulevaisuudessa pystyy sijoittamaan lapsille. Mutta hei, eihän tuon summan tosiaan iso tarvitse olla kun vaan tekee säännöllisesti.

  VastaaPoista
 3. Uskomaton summa kokonaisuudessaan! Hyvää työtä.

  VastaaPoista
 4. Hienot potit olet kerryttänyt! Nämä on ilmeisesti ihan lasten nimissä? Itse olen muutamaan otteeseen saanut kuulla, kuinka lapsi on 18-vuotiaana tuhlannut vanhempien vuosien säästöt muutamassa kuukaudessa turhuuksiin, kun saa ison summan yhtäkkiä käyttöön. Hyvällä talouskasvatuksellahan tämä voidaan välttää, mutta itse aion kuitenkin varmuuden vuoksi säästää omissa nimissä ja siirtää sitten sopivissa määrin lapselle täysi-ikäisenä. Jonkin pienen potin kyllä on tarkoitus säästää/sijoittaa suoraan lapselle itselleen.
  Me aloitimme lapsen syntyessä säästää hänelle rahastoon, mutta vaihdettiin homma kuitenkin nyt niin että me vanhemmat säästetään vain itsellemme. Näitä säästöjä toki käytetään lapsen hankintoihin ja lomamatkoihin, mutta alamme säästää suoraan lapsen tulevaisuuteen vasta sitten kun taloudellinen tilanteemme antaa enemmän myöden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat joo lasten nimissä. Samaahan sitä itsekin vähän jännittää, että meneekö kaikki säästöt samantien, mutta jospa pystyisin kasvattamaan näistä tulevaisuuden sijoittajia, jotka innostuisivat itsekin kasvattamaan salkkujaan. Nähtäväksi jää.

   Poista
 5. Hyvät potit on koossa jo nyt ja vielä on jokunen vuosi täysi-ikäisyyteen jäljellä :)

  Itse sain omilta vanhemmiltani ~5k rahastosalkun täyttäessäni 18v ja olen siitä enemmän kuin kiitollinen. Vaikka summa ei sinänsä ole kovin suuri, se on ollut yksi motivaation lähde tässä talouskurinpalautuksessa. Ihanaa kun ei ole tarvinnut ihan nollasta aloittaa!

  VastaaPoista
 6. Hienoja lukuja!
  Meillä vielä mietitään kuinka järjestämme lasten säästämisen. Ehkä aloitamme ensin puolikkaalla lapsilisällä, mutta tahtotila olisi laittaa se koko lapsilisä talteen tulevaisuutta varten. Kun ajoissa aloitamme, aikanaan summa on hyvä pesämuna ensimmäiseen omaan kotiin tai sitten siihen sijoitussalkkuun.
  Ajatus siitä että pitkänajan säästöt tuhlattaisiin 18-vuotiaana kyllä hirvittää, mutta olisihan tässä aikaa vielä opetella raha-asioita...

  VastaaPoista