sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Black Friday ja muut kulutushysteriaa luovat tempaukset

Satuitko katsastamaan mustan perjantain tarjoukset? Huomasitko mitään erityistä? Olivatko tarjoukset mielestäsi todella hyviä? Ostitko mitään ja ennen kaikkea: paljonko säästit ostaessasi?

On toisaalta hienoa, että meillä saadaan kulutushysteriaa aikaiseksi Black Fridayn kaltaisten tempausten avulla. Tämähän on kansantaloudellisesti loistava juttu. Oli ilo seurata miten paljon meidän paikallisessa ostarissa olikaan väkeä ja miten ostoskeskus oli satsannut esimerkiksi ohjelmaan. Black Friday ei meillä ollut pelkkä kulutusjuhla, vaan myös syy viedä lapset katsomaan taikuria ilmaiseksi. Samaan aikaan kuoleva keskustamme oli tyhjillään ihmisistä. Kaupoissa emme kierrelleet kuin ruokakaupan osalta. Ruokakauppamme tällä kertaa sattui olemaan ostarin Citymarket, sijaintinsa vuoksi.

Myös Citymarket mainosti tuotteitaan päivän teeman mukaisesti, mutta kuten aina, Cittarin tarjoukset olivat mitäänsanomattomia. Oletteko koskaan oikeasti ajatelleet paljonko säästätte Mammuttimarkkinoilla? Koko touhuhan on silkkaa ”kusetusta”. Iso mainostaulu huutaa 3 pulloa shampoota edullisesti ja kun katsot mikä onkaan normaalihinta, huomaat ”säästäneesi” huikeat 10 senttiä/ pullo! Wuhuu! Ja lopulta kotona tajuat, ettet oikeasti olisi edes tarvinnut sitä shampoota. Oma mies osti Fazerin sinisen mustan perjantain ”tarjouksesta” ja säästi 10 senttiä. Näin meitä siis huijataan.

Mitä nyt muutenkin seurasin mustan perjantain tuotteita, tuntui, että kaupat möivät edullisesti vain varastojensa jämiä. Eräs urheiluliike möi verkkokaupassaan kenkiä 59 eurolla (alkuperäinen hinta 139€). Olisin välittömästi ostanut ko. kengät alennetulla hinnalla, mutta myytävää kokoa oli peräti kaksi, joista molemmat liian pieniä minulle. Ne tuotteet, joita itse olisin tarvinnut, jäivät kokonaan Black Fridayn ulkopuolelle. Ehkä joku sai tehtyä loistavat kaupat elektroniikkaliikkeissä? Ainakin Gigantti mainosti saaneensa ensimmäisen tunnin aikana 2 miljoonaa euron edestä myyntiä.

Tällaisilla ostohysterian tempauksilla on ehkä se hyvä puoli, että moni saanee joululahjat pienten tarjousten avulla edullisemmin. Itse ostin omat joululahjani jo kesän alennusmyynneiltä, edullisemmin kuin mitä perjantaina olisin saanut. Olen siis välttynyt jo hyvissä ajoissa ”joulustressiltäkin”. Enkä oikeastaan ole koskaan jaksanut joulusta stressatakaan, koska en oikein ole jouluihmisiä.

Mutta vaikka mustan perjantain tarkotus on tarjota asiakkaille tuotteita huokeaan hintaan, kuinka moni haksahti ostamaan jotakin, millä ei oikeasti tee mitään? Itse kannatan enemmän ”Älä osta mitään”-päivää. Näitä päiviä minulla alkaa ollakin huomattavasti enemmän viikossa kuin osto-päiviä.

Suosittelen lämpimästi tekemään listan tarvittavista tarvikkeista ennen kuin syöksyy mustaan perjantaihin, mammuttimarkkinoihin, hulluihin päiviin tmv. Ei tule tehtyä heräteostoksia eivätkä ostokset jää kaapin pohjalle käyttämättöminä. Tai sitten skippaa koko hysteriatapahtumat, kuten minä. Eipä tarvitse kyynärpäät mustelmilla tapella tuotteista, jotka eivät oikeasti ole juurikaan sen halvempia kuin normaalisti.


9 kommenttia:

 1. Hehhe, ei oikein löytynyt mitään paitsi hanskat. Mielestäni parasta on seurata sivusta kun ihmiset menevät hulluksi shoppailusta ja miettiä onko itse normaali kun ei nappaa niin paljoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, joku muukin tykkää katsella ihmisten "sekoamista", sama täällä :) :) :) Tai sitten me todellakin ollaan epänormaaleja sun kanssa.

   Poista
 2. Henkilökohtaisesti inhoan kaikkia tällasia tempauksia. Etenkin jotain älytöntä Black Fridaytä joka on niin täysin jenkkijuttu ja aivan selvää rahastusta. Myönnän kyllä sortuvani Mammuttimarkkinoiden kaltaisiin alennuksiin silloin tällöin, mutta esim. Hulluilta Päiviltä saatan ostaa jotain vain, jos jokin jo pidemmän aikaa harkitsemani juttu on siellä alennuksessa. Muuten Hullut Päivät on myös täyttä rahastusta ja niillä ei kuvastossa edes näy alentamatonta hintaa, joten ties vaikka olis täyteen hintaankin niiden "tarjoukset"!

  "Älä osta mitään"-päivät tai vaikka viikotkin on jees! :)

  VastaaPoista
 3. Itse yritän hyödyntää näitä alennusmyyntejä niin, että mietin etukäteen mitä tarvitsen ja jos näitä tuotteita tai palveluita saa hyvään hintaan, niin silloin voin niitä ostaa. Tällä kertaa hankin uudet kengät ja koko perheelle lentoliput Thaimaahan.

  En enää suostu maksamaan ostoksista täyttä hintaa ellei ole pakko (pois lukien ruoka ja päivittäistavarat), joten kaikki alennuskampanjat on tervetulleita. Hintoja seuraan niin tarkasti, että 10 sentin kusetuksiin en sorru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se pitäisi tehdäkin, eli ennakoida mitä ostaa näiltä kampanjoilta eikä vain mennä kuluttamaan tavaroihin, joita ei edes tarvitse.

   Poista
 4. Tarkistin tarjoukset etukäteen, eikä niissä ollut paljon hurrattavaa, joten en jaksanut mennä kaupoille asti.

  Itseasiassa taidat tarkoittaa kengillä XXL:n Sorel tarjousta? Havittelin itsekin kyseistä tuotetta, mutta jo
  torstaina oli osa suosituimmista koista loppu, eikä niitä ilmestynytkään enempää kauppoihin.. Ostin kuitenkin huvikseni itselleni liian ison koon, jos eivät käy niin palautan kauppaan, koska postitus ja palautus olivat ilmaisia. Tästä tosin syntyy kaupalle itselleen tappiota, mutta se ei liene minun murheeni.

  VastaaPoista
 5. Minä ostin pari jo aiemmin suunnittelemaani joululahjaa lapsille ja miesystävälle. Kahdessa alennus oli vain 25%, mutta neljässä muussa 40%, joten mielestäni ihan kannattavia ostoksia ja säästin ainakin 30 euroa :).

  VastaaPoista
 6. Meinasin kirjoittaa että mitään en ostanut, kun mitään en tarvinnut. Mutta kylläpä perjantaina ostinkin... Mutta sattui muutenkin ostospäiväksi.

  VastaaPoista