Nordnet

sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Pihistelyn hinta?

FemmaDonna kirjoitti taannoin blogissaan mistä on jäänyt paitsi maksaessaan velkansa ja aloittaessaan sijoittamisen. Lisäksi hän kirjoitti juttusarjan (täällä osa 1, täällä osa 2), jossa kertoi vaikeudestaan kuluttaa veloista jääneet ylimääräiset eurot. Oli mielenkiintoista lukea, miten raha ei lopulta tehnytkään onnelliseksi. Eikä se tee. Mutta raha helpottaa ihan hemmetisti elämistä. 

Olen itse siirtynyt viime aikoina takaisin parikymppiseksi minäksi, "hipiksi" ja "ekoilijaksi", joka on alkanut kaipaamaan luontoa ja kokemuksia materian sijaan. Kuluttamisen vähentäminen ei ole ollut kuluneen 1,5 vuoden aikana täysin helppoa, mutta listoja rakastavana ihmisenä ostoslistojen tekeminen, kuten vaikkapa tuo 600 euron vaatehaaste, on auttanut matkan varrella ja paljon. Enää ei tule tehtyä juurikaan heräteostoksia, vaan harkitsen pitkään kaupassa ostanko jonkin tuotteen vai en.

Vaikka olen tinkinyt lähes kaikessa mahdollisessa, on muutama asia, joista en ole voinut luopua. Näitä on huikeat kolme kappaletta: Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti sekä palju. Helsingin Sanomat kustantaa 397€ vuodessa, Suomen Kuvalehti 132€/v. ja paljun yksi täyttökerta n. 8€. Samoissa vesissä polskitaan noin viikko (vettä tietysti puhdistaen!). Palju nielee myös aimoannoksen polttopuita, joiden ilmaisessa hankinnassa mieheni on erittäin hyvä. 

Lehtitilaukset vievät vuodessa siis reilut 500 euroa. Moni miettii onko tuossa järkeä, mutta jotain luksusta elämässä pitää olla. Kuten aamutee Hesarin kanssa. Viikonloppu Suomen Kuvalehden kanssa. Kyllä, nämä saisi kirjastossakin luettua ilmaiseksi, mutta se ei ole sama asia. En lähtisi kuitenkaan kirjastoon lehtiä lukemaan. Lisäksi työni on luonteeltaan sellaista, että on pakko pysyä "ajan hermolla", joten helpoin tapa se on aamulla aamuteen parissa. 


Mitä sitten paljuiluun tulee, kesähelteillä meillä ei ole lähimaillakaan uimarantaa. Kesämökkiä meillä ei ole, joten aluksi sinnittelimme muutaman kympin ilmatäyttöisellä uima-altaalla. Kyseinen härpäke vei terasimme tilan kokonaan, joten päätimme hankkia paljun. Mieti mikä olisi mahtavampaa kuin lillua hyisessä pakkasessa ulkona paljussa ja katsella tähtiä? Tai kesäpäivän vietto, jossa lapset käytännössä asuvat paljussa. 

Paljuilu vie paljon rahaa ja tätä eko-hippiä voi ihan vapaasti syyttää luonnonvarojen (veden) hukkaan heittämisestä, mutta tällä konstilla vältämme kesämökkikustannukset. Ei tarvitse lähteä omaa takapihaa kauemmaksi. 

Ei meillä paljussa joka viikko, tai edes joka kuukausi vesiä ole, mutta tämän vuoden paljukauden aloitimme tänä viikonloppuna. Kun viikko on polskittu, seuraava paljukerta lienee vapun tienoilla. Kesäisin vedet ovat luonnollisesti useammin ja näitä vesiä käytän kesäaikaan pihan kasteluun.

Onko Sinulla turhakkeita, joista et suostu luopumaan? Millaisia?

25 kommenttia:

 1. Varmasti on paljonkin turhakkeita, joita ei tosiaankaan tarvitsisi mutta ne vain ovat. Useat kodinkoneet lukeutuvat näihin ja televisio. Katson sitä tosi harvoin mutta joskus on kiva katsoa joku tallennettu ohjelma tai pitää vain taustameluna :)
  Asiasta kukkaruukkuun, osaatko neuvoa tyhmää... miten mä löydän Nordnetista tarjolla olevat indeksirahastot? Vai pitääkö niistä vain itse tietää mikä sellainen on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kirjaudut Nordnetiin sisään, siellä on sellainen välilehti kuin "Rahastot" ja sen alla löytyy "Superrahastot". Sitä kautta pystyy tekemään ostoja. Tai "Kaupankäynti"-välilehdeltä löytyy "Osta rahastoja" ja kun kirjoitat hakuun rahaston nimen, pääset tekemään sijoituksia. Tai sitten "Rahastot"-välilehdeltä valitsetn kuukausisijoittamisen. En tiedä auttoiko...? Nordnetin sivut ovat pirun hankalat :/

   Poista
  2. ...en itseasiassa ole kartalla Nordnetin indeksirahastoista muutoin kuin Superrahastojen osalta...

