sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Sijoitussuunnitelma

Jos vuosi sitten teki tiukkaa laatia kunnollinen sijoitussuunnitelma, niin ei tuon laatiminen/ päivittäminen tänäänkään ole yhtään sen helpompaa. Alun perinhän minulla oli  yhdeksän (9) indeksirahastoa (kurkkaatäältä), joissa jokaisessa oli mitättömän vähän rahaa sijoitettuna. Painin itseni kanssa mitä näiden kanssa tehdä, kun sijoitettava summa kuukausittain oli (ja on edelleen) 250€. Syntyi sijoitussuunnitelma 2 ja 3. Lopulta päätin karsia rahastojen määrää.

Koska pohjoismaat ovat verrattain pienet markkinoiltaan, lähdin karsimaan Ruotsin, Tanskan ja Norjan superrahastoista. Ajattelin saavani paremman tuoton suuremmilta markkinoilta. Sitä paitsi, ko. maat kuuluvat Eurooppa-rahastoon, ainakin osittain, joten allokaation suhteen pohjoismaiden puuttuminen ei kovin hirveästi kärsi.

Jäljelle jäivät kuusi rahastoa: Suomi Superrahasto, Top 25 Pharmaceuticals, Top 25 Brands, Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Aasia. Seuraavassa kommentissani ei ole hitustakaan järkeä, mutta näin naisena armahtakaa, kun sanon, että tykkään pyöreistä numeroista. Sijoitin jokaiseen rahastoon vuoden 2016 aikana 1000 euroa/rahasto. Oli tässä järkeä tai ei, aivan sama. Halusin saada edes jonkinlaiset pohjat rahastoilleni.

Kolmanneksi katsoin minkälaista tuottoa olen saanut kustakin indeksirahastosta kuluneen vuoden aikana (alla oleva taulukko).

Rahasto
P/A %
Eurooppa
3,75%

Brands
12,83%

Pharma
4,30%

Aasia
12,31%

P-Amerikka
17,25%

Suomi
6,08%Euroopan tuotto näyttää – no suprise - ei niin hyvältä. Eräs anonyymi ehtikin kommentoida, että hän möisi kaikki muut rahastot pois (minuna) ja jättäisi ainoastaan Pohjois-Amerikan. Itse olen ostanut indeksiosuuksia samalla ajatuksella kuin muut ostavat osakkeita: kun tullaan alas, ostetaan ja nautitaan noususta. Vaikka Eurooppa makaakin talouskriisissään, uskon, että sijoittamalla Eurooppaan, tulen vielä jossakin kohtaa nauttimaan noususta aika tavalla.

Top 25 Brands on tuonut mukavaa tuottoa kuluneen vuoden aikana. Ajattelin kuitenkin jättää Pradan ostamisen hetkeksi tauolle ja keskittyä suuremmille markkinoille. 

Top 25 Pharmaceuticals oli vuoden tuoton suhteen pettymys. Lääketeollisuus on ala, jossa tehdään jatkuvasti uusia innovaatioita, mutta ymmärrän senkin, että tuotekehittely ja tuotteen saaminen myyntiin vie vuosikymmeniä. Mitään suurta ja mullistavaa ei muistaakseni tänä vuonna ole tullut esille yhdenkään yhtiön toimesta. Ihmiset kuitenkin tarvitsevat lääkkeitä, joten kuvittelisin Pharman tuottavan tasaisesti jatkossakin. Pharma jää kuitenkin Brandsien kanssa ensi vuoden osalta tauolle. 

Aasia on itselleni vähän niin kuin booooring. Mikään tässä rahastossa ei herätä mielenkiintoa suuntaan eikä toiseenkaan. Toinen yhtä tylsä rahasto on Eurooppa. Mutta. Aasia lienee näin iloisesti plussalla ostettuani sitä sen ollessa alhaisimmillaan keväällä. Olen myös miettinyt mitä Trumpin asettuminen presidentiksi ja Tyynenmeren valtioiden vapaakauppasopimuksen purkautuminen tekee tämän rahaston yhtiöille. Trumphan on sanonut sopivansa kaksinkeskisiä sopimuksia maitten kanssa. Jatkan siis Aasian ostoja ensi vuonnakin.

Pohjois-Amerikka jää myöskin listalleni vuoden 2017 ajaksi. Mitä Trumpin presidenttiys tuo tullessaan USA:n markkinoille? Tämä on nähtävä, vaikka tuntuu, että osakkeet ovat korkealla.

Suomi,rakas kotimaa, jää myöskin tauolle. Näin ollen vuosi 2017 menee keskittyen kolmeen suureen maantieteelliseen alueeseen: Eurooppaan, Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan. 

Jos tavoite-allokaationi näytti vuosi sitten tältä:


...näyttää se tämän postauksen myötä edelleenkin tältä.


...niin ja naisenahan minulla on oikeus muuttaa mieltäni, vaikka jo ensi viikolla ;)

4 kommenttia:

 1. Suunnitelma näyttää tasapainoiselta. Itselläni Seligsonin rahastot suunnilleen samoin allokoitu ja vuosituotto on keskimäärin 14% p.a. pitemmällä välillä.

  VastaaPoista
 2. Ei ole yllätys, että Euroopalla menee huonosti. Pharma tulee varmasti parantamaan tuosta.

  VastaaPoista
 3. Itsekin innostuin sijoittamaan Seligsonin Eurooppa -rahastoon 03/2015-07/2015 välisenä aikana ja rahasto on ollut miinuksella ensimmäisestä sijoituksesta lähtien.

  Tuo oli aikaa, jolloin Euroopan keskuspankki aloitti massiivisen velkaelvytysohjelmansa ja uskoin sen nostavan pörssikursseja laajalti koko Euroopassa.

  Toinen virheeni oli se, etten tehnyt ajallista hajautusta sijoittamalla pieniä summia kuukausittain, vaan kertasijoitukset olivat turhan suuria (Eurooppa rahaston osuus koko salkusta on kuitenkin vain ~6 %).

  Sijoitus on edelleen miinuksella 1,90 P/A %, mutta olen miettinyt, josko kohta irtautuisin tästä sijoituksesta.

  VastaaPoista
 4. Minullakin on sijoitussuunnitelman pohja takaraivossa ja sitten poikkean siitä kun tulee jotain muuta hyvää ostettavaa (viimeksi ostin ihan ohi sijoitussuunnitelman pikku yksiön, siksi koska mielestäni se oli halpa).

  VastaaPoista