tiistai 1. elokuuta 2017

Sijoitussuunnitelma

Sanotaan, että kaikilla tulisi olla sijoitussuunnitelma. Itsekin yritin tehdä sellaista useitakin kertoja, vain todetakseni, ettei se sovi minulle. Naisilla on tunnetusti oikeus muuttaa mieltään ja oma mielipiteeni vaihtuu yhtä tiuhaan kuin sukat. Siksi olenkin jo todennut, että minun sijoitussuunnitelmani on sijoittaa joka kuukausi rahaa.

Olen parikymppisenä naivisti sijoittanut Nordean omiin tuotteisiin huomatakseni, etten ole rikastunut sen koommin. Poikani sijoitusobligaatiot ovat myös loistava esimerkki siitä, miten pankki hyötyy juuri Sinun rahoistasi. Kivijalkapankin kustannukset ovat niin suuret, ettei asiakas tule koskaan saamaan kunnollista voittoa.

Itse aloitin sijoittamisen varovaisesti Seligsonin kautta indeksirahastoihin. Seligsonin tarjonnalla saa hyvin hajautetun salkun helposti ja vaivattomasti. Kustannuksetkin ovat alhaiset. Itselläni on yhä Pohjois-Amerikan, Aasian, Euroopan, lääketeollisuuden ja brändien rahastot. Nordnetiltä olen karsinut kaikki muut superrahastot Suomea lukuunottamatta. Käytännössä minulla on hyvä hajautus, mutta kehittyvät maat uupuvat salkustani. Indeksirahastot ovat loistava vaihtoehto laiskalle sijoittajalle, joka ei ehdi/pysty/halua seurata osakemarkkinoita säännöllisesti. Itse koin indeksisijoittamisen tässä mielessä myös ”turvalliseksi” vaihtoehdoksi.Indeksisijoittamisessa koin ongelmallisena sen, että rahastoja oli suhteessa sijoitettavaan summaan paljon. Karsin pois joukosta Ruotsin, Norjan ja Tanskan superrahastot, mutta silti rahastoja jäi kuusi. Lisäksi jokainen toimeksianto maksaa, ja laskin, että vuositasolla rahaa paloi liikaa indeksirahastojen kuluihin. Olen vähän ”kaikki-heti-mulle-nyt”-tyyppinen ihminen ja lopulta indeksisijoittaminen alkoi tuntua suorastaan tylsältä. Kaipasin haastetta.

Kun Nordnet lanseerasi kampajansa max 200 euron hintaisista osakekaupoista 0,99 euron toimeksiannoilla, ajattelin ensin, etten lähde mukaan. Ja kuinkas sitten kävikään...? Nyt olen tehnyt ostoja neljästä eri osakkeesta (Nordea, Fortum, KONE sekä Huhtamäki) ja olen koukussa. En tosin joka päivä seuraa osakemarkkinoita, mutta kun on jollakin pohjahinnalla jotakin ostanut, sitä haluaa ostaa nyt halvemmalla.


Niin, se sijoitussuunnitelma. Tällä hetkellä pyrin hankkimaan osinkoa maksavia yhtiöitä salkkuuni kuukausittain. Tarvitseeko tätä sen enempää avata? :D 

Tuleeko jokaisella sijoittajalla olla sijoitussuunnitelma? Kuinka tarkkaan itse noudatat omaa sijoitussuunnitelmaasi?

10 kommenttia:

 1. Tärkeintähän tuossa on juuri suorittaa se säästäminen ja osto-toimenpide. Esim. Kim Lindström, suomen tunnetuimpia sijoittajia, ei ole koskaan tehnyt sijoitussuunnitelmaa. Hän vain ostaa osakkeita aina rahalla, jota ei tarvitse päivittäiseen elämiseen.

