tiistai 12. huhtikuuta 2016

Laskutili

Mieheni manasi taannoin, kun samalle kuukaudelle osui sekä auton vakuutusmaksut että diesel-maksu. Itse olen perustanut jo vuosikausia sitten toiseen pankkiin laskutilin, jonne siirrän rahaa kuukausittain kaikkia kerran vuodessa ilmestyviä laskuja varten. Olen laskenut kaikista laskuista ns. kuukausierän, siis jakanut vaikkapa kerran vuodessa tulevan autovakuutuksen 12 kuukaudella, ja joka kuukausi siirrän sen kuukausimaksun verran rahaa laskutilille. Näin minulla on aina rahaa maksaa isotkin laskut eivätkä ne siten pääse vaikuttamaan normaaleihin kuukausimenoihini. Laskutili on myös tarkoituksella eri verkkopankissa kuin minne tuloni tulevat. Eipähän tule kiusausta ”lainata” laskutililtä rahaa johonkin ei-niin-tärkeään menoon.

Normaalisti siirrän 315€/kk laskuja varten, mutta koska kulutusjuhlavuoteni päättyivät viime syksyllä, päätin maksaa laskutililtä luottokorttimaksut pois ja aloittaa sitä kautta ”alusta”, puhtaalta pöydältä. Tämä tietysti söi laskutilin saldoa, joten päätin paikata tilannetta maksamalla vuoden alusta lähtien, viiden kuukauden ajan, ylimääräisen 200€/kk.

Mitä laskuja laskutililtäni sitten menee:
·         autovakuutus 70€
·         dieselvero 50€
·         autohuolto + katsastus 50€
·         lasten harrastukset 22€
·         ammattiin liittyvät lehdet 8,33€
·         matkustaminen 50€
·         muut (vaatteet, terveydenhuolto) 50€

Maksan kerran vuodessa autovakuutuksen ja dieselveron, koska yhdessä erässä maksettuna ne ovat edullisempia. Auton huoltoon ja katsastukseen olen varautunut myös 50 euron kuukausipanoksella. Eipähän tarvitse murehtia mistä repiä rahat, jos autoon tarvitsee tehdä huoltoa. Tältä tililtä menee myös auton renkaat. Lasten harrastukset maksan 1-2 kertaa vuodessa, samoin ammattiini liittyvät lehdet, joiden myötä kuulun kahteen eri ammattijärjestöön. Matkustamiseen olen varannut (vain itselleni!) 600 euron budjetin, jolla usein saan kustannettua paitsi lennot ja hotellin, myös käyttörahan. Vaatteisiin ja pakolliseen naisten ”vuosihuoltoon” sekä hammashoitoon olen varannut 50€/kk.

Vuoden aikana tilille kertyy siis 3780 euroa, joka riittää vallan hyvin edellä mainittujen asioiden kustantamiseen. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan laskutiliä talouden hallintaan! :)


13 kommenttia:

 1. Oletpa sinä ihailtavan suunnitelmallinen! :O Tuo on jo todella järkevää taloudenhoitoa niin kuin miehesikin esimerkistä näemme ;) Itse myös tuskailen aina tammi-helmikuussa, kun kaikki suuret laskut tukkivat itsensä sisään postiluukusta, mutta käyttövarat ovat vähissä juhlakauden jälkeen. Jotenkin niistä on aina selvitty, mutta talous on melko kireä toukokuuhun asti, jolloin on viimeinen isompi menoerä, eli auton katsastus (+yleensä myös korjaus). Puskurini toimii hieman samalla tapaa kuin tämä sinun laskutilisi, mutta en kasvata sitä yhtä järjestelmällisesti.

  Jatka hyvää työtä!

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on pakko olla suunnitelmallinen. Raha polttelisi muutoin käyttötilillä ja menisi johonkin turhaan. Siksi laskutili on vielä aivan eri verkkotunnusten takana :)

   Poista
 2. Vakuutusten ja muidenkin suurempien kulujen kuukausittainen jyvittäminen onnistuu kivasti tällaisella Google Docs -pohjalla: https://drive.google.com/previewtemplate?id=0As3tAuweYU9QcHlVM3hrY2tocEkwUDZLSTNmbm1WRWc&ddrp=1#.

  Meidän perheessä tuo on ollut käytössä pari vuotta ja nykyisin ei tarvitse tuskailla kerran vuodessa tulevia vakuutuslaskuja tms.

