Nordnet

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

ETF:t sijoituskohteena

Posti toi tällä viikolla Seligsonin vuosikatsauksen kotiin.  Jarkko Niemi oli kirjoittanut hauskasti ja hyvin mm. ETF:stä ja ajattelin itsekin kutoa ajatukseni ETF:stä tähän postaukseen.

Kun vuonna 2014 kiinnostuin sijoittamisesta, pallottelin pitkään ETF:ien ja indeksirahastojen välillä. Piirtelin jopa "karttaa" mikä olisin salkkuni ydin, jos hankkisin ETF:iä ja mitkä olisivat "satelliitteja" sille. Homma tuntui jotenkin hirvittävän vaivalloiselta, kun ETF:iä oli tarjolla jos jonkinmoista. Tuntui, ettei pienellä kk-säästämisellä saanut juurikaan rahoilleen vastinetta. Lisäksi ne ETF:t, joita olisin halunnut salkkuuni poimia, olivat hinnaltaan niin suuria, etten olisi saanut kuukausisijoittamisellani niitä edes ostettua, esimerkkinä vaikkapa S&P500.

ETF:hän ovat pörssinoteerattuja rahastoja, joista käytetään myös nimitystä indeksiosuusrahasto. Kauppaa näillä käydään, kuten osakkeilla, ja kulutkin menevät sen mukaisesti: ETF:issä ei ole merkintä- tai lunastusmaksuja, mutta myynnin ja oston yhteydessä maksetaan välittäjän kaupankäyntikulu, aivan kuten osakekaupoissakin. Siksi ETF:iä ei yleensä kannattaisi hankkia tai myydä pienillä summilla, kuten ei osakkeitakaan, jos haluaa pitää kulut matalina. 

Mutta... jonkin ajan päästä Nordnet* tarjosi mahdollisuutta sijoittaa ETF:iin 50 eurolla kk:ssa (nyt mukaan pääsee jo 15 eurolla/kk). Valikoima on luonnollisesti suppeampi kuukausisäästäjälle. Pitkään pyörittelin tätäkin listaa mielessäni ja mietin millaista maantieteellistä hajautusta voisin saada. Mielestäni hajautus ei tällä listalla ollut riittävää sijoitettavaan rahasummaan nähden, jos olisin lähtenyt pelkästään ETF-maailmaan mukaan. Listalta uupuivat lisäksi kaikki ne ETF:t, joihin katsoin olevan "järkevää" sijoittaa tai joista tiesin minne rahani konkreettisesti menevät. 

Seurasin myös useita sijoittamiseen liittyviä blogeja, ja erityisesti niitä, jotka sijoittivat ETF:iin. Mm. jo mainion bloginsa tauolle heittänyt Piensijoittaja oli kovassa seurannassa, koska aloittelimme sijoittamista samaan aikaan. Hän päätyi lopulta myymään suurimman osan ETF:istään. Kovinkaan moni bloggari ei tuolloin muutenkaan hirveän paljoa hehkuttanut ETF:iä, joten olin hyvin skeptinen ko. sijoitustuotetta kohtaan. Joillakin ETF:t olivat osana sijoitussalkkua, mutta hyvin pienenä osuutena. Opiskeltuani aiheesta paljon, totesin, etten saa ETF:stä itse mitään irti eivätkä ne sijoituskohteenakaan millään tapaa houkutelleet. 

Nyt, lähes 3 vuotta myöhemmin, olen huomannut uusien bloggaajien ottaneen ETF:t sijoitussalkkuunsa ja olen miettinyt, olenko jäänyt jostakin paitsi, vai onko käynyt niin, että olemme lukeneet samat kirjat ja innostuneet aiheesta sillä erotuksella, että itse en lähtenytkään ETF-sijoittajaksi?




Huokasin helpotuksesta luettuani alussa mainitun Jarkko Niemen "Sijoitusmaailman mielensäpahoittaja"-artikkelin: 


"Indeksisijoittamisen perinteiset edut ovat selvät: alhaiset kustannukset, hyvä hajautus ja täydellinen läpinäkyvyys. ETF-markkina ei ainakaan juuri nyt kehity näitä periaatteita tarkkaan vaalien. Uusia rahastoja luodaan lyhytnäköisin perustein, viimeisimmän sijoitusmuodin aallonharjalla. 

