torstai 21. syyskuuta 2017

Kunnallinen hammashoito vs. yksityinen hammashoito

Olen äärimmäisen laiska käymään hammaslääkärillä. Yksi syy tähän on se, että kunnalliseen hammashoitoon joutuu jonottamaan jo siinä vaiheessa, kun yrität päästä ajanvaraukseen puhelimitse. Parhaimmillaan aikaa suttaantuu puhelinjonottamiseen jo sen 20 minuuttia. Kun viimein saat sihteerin puhelimeen, seuraava jonotus alkaa: hammaslääkärille pääsee vasta 6 kuukauden päästä. Kun kiltisti sitten odotat sen 6 kk:tta, huomaat, ettet saakaan töistä vapaata sille päivälle, jolloin hammaslääkärisi on. Taas soitat ajanvaraukseen (tai lähetät tekstiviestin ja pyydät uutta aikaa) ja kas: seuraavan ajan saa taas 6 kk:n päähän! Näin siis minun kotikunnassa. Pian onkin vuosi vierähtänyt etkä ole vieläkään päässyt hammaslääkäriin. Kun jälleen kerran jouduin perumaan hammaslääkärin sopimattoman ajankohdan takia, päätin, että nyt tämä pelleily riittää. Päätin varata ajan suosiolla yksityiselle hammaslääkärille.


Yksityiselle hammaslääkärille pääsin saman viikon aikana ja varauskin onnistui netissä, toisin kuin meidän kunnallisella. Hinta? Maksoin hammastarkastuksesta vain 18,40 euroa enemmän kuin kunnallisella, Kela-korvauksen jälkeen. Palvelu oli noin miljoona kertaa parempaa, tarkastus muutakin kuin vartin pikatsekkaus. Seuraava käyntikerta  2 vuoden päästä. Aion myös 2 vuoden päästä käydä yksityisellä, muutoin joutuisin aloittamaan jonotuksen jo noin vuoden päästä, jos aikoisin päästä kunnalliselle. Jossakin kohtaa hallitus oli sitä mieltä, ettei Kela-korvausta maksettaisi yksityisen hammaslääkärin käytöstä (minulla Kela-korvaus oli 21,50€). Silti hintaero on sen verran pieni, Kela-korvauksella tai ilman, ettei paluuta kunnalliseen ole, ellei käy niin huonosti, että tarvitsisin kokonaan uudet Legot. 

Moni kuvittelee yksityisen hammaslääkärin maksavan mansikoita, niin minäkin, kunnes kollegani kertoivat, ettei näin todellakaan ole. Nyt tämä on itsekin testattu. 

Käytätkö Sinä kunnallista vai yksityistä hammaslääkäriä?

10 kommenttia:

 1. Tarkastus onkin edullinen. Paikkaus- ja muut toimet, jos niitä vaaditaan, maksavatkin sitten enemmän.

  Itse käyn yksityisellä, koska pelkään hammaslääkäriä kuollakseni.

  VastaaPoista
 2. Ja jos implantteja tarvii niin moni menee Viroon tai Unkariin.

  VastaaPoista
 3. Itse olen käynyt jo 7 vuotta yksityisellä. Ainoastaan kerran on paikattu, muuten homma on ollut hammaskiven poistoa tai perus tarkastus. Rahaa palaa enemmän, mutta juuri samasta syystä päätin siirtyä yksityiselle. Nimittäin ajan saa todella nopeasti ja palvelu on minusta parempaa.

  VastaaPoista
 4. Minä kävin aikaisemmin aina yksityisellä. Olen hammaslääkäripelkoinen ja lapsuuden kokemukset julkiselta olivat melko kaameita. Tänä vuonna rohkaisin ensimmäistä kertaa itseni ja menin julkiselle hoitoon, koska olin kuullut työkavereilta siitä paljon hyvää. Hampaita piti paikata ja se olisi maksanut yksityisellä paljon enemmän. Hammaslääkäri tosi kivasti selitti kaiken mitä teki ja laittoi kunnon puudutukset. Akuuttiin hammaskipuun sain julkiselta myös nopeasti ajan. Varmasti nämä toki vaihtelevat paikkakunnittain.

