Nordnet

sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Elämän leppoistaminen

Puolentoista viikon matkaaminen loppui viime yönä. Yhden yön kävin kotona kääntymässä Lontoon ja Tallinnan välissä, kunnes matka jatkui taas. Kotiinpaluu on kuin krapula. Tekee pahaa, ottaa päähän ja tekisi mieli oksentaa. Kotona kun arkea ei karkuun pääse; pyykkivuoren yli ei pysty edes hyppäämään. Juuri nyt päässä jyskyttää jälleen se sama asia, minkä vuoksi tämän bloginkin aikoinaan aloitin: haluan pois oravanpyörästä! Haluan toisenlaisen elämän! Kollegani, joka elää toisenlaista elämää, totesikin Suomen menevän jatkuvasti asioissa taaksepäin. Yhä useampi haluaa leppoisampaa elämää, lyhyempää työviikkoa, mutta päättäjät päättävät toisin: lisätään työaikaa.

Itse olen taas siinä onnellisessa asemassa, että nuorimmaiseni aloittaa elokuussa koulupolkunsa ja päätin ottaa härkää sarvista ja udella uudelta työnantajaltani mahdollisuutta 4-päiväiseen työviikkoon. Vastaus oli tyrmäävä: ”itseasissa tuo sopii meille paremmin kuin hyvin.” Voitte kuvitella ilmeeni, kun olin varautunut täystyrmäykseen, jonka olin edellisessä työpaikassani 2 vuotta aiemmin saanut. Kun hallitus viime aikoina on päättänyt asioista yhtä sun toista, tuli tarpeen tsekata onko osittaiseen hoitorahaan tullut muutoksia sitten viime kerran.

Osittainen hoitoraha pähkinänkuoressa

 • Osittaista hoitorahaa voi saada 1. ja 2. luokalla olevan lapsen vanhempi.
 • Viikoittainen työviikko saa olla enintään 30h: 6-tuntiset työpäivät/ 4-päiväinen työviikko
 • Tukea maksetaan kerrallaan vain yhdestä lapsesta, ja tukeen voivat vaikuttaa muut saamasi tuet 
 • Hoitorahan määrä on 96,89€ /kk– verot
 • Hoitorahaa voidaan maksaa 1.8. alkaen, koko kouluvuoden ajan 31.7. saakka
 • Tuki maksetaan kuun viimeisenä pankkipäivänä
 • Tukea ei makseta kuukautta lyhyemmältä ajalta
 • Täältä löytyy ohjeet kuinka hakea osittaista hoitorahaa


Käytännössä saan siis 20% huonompaa palkkaa, jota osittainen hoitoraha ei kyllä kompensoi millään muotoa. Positiivista kaikessa on kuitenkin se, että päivähoitomaksut ovat elokuusta lähtien historiaa (olisivat jo nyt, ellei kaupungin laskutus laahaisi 2 kk:tta jäljessä), jolloin yksi menoerä on lopullisesti poistunut. Päivähoitomaksujen päättyminen siis kompensoi tuon 20%:n palkanalennuksen, jolloin käteeni jää kuitenkin yhtä paljon (tai vähän) rahaa kuin tälläkin hetkellä.

Työsopimukseni pituudesta ei ole vielä tietoa. Jotenkin tuntuu, että työt loppuvat vuoden lopussa, mutta tilanne elää vielä niin paljon, etten viitsi sen suuremmin arvuutella.

Elämä leppoistuu omalla kohdallani siis elokuusta lähtien hieman. Se, mitä tältä 1,5 viikon reissaamiselta tarttui ajatuksiin, on vähintään kuukauden mittainen irtiotto Suomesta. Olen jotenkin niin rakastunut Iso-Britanniaan, että haluaisin kiertää maata kaikessa rauhassa, kaupunki ja kylä kerrallaan... Haaveilu on hyvästä, ja tämä haave toteutettavissa.

Ensimmäiset stop-loss-ostotoimeksiannot aktivoituvat pian. Ehkäpä jossakin kohtaa osinkopotilla voi lähteä tekemään haaveista totta... hmm...


7 kommenttia:

 1. Nelipäiväinen työviikko on loistojuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Jännä, miten yksi ylimääräinen vapaapäivä voi mahdollistaa vaikka mitä. Tästä tulossa jossakin kohtaa postaus :)

   Poista
 2. Mulla ois työsopimuksen puolesta mahdollista leppoistaa, mutta valitettavasti 1500 euron kuukausipalkka muuttuisi neljä tai kolmepäiväisenä niin pieneksi, että elämästä tulisi liian hankalaa. Jatkan siis oravanpyörässä juoksemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma palkkani on parisataa euroa sinua parempi... Itsellä on vielä venytysvaraa, mutta vain vähän.

   Poista
 3. Hienoa, että työnantaja suostui tuohon! :)

  VastaaPoista