   Poista
  3. Niin superrahastot mä sieltä löysin mut mietinkin just sitä että eikö siellä muita indeksirahastoja ole kuin ne... Sä oot Seligssonin kautta sijoittanut indekseihin, onko siellä arvo-osuustili maksuton?

   Poista
  4. Seligsonilla ei tarvitse erikseen arvo-osuustiliä. Ostan rahastoja, joten maksan ostoista + hallinnointikulut vuosittain.

   Poista
 2. Ooo, paljusta kateellinen! Mun mielestä hesarin laatu/puolueellisuus on viimeisenä viitenä vuotena muuttunut ihan älyttömästi. Uusi viikkolehti saattaisi kiinnostaa, mielestäni toimiva konsepti. Meillä kaikki lehdet menee lähes lukematta keräykseen, kun pääasiallinen tiedonlähde on kuitenkin netti ja pääuutiset saa sieltä.
  Omia turhakkeitani on tällä hetkellä kosmetiikka. Siirryin pahojen iho-ongelmien vuoksi käyttämään kallista luonnonkosmetiikan merkkiä ja minulla on käytössä koko tarvitsemani repertuaari. Iho lähti jo pelkästään tuotteiden käyttöönotolla paranemaan, mutta merkin tuntevalla kosmetologilla sain lopulliset hyvät ohjeet ja hoidon avulla mennään reippaasti eteenpäin. Pitkäjänteistä hommaa vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta toisaalta tuokin, että Hesari ei ole enää niin hyvä kuin joskus oli. Mutta luen edelleen sitä verkossa päivittäin ja minusta se alle pari kymppiä kuussa siitä verkkoversiosta olisi ihan ok hinta. Nyt ei vaan mahdu tämän hetken budjettiin.

   Hesari on entistä selkeämmin vasemmalle kallellaan ja ehkä sen pitäisi pyrkiä olemaan vähemmän puolueellinen. Toisaalta olen kallellaan samaan suuntaan ja Hesaria lukiessa tulee sellainen olo, että vielä on ihmisiä, jotka ajattelevat samoin kuin minä.

   Poista
  2. En tiedä voiko kosmetiikan laskea turhakkeeksi, jos siitä on apua iho-ongelmiin? Iho-ongelmatkin kun voivat muuttua vielä ongelmallisimmiksi.

   Palju on ihan huippis :)

   Poista
 3. Hesari, vaikka vain verkkoversio, on kyllä sellainen luksus, jonka tilaan ensimmäisenä, kun taloudellinen tilanne vähän helpottaa. Suomen kuvalehti kiinnostaisi myös, mutta kumpaankin ei varmaan ole varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole päässyt vielä ärsyyntymään Hesarin kirjoituksista kovin pahasti, joten ehkä tuo lehti sitten palvelee omaa "ideologiaani", mikä lie se sitten onkaan ;)

   Poista
  2. Todella raivostuttavaa kun joku postaa esim. twitteriin jonkun Hesarin linkin ja sitten sitä ei pääse edes lukemaan :D

   Poista
 4. Joistain jutuista vain haluaa maksaa. Itselleni tällainen "luksus" on auto. Vaikka asutaan täällä Vantaalla jossa julkiset pelaa ihan ok on mukavaa kun voit samalla reissulla ajaa vaikka 6 eri paikkaan ostoksille ja pääset liikkumaan niihin nopeasti.

  VastaaPoista
 5. Ensimmäinen mieleen tuleva luksusturhake mulla on sisustus; kauniit verhot, kauniit sohvatyynyt, kauniit pöytäliinat, kauniit huonekalut, kauniit valaisimet jne. Olisi vanhoilla rumillakin pärjännyt, mutta kun tuli ostettua uutta ja mieleistä, kotona viihtyy hyvin ja saan paljon mielihyvää kun olen kauneuden keskellä. Ja kyse nyt ei ole siitä, että uusisin kaiken vuoden välein, vaan pyrkimys oli ja on ostaa pitkäikäisiä kauneuksia.

  Toisena mieleen tuleva turhake on karkki. Siihen ei kuitenkaan paljon rahaa mene, mutta täysin turhaa se vähäkin on, eikä karkkien mässyttäminen ole mitenkään terveydelle hyväksi.

