Nordnet

perjantai 28. lokakuuta 2016

Kuluttamisen ilosta

"To buy or not to buy?"
Vaikka olen saanut pahimmat ostohysteriani taltutettua, huomaan minulla olleen kuluneen vuoden aikana ”kulutuksen teemakuukausia”. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi viime keväänä ostin itselleni ja lapsilleni tarpeeseen vaatetta joka kuukausi. Kesällä reissasin lasten kanssa ja täydensin omaa kesävaatekaappiani. Loppukesän ja alkusyksyn ostin lapsille kuukausittain vaatetta, ja kun vaatteet oli hankittu, sisäinen sisustajani heräsi.

Kun viettää riittävästi aikaa kotona, kuten minä huhtikuusta lähtien, ehtii huomioida paremmin kaikki ne kompastuskivet, joita talomme on ollut pullollaan. Huom! ”on ollut”, vaan ei ole enää. Viimeiset kaksi, kolme kuukautta olen käynyt huone huoneelta läpi talomme ja tehnyt, kunnostanut sekä ostanut kaiken sen, mitä en ole aiemmin aikaiseksi saanut. Aina on ollut kiire, sopivaa tuotetta ei ole löytynyt tai sitten en ole keksinyt miten ongelma olisi fiksuinta ratkaista.

Nyt lastenhuoneista lähti viimeinenkin lastensänky ja tästä kerrossängystä saaduilla tuloilla tytärkin sai aikuisten sängyn. Samalla huone tuli laitettua siihen kuntoon, jossa se saa olla aika monta seuraavaa vuotta. Kerroin aiemmin miten tein itselleni ostoslistan hillitsemään ajoittain esiintyvää ostohysteriaani. Siinä ei enää juurikaan ole mitään ostettavaa, paitsi järkkäri ja piano. Edelleen harkitsen näiden kahden ostamista veronpalautusrahoillani, mutta onneksi harkinta-aikaa on jäljellä vielä runsaasti. Voi olla, että laitan koko summan sijoituksiin tai sitten en.

Olen ylpeä itsestäni, että kaiken tämän ostelun ohella olen saanut joka kuukausi sijoitettua rahaa myös indeksirahastoihini. Olen joskus ennenkin todennut, etten pysty elämään niin tiukassa otteessa, etteikö mieliteoille ja –haluille olisi tilaa ja rahaa.


On aika metkaa olla tilanteessa, jossa ei juuri nyt löydä tarpeellista ostettavaa. Tosin, kun tämän kirjoitan, lyön melkein pääni vetoa, että kaikki hiihtomonot, sauvat, luistimet ym. ovat jääneet pieniksi ja poika päättää venähtää taas seuraavan vaatekoon verran :) Seuraava vaatekoko tosin on jo kaapissa odottamassa...

8 kommenttia:

 1. Tommoset listat on oikein käteviä rahareikien hallitsemiseen. Tietää mihin asioihin sitä rahaa tarvitsee ja samalla pystyy puntaroimaan tarkasti minkä listalta saa ruksata yli seuraavaksi, ei tule turhia isoja ostoksia kun se pitää ensin kierrättää listan kautta :)

  Ps. avopuolisolla ois pääkaupunkiseudulla piano myynnissä. Meille ei tänne susirajalle mahdu joten on siellä sukulaisilla säilössä. Kaarl Sauterin piano 1960-luvuita, viritys ja kuntoarvio teetetty elokuun alussa. En tähän laittele puhelinnumeroita ja Tori.fi ilmotus pianosta on menny umpeen, mutta jos sulle päin vois jotenkin laittaa yksityisviestiä jos piano kyseiseltä seudulta kiinnostaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse haaveilen oikein kunnon "vanhan ajan" pianosta, mutta mies ilmoitti, että pianon tulee olla kuulokkeilla varusteltu. Valitettavasti joudun hylkäämään tarjouksesi, ainakin toistaiseksi. Ja kuten edellä todettu, voi olla, että laitan koko veronpalautuspotin sijoituksiin...

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. Mietin tuota ihan samaa ja esimerkiksi esikoisen kohdalla halusin kaiken olevan uutta ja katsoin vähän jopa nenänvartta pitkin niitä, jotka ostivat tavaroita käytettyinä. Ja siis voi taivas mikä taivas kirpputoreista ja tori.fi:stä onkaan löytynyt! Nykyään etsin ensisijaisesti tarvittavaa käytettynä jos se vain suinkin on mahdollista. Koen vaatekaupoissa pyörimisen jopa ahdistavana viimeistään siinä vaiheessa, kun katson hintalappua.

  Meillä molemmat lapset kulkevat pääsääntöisesti kirppiksiltä ostetuissa vaatteissa, mainittakoon tosin että pääkaupunkiseudulla tarjonta on hyvinkin runsasta joten vaihtoehtoja on riittämiin. Alusvaatteisiin tosin olen vetänyt rajan. Ne ostetaan kaupasta hintalappua pelästymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisättäköön tuohon ylläolevaan vielä, että niin lapset kuin äitinsäkin kulkevat pääsääntöisesti kirppiksiltä ostetuissa vaatteissa...

   Poista
  2. Itselläni ei ollut intoa aiemmin lähteä kiertämään kirpputoreja enää työpäivän päätteeksi tai viikonloppuisin. Oli helpompaa ostaa suoraan netistä kotiin. Nyt kun tätä aikaa on, menen mieluusti kirppikselle aikaa viettämään. Nytkin nappasin taas mm. monot matkaan tulevaa talvea ajatellen ;)

   Poista
 3. Vaikka hetken tuntuu että kaikki on ostettu - kyllä sitä ostettavaa taas sitten pian löytyy =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin totta. Minä myös laitoin keväällä kodin kuntoon, ostin kalusteita ja sisustin vimmatusti. Mikä lie pesänrakennus oli käynnissä ennen synnytystä. Nyt pystyisin helposti keksimään taas kasan kohteita, joihin tuhlata ja joita uusia.

   Poista
  2. Nyt on aika "tyhjä olo" sanoisinko? Ihan varmasti sitä ostettavaa tulee, mutta luulen, että ei ehkä ihan näin suuressa mittakaavassa... :)

   Poista