  VastaaPoista
 5. Olen nyt 31-vuotias ja olen käynyt yksityisellä niin kauan kun ilmaiset käynnit kunnallisella loppuivat eli silloin kun täytin 18. Maksaahan ne varsinkin jos joitain toimenpiteitä tehdään, ja on paljo tehtykin. Mutta sama hammaslääkäri ja suuhygienisti on ollu koko tämän kymmenen vuoden ajan ja aikoja heille olen saanut jopa samalla päivälle. Vuoden välein olen molemmilla käynyt, koska sairauden takia kiille hampaissa hyvin ohutta. Reikiä ei silti ole 8 vuoteen ollut. Lohkeamia ja vanhojen paikkojen uusimisia jonkin verrran. Maksavathan nuo useampia satasia, mutta hammaslääkäri pelkoisena olen sen valmis maksamaan, että pääsen aina samalle lääkärille ja tarpeen vaatiessa nopeastikin.

  VastaaPoista
 6. Minulla kävi niin, että joskus päästyäni opiskeluaikojen YTHS:n piiristä vapaaseen maailmaan olin siinä käsityksessä, että kunnalliselta hammaslääkäriltä ei aikuiset oikein edes voi varata aikoja, joten menin automaattisesti yksityiselle. (Ehkä sitä kunnallista on sen jälkeen laajennettu?)

  Ja onhan tämä valitsemani systeemi siitä asti toiminut. Pelkoa hammaslääkäriasiointiin minulla ei ole, mutta aikataulujärjestelyt työpäivinä aiheuttavat kammoa, joten kai minä näin jatkan. (Luin kyllä kerran lehdestä, että hammaslääkärini on vähän niin kuin erikoistunut pelkopotilaisiin, joten parhaassa tapauksessa tämä valinta estää tulevatkin pelot...)

  VastaaPoista
 7. YTHS:n jälkeen yksityisellä olen käynyt. Toki reikiintyneiden viisaudenhampaiden poistosta sai maksaa satoja euroja, mutta ainakin se tuli tehdyksi! Jos olisin mennyt kunnalliseen, pohdiskelisin sitä varmaan vieläkin. Yksityisellä prosessi oli tehty helposti ja vaivattomaksi, ja ajan sai aina samalle viikolle.

  VastaaPoista
 8. Aah, mä olen nauttinut julkisella käymisestä (ja joutunut käymään aika paljon entisen hammaskivisairauden takia). Ja ainakin Helsingissä saa myös ilta-aikoja. Maksoin yhdelle yksityiselle alussa hirveät summat että se teki aina pienen osan suusta ja taas ja taas uusi käynti. Julkisella mene koko suu kerralla ja osaavat laittaa sen imuputkenkin nykyään niin ettei satu. Reikiä ei ole ollut, lohkeamia kyllä. Ensi kuussa taas parin kuukauden päähän aika hammaskiven poistoon. Onhan se nykyään kallistunut, mutta menee. Nähnyt monet paikat ympäri Helsinkiä ja taso ollut kova. Parhaat on tietenkin olleet hammaslääkärit ja -hoitajat jotka on hoitaneet lapsia :D

  Kerran kävin toisella yksityisellä hammaskiven poistossa ja oli sekin oikein hyvä kokemus.

  Kamalin kokemus oli Attendon Tilkassa jossa kyllä huomasi että on vain väliaikainen rasite vapaan ja palkan välissä.

  VastaaPoista
 9. Kävin eilen ensimmäistä kertaa yksityisellä hammaslääkärillä. Siirtyminen kunnallisesta yksityiseen oli sama kuin sinulla: ajan saamisen hankaluus. Itse teen vuorotyötä, joka tuo omat helpotuksensa ja haasteensa. Minun kotikunnassani myös ajan saaminen menee niin 6kk päähän. Sitten saattaa tulla kotiin kirje "Valitettavasti siirrämme aikaasi viikolla eteenpäin" jonka jälkeen pitää soittaa ja ilmoittaa, että se ei työn puolesta enää käy minulle, joten taas odotellaan seuraavat 6kk. Tämä on ihan hullua.

  Palvelu oli yksityisellä heti vastaanotossa aivan erilaista. Huomaa, että kun vähän asiakkaat tuovat pätäkkää taloon, niin ollaan niin mielin kielin. Uskomattoman hyvää palvelua.

  VastaaPoista
 10. Tätä olen monesti itsekin pohtinut, koska hammashoito on tärkeä asia. Kuten sanoit, ajan saa helpommin yksityiselle hammaslääkärille. Ja tämä ratkaisee omassa vaakakupissa enemmän, koska aika on kallisarvoista ja itsellä on onneksi vara maksaa muutama kymppi enemmän käynnistä.

  VastaaPoista