  VastaaPoista
 2. Mäkin tein sijoitussuunnitelman vuosi sitten, kun aloitin säästämisen Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoihin. Noudatin sitä tarkalleen muistaakseni 2 kuukautta. Mutta sitten pikkuhiljaa aloin vähän livetä suunnitelmasta. Tai siis muokkasin sitä uudelleen ja taas uudelleen... :D En mä mitenkään radikaalisti eri tavalla nyt tee, mutta jonkinverran on rahastot ja summat vaihdelleet. Ja vaihtuu jatkossakin, joten sijoitussuunnitelmani on epätarkka ja epätäsmällinen, mutta suuri linja (vain Nordnetin ja Seligsonin kautta rahastoihin) toistaiseksi on pysynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ostin aina sitä rahastoa, joka oli miinuksella, joten totesin, ettei oma sijoitussuunnitelmani oikein toimi... :) Nyt olen päässyt ostamaan osakkeita ja merkinnyt halvimman ostohinnan ja nyt tavoittelen koko ajan matalampaa ja matalampaa ostohintaa. On kai sekin jonkinmoinen, öhöm, suunnitelma :D

   Poista
 3. Suunnitelma ja tavoite on hyvä olla ainakin suuntaa antavasti. :) Itse päätin vuoden alussa, että aloitan osakesijoittamisen. Suunnitemani on sijoittaa 100 euroa kuukaudessa yhtiöihin, jolla on positiivinen näköala + maksaa ok osinkoa. Olen tehnyt kaksi ostoa - yhden alku vuonna ja tänään toisen. Tämän vuoden ostot on nyt suoritettu ja ensimmäinen vuosi on sitten pulkassa. Jee! Kun saan käynnissä olevat jatko-opinnot tehtyä, niin sitten voin miettiä suurempia panoksia.

  Pohdin itsekin Nordnetin kampanjaa. Päädyin kuitenkin tekemään kertaoston. Käsittääkseni maksoin tästä lystistä tänään juuri 9 euroa. Ensimmäinen osto oli uudelle asiakkaalle ilmainen. Vuositasolla 9 euroa ei ole kohtuuton summa, mutta se kyllä kannustaa keskittämään ostoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma suunnitelmani on kovin samankaltainen kuin sinulla: tavoittelen osinkoa maksavia yrityksiä.

   Nordnet teki, ainakin kaltaiselleni varovaiselle vasta-alkajalle, matalan kynnyksen aloittaa osakesijoittaminen. Tykkään tuosta kampanjasta ja toivon, että Nordnet jatkaisi sitä. Ostaisin mielummin pienemmillä summilla kuin jemmaisin isompaa pottia, jolla ostaisin vain yhtä osaketta.

   Poista
 4. Kun itse ostan osakkeita niin suosin niitä yrityksiä, joiden asiakkaaksi olen päätynyt. Suunnitelma on hyvin yksinkertainen, mutta nämä yrityksen ovat tehneet jotain oikein, kun olen heidän asiakkaansa. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin perustaa oman blogini, johon päivitän säästövinkkejä ja oman suunnitelmani toteutumista. http://pihimies.com/raha-tekee-onnelliseksi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostakin jutun miehestä, joka toimi samalla tavalla. Lopputulema ei vain ollut yhtä hyvä kuin sijoittamalla myös muihin yrityksiin. Tämä henkilö siis osti vain niitä osakkeita, joiden tuotteita itsekin osti. Toki itsellänikin on jokin positiivinen mielikuva yrityksestä, mihin sijoitan. Jos itsekin käytän ko. yrityksen palveluita/ ostan ko. yrityksen tuotteita, on kyseessä laadukas yritys, mutta tämä ei voi olla mielestäni ainoa kriteeri osakeostoissa... vai voiko?

   Poista
 5. Ei voi ei. Tässä on kuitenkin sellainen positiivinen puoli, että kun sähkönhinta nousee, oman sähkölaskun summa kasvaa, mutta toisaalta Fortumin tulos paranee. Ja tätä kautta osakkeen arvo nousee, joka tasapainottaa kasvaneen sähkölaskun. Tällaiset osakkeet toimivat ikäänkuin vakuutuksen tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exactly. Ja kukas se ostikaan hiljattain Fortumia salkkuunsa... siitä lisää ensi viikolla ;)

   Poista