Samalla monet uuden sukupolven ETF:istä ovat monimutkaisia ja siten myös kalliimpia. Näin niiden luonne etääntyy yhä kauemmaksi perinteisistä indeksirahastoista samalla kun valtava määrä tekee sopivan tuotteen valinnasta piinaa. 

Suuren lukumäärän kääntöpuolena on, että monien koko jää pieneksi, mikä puolestaan tuo paineita kustannusten nousuun ja myös ETF-osuuden osto- ja myyntihinnan erotuksen eli spreadin huomattavaan kasvuun - ja spreadihan on kaupankäynnin kustannuserä."

Koko tarinan voit lukea täältä.

Itse en mieltäni pahoittanut tästä tekstistä, päinvastoin, helpotuin. Niemi onnistui tiivistämään omat ajatukseni täysin. Itse koen vaikeaksi etsiä ETF:ien sillisalaattimaailmasta juuri ne minun hajautuksesta uupuvat kohteet. Jos otan "halvinta" en ehkä saa parasta ja pitkäaikaisinta sijoituskohdetta. 

Ehkä tein aikoinaan ihan hyvän ratkaisun jättämällä ETF:t pois omasta salkustani, ja ehkä olen vuosien mittaan oppinutkin jotakin. Niemi tiivistää vielä lopuksi meille kaikille tutut teesit:

 • Älä sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä. (Äläkä laita nimeäsi varainhoitosopimukseen, jos et ymmärrä varainhoitajan sijoitusprosessia.)
 • Pidä kustannukset kohtuullisina kaikilla tasoilla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kokonaisuuden kustannukset (varainhoito, vakuutuskuoret, rahastot, kaupankäynti) tulisi olla alle 1% vuodessa.
 • Varmista hyvä hajautus ja ole pitkäjänteinen

Onko Sinun sijoitussalkussa ETF:iä? 


* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

16 kommenttia:

 1. Mulla on ETF:iä "silmät kiinni ja tähtää"-periaatteella. Eli käytännössä en yhtään tiedä mitä ne ovat, olen joskus niitä avannut. ETF:illä haen hajautusta ja jatkuvalla pienen summan kuukausisäästösopimuksella ajallista hajautusta tämän "varallisuuserän" sisälle. Kyse tämän osalta on vasta satasista. Helppous ja hajautus kiehtovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sun ETF:lle kuuluu? Plussalla, miinuksella...? Paljonko sulla on ja minne päin suunnilleen olet tähdännyt? :) IHANAA, kun on muitakin, joille nämä ETF:t eivät ole ihan täysin avautuneet.

   Poista
  2. Plussalla ovat ja nordnet ostaa niitä puolestani jatkuvasti lisää. Siellä on varmaan nyt n. 700€ niissä. Kävin joskus Nordnetin ETF-webinaarissa ja mielestäni ymmärsin tarpeeksi niistä.

   Poista
  3. Mulla on aika samanlainen setti. Säännöllisen kuukausisäästömisen aloitin viime kesänä ja plussalla ollaan noin 5%.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen näkökulma asiaan! Itselläni ETF:t ovat olleet alusta asti mukana sijoitussuunnitelmassa, vaikka täytyykin myöntää, että aivan täyttä selkoa en niistä kahdesta ETF:stä, joihin olen tähän mennessä sijoittanut, ole saanut. Toinen sijoittaa kehittyneiden markkinoiden suurimpiin yrityksiin ja toinen kehittyville markkinoille, sen verran tiedän :D Syynä siihen, että otin EFT:t mukaan kuvioon on maantieteellinen hajautus ja kulujen alhaisuus. Tämän hetkisen tietotaitoni ja kuukausittain sijoitettavan summan perusteella en ole halunnut vielä lähetä suoraan sijoittamaan muualle kuin suomalaisin osakkeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi olet päätynyt juuri ETF:iin? Hajautuksen takia? Kurkkasin sivultasi salkkusi ja nuo ETF:t näyttivät nimiltään tutuilta, mutta muuten eivät sano itsellenikään yhtään mitään...

   Itseltäni uupuvat kehittyvät markkinat täysin, mutta jossakin kohtaa kun nämä nykyiset kohteeni saavat lisää arvon nousua, ajattelin siirtyä tuttuun ja turvalliseen Seligsonin valikoimaan. Seligson voisi kyllä kohta alkaa maksamaan minulle mainostamisesta ;)

   Poista
 3. Mitä jos valitsee muutaman perus indeksi etf:n, tyyliin amerikka, kehittyvät eurooppa, latinalainen amerikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä eivät olleet tarjolla silloin vuonna 2014 ;) Olisin lähtenyt mukaan kk-säästäjäksi, jos olisi perusindeksit olleet siellä. Ovatko muuten nyt?