  Parhain terveisin,
  Jussi

  VastaaPoista
 3. Itse maksan kaikki laskut erillisen maksutilin kautta ja vielä automaattisesti. Käytännössä siis hajautan palkkani budjetin mukaisesti eri tileille, joista yksi on tuo maksutili. Jos ostan jotain luottokortilla siirrään sen summan tuolle maksutilille niin se on siellä sitten valmiiksi odottamassa luottokorttilaskua. Kirjoitin tosta talouden automatisoinnista viime vuonna http://matkallavaurauteen.com/yksinkertaista-talouttasi-ja-automatisoi-se.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkasin tekstisi. Itseasiassa toimin aivan samalla tavalla. Tilipäivänä maksan kaikki kuukausittain tulevat laskut (päivähoito, laina, talokulut, laskutili, omat ja lasten sijoitukset) ja loppuraha on sitä, jolla on tultava toimeen seuraavaan palkkapäivään saakka. Eli se summa jää ruokaan ja polttoaineeseen. Ruokaa ja polttoainettakin varten siirrän käyttötilille vain viikon tarpeita vastaavan summan, loput rahat ovat toisella tilillä.

   Poista
 4. Itselläni on ollut erillinen laskunmaksutili käytössä viimeiset 8 vuotta. Juurikin siksi, että rahaa jää joka kuukausi riittävästi käyttöön.
  Ko. tilille siirrän rahaa auton vakuutuksen, veron ja katsastuksen verran, muiden vakuutusten, tiettyjen lääkkeiden yms. verran.

  On toiminut hyvin ja voin ehdottomasti suositella muillekin. Jotta tilin kanssa pääsee alkuun, tulee ja kannattaa sinne toki alussa siirtää hieman enemmän rahaa.

  tp

  VastaaPoista
 5. Paljonko sinulla on auton maksut yhteensä vuositasolla, kuulostaa melko isolta summalta? Jos vakuutuksiin varaat jo 840€, dieselveroon 600€, huoltoihin+katsastukseen toiset 600€ niin se tekee 2040€. Tuossa on varmasti joko reilusti pelivaraa tai sitten ajat autolla joka on tosi kallis ylläpitää. Renkaitakaan kun ei tarvitse uusia kuin noin neljän-viiden vuoden välein jos ajat kohtuullisesti eli alle 20tkm/vuosi, alle 15tkm määrillä diesel on taas aika arveluttava vaihtoehto koska bensan ja dieselin hintaero on kaventunut viimeisten vuosien aikana runsaasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se... minulla on kallis auto :( Siis ylläpidon kannalta. Vakuutusmaksut ovat pilvissä. Vaihdoin koppimoposta kunnon farkkuun ja järkytyin kustannuksista. Ajokilometrit ovat halpoja, mutta mikään muu tuossa autossa ei halpaa sitten olekaan... Olen tässä ajatellutkin tuota auton vaihtoa halvempaan yksilöön, ja jopa kokonaan luopumistakin. Katson yt:t ensin läpi ja mietin sitten peliliikkeeni.

   Poista
 6. Itse kerään puskurirahastoa ja maksan sitten sieltä laskut. Toimii ihan hyvin.

  VastaaPoista
 7. Nyt olen niin usein törmännyt tällaiseen laskutili-käytäntöön, että alkaa itseänikin kiinnostamaan. Itselläni on tällä hetkellä käytössä käyttötili, lainanhoitotili, säästötili, remppakassa sekä lomakassa (tämä eri paikassa kuin muut tilit). Kaikki rahat tulevat käyttötilille ja sieltä sitten siirtelen heti palkan tullen euroja eri säästötileille ja samalta tililtä maksan laskut ja kaikki muutkin menot. Laskutili toisi kyllä selkeyttä eikä tarvitsisi niin tarkkaan pitää silmällä, että paljonko tarvitsee käyttötilille jättää isompia laskuja varten. Mielellään nimittäin pitäisin käyttötilin katteen suht pienenä, jotta en sortuisi liian höveleihin hankintoihin "koska tilillähän on rahaa".

  Taidanpa lähteä heti tutkailemaan nettipankkia, että saisiko sinne vielä yhden tilin... Kiitoksia postauksesta, jatkan myös blogisi lukemista - vaikuttaa oikein mukavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskutili on itselleni ainakin ollut pelastus :) Kannattaa aina kokeilla mikä itselle toimii ja mikä ei.

   Poista