sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kuinka paljon hätävararahastoa tulee sijoittajalla olla?

Paljon puhutaan mediassa siitä, etteivät suomalaiset ole varautuneet yllättäviin menoihin, kuten työttömyyden varalle. 20%:lla suomalaisista on korkeintaan 2000 euron säästöt, vaikka useimmat tahot suosittelevat puskuriksi 2-6 kuukauden kulutusta vastaavaa summaa.

Saituri kirjoittaa hätävararahaston olevan turha, jos sijoituksissa on 1-2 vuoden tuloja vastaava summa. Saiturin mukaan luottokortti voi toimia väliaikaisena hätävararahastona, joskin se tulee maksaa samantien pois välttääkseen luoton korkomaksut.

Oma hätävararahastani on 10.000 euron suuruinen. Kun kuukauden menoni ovat 1.586€ ilman sijoituksia, pärjäisin hätävararahastoni turvin puolisen vuotta. Hätävararahaston lisäksi minulla on kaksi luottokorttia. Toisessa on 1.000 euron limitti ja toisessa 5.000 euron. Ensimmäistä en ole kertaakaan käyttänyt, mutta hankin sen aikoinaan jäätyäni yksinhuoltajaksi. Koko kortti ei edes kuulu lompakkoni sisältöön, mutta periaatteessa käytössäni olisi tositilanteessa 16.000 euron potti samantien.

Mikä sitten voisi olla tilanne, jossa tarvitsen tuollaista summaa rahaa? Olen jo työtön, saan ansiosidonnaista (josta säästän) ja mieheni kanssa minulla on ”talo-tili” taloon liittyviä menoja varten. Vakava sairastuminen voisi olla kenties ainoa syy hätävararahaston tuhoamiseen. Vaikka oma työllistymistilanne näyttääkin toistaiseksi surkealta, en silti jaksa uskoa olevani vielä vuoden päästä työtön, jolloin tipahtaisin päivärahalle ja joutuisin mahdollisesti turvautumaan puskuriini. Olenkin alkanut miettimään pitäisikö osa hätävararahastostani laittaa tuottamaan. Tuntuu älyttömältä pitää tuollaista summaa lähes nollakorkoisella tilillä. Kuitenkin psykologisesti tuo summa (helposti siirrettävältä nollakorkotililtä) tuo ”turvaa”.

Miten suuri Sinun hätävararahastosi on ja miksi olet pitänyt ko. summaa sopivana?


11 kommenttia:

 1. Itse olen miettinyt ihan samaa kysymystä. Oma varakassani on ollut noin 1.000 euron suuruinen (kiinteiden menojen ollessa n. 2.400€/kk). Itselläni on lisäksi luottokortti 1.000 euron luottorajalla ja pankkitilissä 3.000 euroa limiittiä. Muutama viikko sitten siirsin 1.000 euron varakassani rahastoihin (tässä siihen liittyvä postaus: http://moneypenny85.blogspot.fi/2016/11/pahan-paivan-varat-korkorahastoon.html)

  Olen kyllä kuullut suosituksia siitä, että varakassan pitäisi olla parin-kolmen kuukauden palkkaa vastaava määrä, mutta en ole itse kokenut sitä tarpeelliseksi. Meitä on taloudessa kaiken lisäksi kaksi aikuista työssäkäyvää ihmistä, joten eiköhän jonkin kokoisista töyssyistäkin selvitä, ilman että täytyy nollakorkotilillä makuuttaa kymmentätuhatta euroa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin lukaisemassa tekstisi ja lisäsin sinut omaan luettelooni :) Itselle kahden lapsen äitinä, omakotitalossa asuvana työttömänä, 1000 euroa on liian vähän pitää varakassana. Mutta kuten totesit, sinulla ja miehelläsi on säännölliset tulot, joten tarve lienee pienempi kuin meillä.

   Poista
 2. Minä pienensin puskurin kymppitonnista viiteen. Vähän on orpo-olo kun tili näyttää niin pieneltä. Saahan noita sijoituksia kuitenkin tarvittaessa realisoitua ja luottokortilla on mulla luottoa pari tonnia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itsekin hätävaraston tiputtamista 5.000 euroon... Etenkin, kun on luottokortti, jolla tarv. saa sen uupuvan 5.000 euroa. Muuten en varmaan tätä (hätävararahaston summan pudottamista) miettisi, mutta tämä työttömyys tuppaa nyt olemaan sellainen, ettei haluaisi "ottaa riskejä"...

   Poista
 3. Minä olen puskurikassaa laskenut itselle moneen kertaan. Alan päätyä, että ennen muka minusta liian iso varakassa 20000 e onkin minulle sopiva. Minulla on asuntosijoituksia eli niissä on ns. kiinteitä kuluja. Tuolla rahalla en mene paniikkiin vaikka joku yleismaailmallinen asunto-vuokralais-pomppu tulisi (ei yhtään vuokralaista 6 kk aikana). Tuo on varsinkin sopiva miettien tilannetta vuoden päästä, jolloin toivon että olen saannut rakennutettua uusimmat pari sijoitusasuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 20.000 euroa on iso summa, mutta ymmärrän perustelusi. Missä säilytät tätä summaa? Itselläni tuo summa lepää kivijalkapankin määräaikaisessa sijoituksessa ja se tässä itseä vähän korpeaakin.

   Poista
 4. Olen itsekin miettinyt asiaa, vaikka hätävarakassa ei olekaan vielä valmis (olen ajatellut noin 5k kokoista hätävaraa). Nyt avasin tilin Bank of Norwegianiin ja sinne siirrän ainakin osan säästöpuskurista. Ärsyttää pitää rahaa varalla nollakorkoisella tilillä, koska kyllähän se pankki siitä rahasta jotenkin hyötyy, mutta itse en mitenkään (paitsi toki sitten, jos jotakin sattuu).

  VastaaPoista
 5. Jos sijoittajalla on merkittävä summa osakkeissa tai sellaisissa rahastoissa, että ne voi hätätilassa osittain myydä, niin eihän sitä tarvitse vuoden palkkaa pitää varastossa rahana. Kuukauden tai parin menoja vastava summa käteisenä, ja siitä eteenpäin sijoitussalkku toimiikin vararahastona.

  Jos sijoitukset ovat kokonaan asuntoja tai metsää, ynnä muuta vaikeasti rahaksi muutettavaa, niin sitten ymmärrän vähän isomman hätävarakassan. Osakesijoittajalla on kuitenkin pitkän ajan kestävä hätävarakassa sijoituksissaan.

  VastaaPoista
 6. En pidä varsinaista erillistä hätäkassaa. Sen verran on käteisenä yleensä sivussa, että onnistuu äkilliset autonkorjaukset ym. Luottokortilla voi myös jatkaa tai osakkeiden myynnillä. Yleensä sijoittajilla on henkilökohtaiset talousasiat sen verran hyvin hallussa, että osaavat omassa riskienhallinnassa huomioida nämä.

  VastaaPoista
 7. 3000€ bank norwegianilla kerryttämässä korkoa. Luottokorteilla varaa monia tuhansia euroja ja osakkeita vastaan voisi ottaa myös tuhansia euroja matalakorkoista lainaa. Tuntuu aika turvalliselta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjalaisella näyttää olevan ihan ok talletuskorko. Pitäisiköhän itsekin...??

   Poista