   Muutoin en ymmärrä yhtään mitä nämä muut (pl. small cap tmv) pitävät sisällään. Liikaa valikoimaa, jossa aloittelijana ainakin itse turhauduin. Toki Nordnet olisi auttanut minua valitsemalla puolestani kohteet, mutta silti ei olisi kk-säästämisellä rahani riittäneet niihin.

   Indeksirahastoista näen suoraan mihin osakkeisiin rahani menevät, millä painotuksella, ymmärrän kaiken, aamen :)

   Poista
 4. Hmm... Ekonomimmi ja MoneyPenny. ETFfiä ei avata. Olisikohan niin, että sijoitatte rahastoihin, ette ETFfiin. Jälkimmaisiä ostetaan suoraan pörssistä nimensä mukaisesti - Exchange Traded. Mm. Vanguardin rahastoista on usein olemassa sekä ETF että rahastoversiot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nikke kommentista! En itsekään hoksannut tuota...

   Poista
  2. Tarkoitin avaamisella sitä, että tutkin ETF:n sisältöä :) Kieltämättä aukeaa ihan väärin tuolla ylemmässä kommentissani.

   Poista
 5. Itse alottelin viime kesänä ETF-kuukausisijoituksilla, perusteina hajautusja alhaiset kulut. Lopetin homman syksyllä koska arvostustasot on ihan järkyttävän korkeella joka heijastuu suoraan esimerkiks juuri noihin mainitsemiisi S&P500-indeksiin perustuviin ETF-kohteisiin. Toinen peruste on se, että jos kohdeyhtiöiden ryhmä on laaja, sanotaan nyt vaikka se 500 yhtiötä, niin siellä joukossa on paljon semmosia firmoja jotka tekevät huonoa tulosta tällä hetkellä ja siten painavat indeksiä alas eli huonontavat myös indeksiin perustuvan ETF:n tuottoa.

  Lisäksi nyt kun on päässy sisään osinkosijoittamispuolelle niin tuntuu paljon mielekkäämmältä tutustua yhtiöihin ja poimia sieltä itselle sopivia firmoja tuottamaan kasvavia osinkoja tulevaisuutta ajatellen. Jännittävää se ainakin on vaikka varmasti huteja osuu kohdalle eikä tuottoa ole sen parempaa kuin tuolla ETF-puolellakaan :D

  VastaaPoista
 6. ETF:issä on hieman samoja ongelmia kuin rahastoissa: yhtiö voi päättää ETF:ä lakkauttamisesta tai yhdistämisestä toiseen ETF:ään, jos se on liian pieni tai vaihto on hyvin vähäinen. Tällöin sijoittajalle voi tulla ikäviä veroyllätyksiä kun omistukset pakkolunastetaan.
  Kannattaa siis sijoittaa isoihin ja suurivaihtoisiin ETF:iin.

  VastaaPoista
 7. Itselläni menee Nordnetin kuukausisäästöohjelman kautta sijoituksia kahteen ETF:ään: iShares core MSCI Worldiin (EUNL) ja iShares core MSCI Emerging Marketsiin (IS3N). Tarkoituksena on muodostaa näistä ETF:istä salkkuni passiivinen ydin yhdessä Nordnetin Superrahastojen kanssa.

  Nämä kaksi ETF:ää kattavat käytännössä koko maailman ja riittäisivät jo sellaisenaan hajautukseen, mutta Superrahastot ovat mukana kuluttomuutensa (pl. valuutanvaihto) takia.

  iShares ETF:ien takana on Blackrock, joka on maailman suurin rahastoyhtiö. Luulen, että Jarkko Niemellä ei ollut mielessään Blackrockin ETF-tuotteet, kirjoittaessaan pienikokoisista ja lyhytnäköisin perustein luoduista ETF:stä.

  VastaaPoista
 8. On se säästösumma vieläkin 50€/kk, tuo 15€ on minimi rahastoilla.

  VastaaPoista
 9. Täältä peukku ETF:ille. Kuukausisäästöllä mennään ja lisäksi tarkoitus hieman hajautella ns. megatrendeihin. Automatiikkaan sekä väestön ikääntymiseen.

  VastaaPoista