sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Kaikki-heti-mulle-nyt

Olen luonteeltani vähän sellainen, joka haluaa kaikki-heti-mulle-nyt. Eihän se oikeassa elämässä ole mitenkään mahdollista. Aiemmin vingutin Visaa halutessani jonkin heräteostoksen, mutta vuosi sitten päätin tehdä muutoksen ja lopettaa seuraavan kuun palkan kuluttamisen etukäteen. Eikä tuo ollut helppo muutos, joskin veronpalautukset auttoivat asiassa todella paljon. Viime vuoden veronpalautuksien ansiosta sain muutenkin talousasiani takaisin raiteilleen ja pääsin takaisin säästämisen ja sijoittamisen makuun. 

Silti, vaikka olen kuukausittain laittanut rahaa sijoituksiin ja saanut 10.000 euron hätävaraston kasaan, tuntuu, että oma vaurastuminen on raivostuttavan hidasta. Muistatteko, kun vannoin, ettei minusta enää ikinä tule vuokranantajaa? No, nyt olen alkanut tosissani pohtia asiaa, kuten moni muukin bloggaaja. Tuntuu, ettei 200-300 euron kuukausisijoituksilla "tapahdu" riittävän paljon. Ei vaurastuminen asuntosijoittajanakaan tapahdu samantien, mutta omistaisin kuitenkin jotakin konkreettista. 

Viimeksi tein useita virheitä vuokranantajana ja eniten itseäni rassasi pitkä välimatka. Nyt asun kuitenkin suht isossa kaupungissa, jossa on suht paljon opiskelijoita. Tosin yt-neuvottelut tuntuvat olevan päällä kaikissa kouluissa tällä hetkellä, ja pelko ja paine huonosti tuottavien alojen lopettamisesta on suuri. Riittäisikö opiskelijoita tulevaisuudessa vuokralaisiksi? Toisaalta asuntokanta on vanhahkoa niillä alueilla, joissa opiskelijat mielellään asuvat,  joten tulevat tai jo tehdyt putkiremontit nostavat asuntojen hintoja aika lailla. 

Sijoittaja-Tursas  kertoi ostaneensa uudiskohteen. Tätäkin olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona. Toisaalta onko kaupunkimme riittävän elinvoimainen, jotta kannattaisi vuokrata uudiskohde? Ottaisinko takkiin ja pahasti, jos lähtisin tällaista kohdetta tavoittelemaan? 

Työttömänä työnhakijana tuskin saisin edes asuntolainaa sijoitusasuntoon. Mutta ainahan voi haaveilla ja nyt jos koskaan itselläni olisi aikaa tutkailla asuntoja. Olisiko minusta kuitenkin vuokranantajaksi...? 

7 kommenttia:

 1. Ainahan sitä voi ainakin kokeilla. Toivon mukaan asunnosta pääsisi sitten eroon jos ei sijoitustyyli sitten maistunutkaan.

  VastaaPoista
 2. muistaa aloittaa pienesti ja läheltä tai ainakin näin painotti kiyosaki e-kirjassa jnka latasin ilmaisiksi eilen... virheitä tulee tehtyä niin tekee ne miellummin pienemmällä rahalla ja oppii niistä kun ostaa ekana kallista ja virheetkin ovat sitä luokkaa. ja virheet on hyvä juttu koska niistä oppii! itsellänikin tuntuu että jaksaa paremmin säästääkun etsii illat asuntoja ja harjottelee laskemaan tuottoa niin on jotaa mihin säästää... säästäminen tuntuu etenevän nopeammin kun touhuaa kongreettista asian eteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rober Kiyosakin opit nyt on aika pullahöttöä... Kunhan sen sijoitusasunnon ostaa taskulaskimella ja laskee puskurin vuoksi vuokratulot vain 11 kk:n mukaan, niin sitten on jo aika turvallisilla vesillä. Suomessa toimiva Suomen vuokranantajat ry on ihan hyvä tietoläöde myös.

   Poista
 3. Rohkeesti vaan..
  Me alotettiin isolla, uudiskohteen 100 %:lla lainalla vuokranantajan ura. Tähän asti kaikki on sujunut hyvin, ja plussalla mennään.
  Välillä kun asiaa ja lukuja oikein miettii, hirvittää vähän, mutta luottamus asioiden sujumisesta kuitenkin on. Oikea ja osaava vastapuoli pankissa on tärkeä mahdollistaja ja sekin puoli saatiin kuntoon pankin vaihdolla.

  VastaaPoista
 4. Uudiskohteissa riskit asunnon kunnon suhteen on aika pienet ja osassa kohteissa yhtiölainan osuus on niin iso, että pienillä säästöillä voi skipata pankkilainan kokonaan (joka etenkin työttömänä voi olla vaikeaa saada).

  Varjopuolena tietty pitkät laina-ajat (20+ v) ja korkosuojauksia yhtiölainoihin ei saa. Varmasti tulee parinkymmenen vuoden aikana korkeampiakin korkoja vastaan.

  PS: Kiitokset postaukseni puffaamisesta :)

  VastaaPoista
 5. Pitkä aikaväli on pitkä, myös ahertaessa koko ajan. Zemppiä pitkäjänteisyyteen, ei mikään hetkessä muutu. Monen vuoden yli katsominen voi avata silmiäsi? Tässä teksti minun kokemuksistani, jota kirjoittaessa ymmärsin kuinka hemmetin pitkälle sitä olinkaan tullut lähtökohta huomioiden:

  http://fyysikonosingot.blogspot.fi/2016/02/tarina-omasta-heraamisesta-saastamiseen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin pitäisi olla tyytyväinen, että vuodessa on saanut säästettyä 10.000 euron verran, kun vielä tasan vuosi sitten elin visan turvin.

   Mielenkiintoinen postaus sinulta, lisäsinkin sinut blogiluettelooni :)

   Poista