torstai 27. heinäkuuta 2017

Hätävararahasto

Tähän mennessä olemme siis käyneet läpi budjetin laadinnan, aloittaneet keräämään dataa kuukausittaisista ostoksistamme, kilpailuttaneet vakuutukset, lainat, puhelin- ja nettiliittymätsekä miettineet muutamia säästämisen kohteita, kuten autottomuutta sekä ruuan hintaa. Seuraavaksi alkaa hätärahavaraston kasaaminen.

Kun olet saanut selville paljonko Sinulla jää ylimääräistä kuukausittain, voidaan niillä rahoilla alkaa rakentamaan puskuria, jonka turvin selviät äkillisistä ja yllättävistä menoista. Jokainen määrittelee oman hätävararahastonsa suuruuden itse. Toisille se on puolen vuoden palkkaa vastaava summa, joillekin muutamaa kuukautta vastaava palkka, joillekin riittää alle tuhannen euron hätävararahasto.

Itselleni oli, aloittaessani sijoittamisen, vaikeaa päättää summasta. 10.000 euron potti tuntui ajatuksena ”turvalliselta”. Itse säästin tuota summaa Nordean KorkoExtra-tilille, jossa rahat saivat maata vuoden keräten mitäänsanomatonta korkoa. Ideana KorkoExtra kuitenkin palveli minua: jos nostat rahaa kesken vuoden, menetät koron.Aika monella tuntuu olevan hätävararahasto Norwegian Bankin tilillä, jossa korko on huomattavasti korkeampi kuin suomalaisilla pankeilla. Itsekin olen tätä miettinyt vaihtoehtona, mutta tuntuu, että näitä pankkeja on jo liikaa yhtä ihmistä kohden (Nordea, S-pankki, Seligson, Nordnet).

Hätävararahaston lisäksi minulla on Nordean luottokortilla 5.000 euron nostoraja ja S-pankin luottokortilla 1.000 euron. Jälkimmäistä korttia en ole koskaan edes käyttänyt eikä se kuulu lompakkoni sisältöön. Nyt kun olen saanut sijoitettuakin hieman rahaa, koen, että on suorastaan hulluutta makuuttaa 10.000 euroa nollakorkoisella tilillä. Ensin ajattelin tiputtaa summan 5.000 euroon, mutta vielä en uskaltanut. 7.000 euron hätävararahasto saa toistaiseksi riittää. Vaikka taannoin hehkutin autottomuuttani, tuo 7.000 euroa on todellisuudessa auton ostoa varten tililläni. Työsuhteeni loppuu vuoden vaihteessa ja kaikki sen jälkeen tapahtuva on täysin avoinna... Siksi koen tarpeellisena pitää tuon summan tilillä, jos työt pakottavat taas palaamaan auton rattiin.

Kuinka paljon Sinulla on rahaa puskurissa pahan päivän varalle? Millä perusteilla olet summan valinnut?

14 kommenttia:

 1. 1000 e visalla, säästötilillä 4000 (josta menee muutama tonni autoon kunhan sopiva löytyy). Lisäksi paopa betalar -koroton joustolimiitti äärettömiä hätätilanteita varten.

  Kunhan auto ostettu, tullee säästötilin saldo vaihtelemaan välillä 1000-3000 euroa.

  Räknätty todennäiköisyyksien mukasn summat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi summa 1000-3000 euroa on sinulle sopiva summa hätävararahastoon?

   Poista
  2. Rahasto on yllärikuluja varten. Tuolla summalla + visa ja pappa-vippi kyllä selviää pesukoneen, auton tms hajoamisesta.

   Poista
 2. Hätävarakassassa 29 tuhatta :D pitäs varmaan sijottaa mut en osaa sijottaa muuhun kun asuntoihin.. omarahoitusosuudeksi riittäisi 3 asuntoon mut sit ei ois taas säästöjä. 2 vuoden sisään oon ostanu nyt 2 asuntoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, vaihdetaanko hätävarakassoja? :D Mä saisin kyllä tuon 29 tonttua sijoitetuksi ;) Paljonko tuosta summasta on todellisuudessa hätävararahastoa ja kuinka paljon suunniteltu asuntosijoitukseen?

   Poista
 3. Hätävarakassa ois kyl hyvä olla aina se 10 tuhatta vähintään :)

  VastaaPoista
 4. Hätävaraa on 3000€ + 2 eri Visaa. Toivotaan että pärjää. Ja eihän mikään estä salkunkaan myymistä hädässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti olen miettinyt mikä olisi niin paha tilanne, ettei hätävara riittäisi ja pitäisi sijoituksiin kajota... vakava sairastuminenko?

   Poista
 5. Pahjanpohjimmainen hätävarakassani on 2000€, mutta käytännössä kerään sen päälle koko ajan lisää rahaa, kunnes keksin, mihin ylimääräiset laitan. Auton osto olisi edessä ja pelottaa kamalasti, että se syö koko puskurin nollille.
  Autoa lukuunottamatta 2000€ on mielestäni sopiva parin kuukauden täysrahattomuudelle. Tuloja on niin monesta lähteestä, että aika huono tuuri pitäisi käydä, että mistään ei rahaa tulisi. Vaikeammin kokoonraavittavaa rahaa saa myös monesta lähteestä esim. S-osuudet ja salkun sisältöä myymällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auto on kyllä niin helkkari kallis investointi eikä siitä ikinä saa edes omiaan pois myyntitilanteessa :(

   Poista
 6. Mulla on ollut nyt 5000 € mutta asunnon oston lähestyessä olen valmistautunut tiputtamaan sen hetkellisesti 3000 €:n. Visalla on vain 500€ raja, täytyisikin yrittää sitä nostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Visan nostorajan nostaminen toisaalta hyvä juttu...? Tuleeko ostettua sitten herkemmin jotakin mitä ei tarvitsekaan...?

   Poista
 7. Hei, todella hyvä ja kiinnostava kirjoitus. Rahaa voi tehdä monella tavalla nykyään. Voit tehdä rahaa puhelimella testaamalla aplikaatioita. Tässä linkki: https://bit.ly/2HIUNKS

  VastaaPoista