tiistai 5. huhtikuuta 2016

Aikuiskoulutusraha

Tänä päivänä taitaa olla niin, ettei ns. varmoja eläkevirkoja enää ole, vaan sukupolveni täytyy jatkuvasti täydentää omaa osaamistaan ja olla ”joka-paikan-höylä”, jos aikoo menestyä työmarkkinoilla. Kerroin aiemmin työuupumisestani ja arvoristiriidoista työpaikallani. Sairaslomani aikana selvittelin millaiset mahdollisuudet minulla olisi saada aikuiskoulutusrahaa, jos päättäisin lähteä opiskelemaan. 

Koska olen ollut yli 8 vuotta työelämässä, ja olen virassa, minulla on mahdollisuus hakea aikuiskoulutusrahastosta taloudellista tukea opintojani varten.
Hakemuksen voi täyttää sähköisesti suoraan koulutusrahaston sivuilla täällä.


Jos haluaisin heittäytyä täysipäiväiseksi opiskelijaksi, tulee minun suorittaa vähintään 3 opintopistettä tai 2 opintoviikkoa kuukaudessa. Opintovapaan tulee kestää yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta ja tulot saavat olla max 250€/kk. Tukea voi hakea heti, kun on tullut hyväksytyksi oppilaitokseen ja työnantaja on myöntänyt opintovapaata. Tukeen voi hakea myös ennakkopäätöstä etenkin, jos on epävarma kuuluuko oppilaitos koulutusrahan piiriin tai jos on epävarma siitä onko hakijalla vaadittu 8 vuoden työkokemus täynnä.

Työnantajalta vaaditaan hakemus, jossa selviää tiedot myönnetystä opintovapaasta sekä palkkatuloista kuluneen 12 kuukauden ajalta. Opiskelijalta itseltään vaaditaan läsnäolo- tai opiskelutodistus oppilaitokselta. 


Kuinka paljon tukea minun on sitten mahdollista saada?

Positiivista on se, että osittainen hoitovapaani (80% työaika) ei vaikuttaisi koulutusrahan määrään, vaan osittainen hoitovapaani ”ohitettaisiin” ja tuloja katsottaisiin siltä ajalta, kun olen saanut täyttä palkkaa. Toinen positiivinen seikka on se, etteivät puolison tulot vaikuta koulutusrahan määrään.

Kuukausittain maksettavaa koulutusrahaa minun olisi mahdollista saada n. 1880€ miinus verot. Taloudellinen tilanteeni pysyisi siis kutakuinkin samankaltaisena kuin mitä se on ollut 80%:sta työaikaakin tehdessäni. Lisäksi tiedän jo ensi syksystä päivähoitomaksujen tippuvan entisestään nuorimmaisen siirtyessä esikouluun. Tilanne menee aikalailla fifty-fifty nykyisten tulojeni suhteen. Toisaalta, jos lähtisin opiskelemaan, voisin hyvin luopua omasta autostani ja säästää sitäkin kautta.

Ainoa seikka mikä jäi epäselväksi on se, että olen ollut kuluneen vuoden aikana sekä virkavapaalla, että sairaslomalla, joten näiden vaikutus tuen määrään minun tulisi vielä selvittää. 

Vielä en ole tehnyt "elämää suurempia päätöksiä", mutta on lohdullista tietää, että taloudellisesti opiskelu olisi mahdollista. 

2 kommenttia:

  1. Eikö se tuki pian laske? Itse en ole ollut vielä 8 vuotta työelämässä joten en voi mennä opiskelemaan =(

    VastaaPoista
  2. Ensi vuonna pitäisi laskea :( Hain opiskelemaan. Vielä olisi edessä pääsykokeet ja sitten sitä odotellaan miten kävi. Tänään töihin ajellessa laskeskelin paljonko saan autoni myynnistä, montako tukikuukautta on opintotukia jäljellä, paljonko on käteistä... Hyvin tulen toimeen, jos saan opiskelupaikan, mutta en opintovapaata. Pakko varautua kaikkeen. Nykyisestä työstä on vaan päästävä pois...

    VastaaPoista