  Mistä tulikin mieleen kolmas asia; liha ja muna ja maitotuotteet. En omaa itsekkyyttäni ja laiskuuttani halua ryhtyä vegaaniksi, vaan pysyn kasvispainotteisena sekasyöjänä, vaikka sen vuoksi ympäristö kuormittuu ja eläimet kärsii. Tästä luksusturhakkeesta en ole valmis luopumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en sisustusta lainkaan laskenut turhakkeeksi ;) Tosin koti on nyt sisustettu jo niin, ettei siihen enää rahaa uppoa. Viime vuonna meni -ja paljon!

   Yksi turhake itselläni on muuten viikoittain ostamani kukkakimppu. Mutta 4€/vko tulppaanikimppuun ei ole mielestäni paljoa ottaen huomioon kuinka paljon se itselleni tuottaa iloa.

   Poista
 6. Jos sinun paljusi sijaitsisi jossakin aavikolla tai puuttomalla arolla niin sitten voisit kärsiä huonosta omatunnosta, mutta minun mielestäni maassa, joka koostuu lähinnä metsistä ja järvistä voi ihan hyvillä mielin paljuilla!

  En itse lue lehtiä, mutta onko tuo hinta siis hesarin paperilehdestä vai/ja digiversiosta? Itse luen kaikki uutiset netistä ja minulle riittää, vaikka juttu olisi vähän typistettykin ilmaisversiossa. Mutta joka tapauksessa ei kaikesta ihanasta tarvitse luopua! Kunhan kohdentaa käytettävissä olevat hemmottelurahat itseä eniten miellyttäviin kohteisiin :) Se on muuten säästämisessä/nuukailussa se paras puoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hinta on paperiversiosta. Ärsyttää toki raahata niitä sitten paperin keräykseen, mutta mies sen homman pääsääntöisesti tekee ;)

   Poista
 7. Hei! Suomen kuvalehti on ollut pitkään omalla harkinta- ja hankintalistalla, mutta jostain syystä en ole vielä päätynyt toteuttamaan. Kiinnostus on kuitenkin kova! Suosittelisitko myös opiskelijalle, joka on kiinnostunut taloudesta ja politiikasta sekä yhteiskunnalisista asioista?

  Itselläni ei ainakaan tule mieleen hirveästi mitään turhakkeita, olen omasta mielestäni karsinut lähes kaikki omasta mielestäni turhat materiaalit pois. Tottakai voidaan mainita suosikkijoukkueeni vuosittainen kausikortti, josta en suostuisi luopumaan lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voin suositella Suomen Kuvalehteä. Kuvittelisin ko. lehden löytyvän myös kirjastosta, jos haluaa varmistaa haluaako tilata sen kotiin :) Juttua on moneen lähtöön ja hyviä kirjoittajia.

   Poista
  2. Kannattaa muuten tarkastaa saatko alennusta HS tai SK:sta. Itse saan liiton kautta SK:sta alennusta 30% ja osakesäästäjien vai veronmaksajain liiton kautta 30 % pois HS hinnasta.

   Poista
 8. Täällä turhakkeena ehkä hesarin digilehti,33€/2kk. Mutta tykkään lukea uutisista vähän laajemminkin. Toisaalta se hyvä,ettei tule turhaa paperia kotiin.

  Auto on puoliturhake, ilman kin pärjäisi, mutta elämä on hieman helpompaa näin.

  VastaaPoista
 9. Meillä on myös pihassa palju ja paljussa suodatinlaitteisto. Viime kesän aikana (toukokuu-syskuu) vaihdettiin vesi kerran. Muuten suodatinjärjestelmää käytettiin satunnaisesti, samoin silloin tällöin fiksattiin vähän pH-arvoja ja happitasapainoa testereiden antamien arvojen pohjalta. Pitäisiköhän sitä huomenna harkita jo taas täyttävänsä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelisin lämpimästi että vaihtaisit paljun edes kerran kuukaudessa, ei kaikki bakteerit kuole suodatin järjestelmällä sekä fyysinen lika (hiukset/kuollut iho) saa aikaan levääntymisen. Mutta jokainen taplaa tyylillään.

   Poista
 10. Raha ei tee onnelliseksi, mutta sillä voi poistaa monta epämukavuuden ja joskus jopa onnettomuuden aihetta :) Turhakkeita löytyy varmasti tästäkin taloudesta. Yksi on massiivinen paperikalenteri (hienommin sanottuna Planner), johon tykkään kirjata tekemisiäni ja koristellakin välillä. Outlookin kalenteri ajaisi ihan saman asian (paitsi ei koristeita, mutta voisihan sitä askarrella muutenkin).

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoinen turhake olisi esim Kauppalehti, jonka hinnasta saisi siis osakesäästäjien kautta alennuksella ja sen voi laittaa verovähennyksiin mahdollisista pääomatulosta elikäs osingoista. Osakesäästäjienkin jäsenyys on vähennyskelpoinen. Onneksi tosin riittää nuo ilmaisartikkelit.

  VastaaPoista