Nordnet

sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Itsensä kehittämisen hintalappu

Aloitin syyskuussa avoimessa yliopistossa erään aineen perusopinnot. Hain opintoja vastaavaan koulutukseen viime keväällä, mutta jäin pisteen päähän opiskelupaikasta. Näiden perusopintojen avulla saisin kolme lisäpistettä mikäli hakisin ensi keväänä uudelleen opiskelijaksi. Nämä opinnot olivat myös suoraa seurausta ammattipsykologin luona tehdyistä ”päätelmistä”. Päätelmistä siitä, mikä minusta isona tulee. Kun tammi-helmikuussa hakeuduin ammatinvalintapsykologille TE-keskukseen, useampi taho totesi, ettei hetki ehkä ole oikea. Olinhan sairaslomalla burn-outini takia. Uupuneena kun ei tule tehtyä välttämättä niitä oikeita ratkaisuja. Nyt nämä ihmiset voisivat tulla sanomaan ”mitäs minä sanoin!”

Kaksi kuukautta opintojen aloittamisesta olen hakannut päätäni aika monta kertaa seinään. Ei, tämä ei ole minun juttuni. Sinnittelen, koska olen tähän mennessä kustantanut opintojani jo:
 • 380 € avoimen yliopiston opintomaksuja
 • 102,90 € oppikirjoista

Oppikirjoja ei yllättäen kirjastosta saa, koska meitä on iso ryhmä opiskelemassa samalla paikkakunnalla, mutta luotan siihen, että saan kirjat myytyä seuraaville opiskelijoille kevään/ kesän aikana ”hyvään hintaan.”

Perusopintojani ei myöskään katsottu hyvällä taannoisessa työhaastattelussani. Hain työpaikkaa AMK-tutkinnollani, mutta ensimmäisenä minulta kysyttiin mikä minä oikeastaan olen ammatiltani, koska olen suorittanut myös ylemmän korkeakoulututkinnon ja teen siihen lisää sivuaineopintoja. Itseäni hieman kummastuttaa tämä asetelma. Poissulkeeko toinen tutkinto toisen, ja jos poissulkee, niin miksi? Miksi automaattisesti kuvitellaan, ettei ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö haluaisi tehdä amk-tutkinnon tasoista työtä? Vaikka haastattelu meni hyvin, villi veikkaukseni on, että tehtävään valitaan ”pelkkä” AMK. Tämä selviää alkavalla viikolla. Siihen saakka yritän jaksaa paneutua tenttikirjojen ihmeelliseen maailmaan. Onneksi voi aina siivota ;)


6 kommenttia:

 1. Aijaa, en tiennytkään että noilla tutkinnoilla on niin paljon eroa. Eikös se ylempi amk ole vain 1,5 vuotta alemman päälle?

  VastaaPoista
 2. Opiskeleminen kannataa aina, sanoipa työpaikka mitä tahansa. Ja opiskelusta voi myös maksaakin. Se inspiroi!

  VastaaPoista
 3. En nyt tiedä kannattaako se opiskelu aina, ellei lasketa henkisen pääoman kehittämistä :). Nimimerkillä maisteri, joka työllistyi vasta amk-tutkinnolla. Ja blogin kirjoittaja taitaa olla maisteri hänkin. Siitä voi ikävä kyllä olla joskus työelämässä ongelmia, jos on hakemaansa työhön "liian koulutettu". Toki riippuu työnantajastakin. Toivottavasti tällä kertaa ei.

  VastaaPoista
 4. Jos työpaikka ei tarjoa varmaa urakehitysmahdollisuutta, voi ylikouluttautumisesta olla haittaa. Ainakin omassa palkkakuoppalaitoksessani töihin ei ole otettu ylikoulutettuja, koska ei haluta heidän lähtevän heti muualle. Henkilöstön suuri vaihtuvuus on firmalle kallista ja työyhteisölle haitallista.

  VastaaPoista
 5. Olin joskus haastattelemassa hakijoita paikkaan, jossa haettiin merkonomeja tai tradenomeja. Ekonomit eivät päässeet haastatteluun. Siksi niin, että työ oli todella yksinkertaista. Usein Ekonomit pyysivät liikaa palkkaa ja juurikin pelättiin, että kyllästyvät ja vaihtavat nopelasti työpaikkaa. Myöskin mieluummin oltiin palkkaamassa eläkettä lähempänä olevaa, koska tämä ei niin helposti lähtisi. Vastavalmistunut nostaisi kytkintä luultavasti viimeistään parin vuoden kuluttua. Syrjivää, ehkä? Toisaalta paremmin koulutetut välttivät pa**an työpaikan.

  VastaaPoista