tiistai 22. elokuuta 2017

Määräaikaisen työsopimuksen porsaanreiät

Uuden työpaikan tiimoilta olen tutkaillut onko minulla tarvittaessa mitään vaihtoehtoja päästä nykyisestä työstäni eroon niin halutessani. Määräaikainen työsopimus on jäätävän sitova sekä työnantajan että työntekijän kohdalla, mutta...

 • Määräaikaiseen työsopimukseen voi (ja kannattaa) vaatia irtisanomisehto. Tällöin työntekijä voi irtisanoutua määräaikaisesta työsopimuksesta irtisanomisajan puitteissa.
 • Työntekijä voi maksaa työnantajalle vahingonkorvausta irtisanoutuessaan määräaikaisesta työsuhteesta. Korvaus vastannee lähinnä uuden henkilön rekrytointiin liittyviä kuluja, ja sen käyttö on lukemani mukaan harvinaista, mutta jopa meidän yrityksessä käytettyä! Millaisia summia työntekijä meillä on maksanut, sitä en tiedä.
 • Ihannetilanteessa työnantaja ja työntekijä voivat sopia yhdessä määräaikaisen työsuhteen purkamisesta, mutta omalla kohdallani veikkaan, ettei tämä onnistuisi.
Määräaikaisen työsuhteen irtisanomisessa on myös problematiikkansa, mikäli työntekijä jää irtisanoutumisen myötä työttömäksi. Koska työntekijällä olisi ollut työsuhde, ei hänen katsota olevan oikeutettu työttömyysturvaan 3 kk:n karenssiajan aikana.


Mikäli mikään edellämainituista keinoista ei mahdollista Sinulle määräaikaisen työsuhteen purkamista, on vielä yksi porsaanreikä. Nimittäin koeaika. Koeajalla työntekijä tai työnantaja voi päättää työsuhteen heti, ilman irtisanomisaikaa. Koeajan pituudesta tulee mainita työsopimuksessa, mutta sitä voidaan pidentää mikäli työntekijä jää työkyvyttömäksi, äitiyslomalle tmv. Työsopimuslain mukaan koeaika voidaan maksimissaan määrittää 6 kk:n mittaiseksi, määräaikaisessa työsuhteessa koeaika voi olla puolet työsuhteen kestosta, kuitenkin tuo maksimi, 6 kk.

Kun allekirjoitin nykyisen työsopimuksen ihmettelin miksi ihmeessä jouduin jälleen koeajalle, vaikka olin samaa työtä tehnyt eri yksikössä. Nyt suorastaan voisin kiittää mahdollisuudesta jättää yksi ovi raolleen, mikäli meno työpaikassa muuttuu sietämättömäksi. Koeajallakin työsuhteen päättäminen aiheuttaa taas karenssin työttömyysturvaan, mutta joskus se korvienväli on tärkeämpi kuin raha, jos vain suinkin hätävarakassa antaa myöten. 
Vai oletko eri mieltä?

5 kommenttia:

 1. Selkeesti kannustetaan jäämään huonoon työpaikkaan, koska karenssi on 3kk. Itse meinasin irtisanoutua, mutta parempi pysyä huonossa työssä niin kauan kun saan uuden. Se vasta syökin ihmistä, mutta ei ole vaihtoehtoa. Muutokset ovat hitaita.

  VastaaPoista
 2. Viimeisessä lauseessa tuli se tärkein tieto määräaikaisesta suhteesta irti haluavalle, "jos vain suinkin hätävarakassa antaa myöden".

  Itse olen haaveillut sellaisesta kymppitonnin kassasta joka mahdollistaisi kytkimen nostamisen heti kun tuntuu siltä ettei työpaikassa jatkamisessa ole enää yhtään mitään järkeä. Tuo voi olla eri lähteissäkin, eli vaikka neljä tonnia hätävarapuskurissa, tonni ruokatilillä ja siihen päälle vaikkapa 200€ kuukausittaiset osinkotulot niin noilla pärjää 3kk mittaisen karenssin ilman huolia. Vielä jos tilanteeseen osaa varautua niin maksaa tuon 3kk asumismenot jo etukäteen niin voi ihan rauhassa nukkua yönsä työpaikan menetyksestä huolimatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon syö mielenlujuutta siinä kohtaa, jos ryhtyy miettimään tuhoaako hätävaransa sen takia, ettei viihdy töissä. Luulen, että aika moni jää kituuttamaan, kuten edellä oleva Anonyymikin toteaa :(

   Poista
 3. Hmm vähän niinkuin vankila, mutta saa sentään kunnon palkkaa :)

  VastaaPoista