sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Perintötaistelu - hanskat tiskiin

Jatkoin perintötaistelun selvittelyä edellisen aiheeseen liittyvän postaukseni jälkeen. Oikeusaputoimiston chat-palvelussa ei tällä kertaa valitettavasti ollut lakimiestä tavoitettavissa, mutta pisteet asiakaspalvelulle siitä, että sanoivat asian suoraan eivätkä "yrittäneet" neuvoa ilman oikeaa tietoa.

Soitin oikeusaputoimistoon, jossa selvisi, etten voi olla heidän asiakkaansa, koska minun talouteni tulot ovat yli 2.400 euroa. Tätä en muistanutkaan. Silti ystävällinen sihteeri otti osoitteni ylös ja lupasi postittaa minulle yksityisten lakimiesten yhteystietoja. Olisin voinut esittää yhden kysymyksen oikeusavustajalle jättämällä soittopyynnön oikeusaputoimistoon, mutta en usko, että asiani olisi selvinnyt yhdellä kysymyksellä. 

Hetken päästä muistin, että on olemassa palvelu nimeltä laki24.fi. Piipahdin sivuille ja lakineuvonnan maksu puhelimitse oli "vain" 2,95€/min + ppm. Huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin varata aika suoraan yksityiselle lakimiehelle vain kysyäkseen muutamia kysymyksiä. Kokemus ko. palvelusta oli erittäin hyvä. Puhelimeen vastasi samantien lakimies, joka kirjasi ylös asiani ja sanoi heti, ettei kannata lähteä vaatimaan käräjäoikeudelta pesänjakajaa. Koko perintö menisi pelkästään kuluihin. Sen sijaan hän ehdotti, että hyvittäisimme näille kahdelle riitapukarille muuttoon ja hautajaiskuluihin (jauhot, kakkujen leivonta) liittyvät kulut. Eli tarjoaisimme sopimuksen, jolla muut 9 pesänjakajaa kustantaisi nämä. 

Ensin pitäisi laskea millainen euromääräinen osuus/hlö on nykyisellä kuolinpesällä ja millainen sitten, kun hyvitykset otetaan pois (= eli mikä on erotus). Minusta tämä kuulosti järkeenkäypältä vaihtoehdolta, etenkin, kun perintö on jo olemassaan pieni eikä kukaan muu, näitä kahta lukuunottamatta, ollut silloisen tietoni mukaan edes vaatimassa enempää. Lähinnä tuo perinnön pienuus "nauratti" muita. Nämä laskelmathan pystyy kuka tahansa tekemään, samoin sovintoehdotuksen. Tähän ei siis välttämättä tarvitsisi edes asianajajaa, mutta jos sellaisen haluaisi, tuntihinta olisi n. 250€. Kysyin kuinka paljon tämä siis kustantaisi, jos palkkaisi lakimiehen ja tämä ehdotus menisi helposti läpi riitapukareille. Alle tonnin. 


Intopiukeana kilautin tädilleni, että hei, mulla on ratkaisu tähän! Loppui se into sitten siihen samantien. Äitini oli paljon kertonut sisarestaan ja hänen rahan ahneudestaan, mutta koska äitini oli myös omanlaisensa "tapaus" en uskonut puoliakaan hänen jutuistaan. Tässä asiassa äitini kieltämättä oli oikeassa. Tätini ei suostu sovintoehdotukseen, koska hänen mielestään on epäoikeudenmukaista, ettei kahden riitapukarin tarvitsisi osallistua muutto- ja hautajaiskuluihin. Onhan se epäoikeudenmukaista, mutta jos pointtina on saada asia pakettiin, ja kyse on kuitenkin vain kymppien hyvityksestä/hlö, niin mitä helvetin väliä!? Tätini ilmoitti, ettei hän suostu. Hän ei suostu, että perintöä käytetään myöskään lakimieheen. Hän on kuulemma joutunut jo ihan tarpeeksi itse maksamaan kustannuksia. Tässä kohtaa minullameni kuppi nurin. Tuntien työ kaikkeen tähän + tarvittavien dokumenttien hankkiminen + soitot eri viranomaisille ja laki24-palveluun ym. ei ole ollut myöskään minulle ilmaista. Lisäksi sain riesan yhdestä riitapukarista. 

Nyt riitti. Nyt kertakaikkiaan riitti. Ilmoitin, ettei minulle tarvitse enää IKINÄ valittaa siitä, ettei tätä asiaa kukaan hoida loppuun. Minulle ei tarvitse enää ikinä soittaa ja itkeä, kun tulee pankista isotädin tiliote. Jos kerran tätini ei ollut mihinkään myönnytyksiin valmis, miksei hän voinut sanoa sitä heti? Toinen mikä itseäni mietityttää, eikö ihmisten ahneudelle ole mitään rajaa? Jokainen olisi voinut saada perintöä n. 450€, hyvittämällä 380€. Nyt ainoa, joka "rikastuu" on se pankki, jossa nämä eurot makaavat. Joka kuukausi pankki velottaa palvelumaksun. Voi olla, että lapsenlapseni vielä joutuvat joskus tämän asian selvittämään, kun rahan ahneet, ikikaunaiset akat eivät siihen kykene. Hyi! Ja minä olen osa tätä sukua!?

Siskon kanssa tehtiin aikoinaan diili, ettemme ikinä ala vanhempiemme perinnöstä riitelemään, ja hyvin meni äidin perinnön suhteen. 

Miten rahasta voikin tulla niin paha asia?

10 kommenttia:

 1. Olen kaupassa töissä. Siellä saa taistella pikku rahoista, joka päivä. Luulin olevani itse pihi, mutta ei.

  VastaaPoista
 2. Tuskinpa on ihan pelkästään euroista tässä kyse. Taustalla lienee melkoinen kasa aiempia riitoja ja traumoja.

  VastaaPoista
 3. Olisi sovittelijalle töitä. Oletko selvitellyt onko asuinkunnassasi kyseistä vapaaehtoisten sovittelijoiden palveluita käytettävissä. En ole varma ottavatko palvelusta jotain, mutta ei varmastikaan olisi kallis vaihtoehto. En tiedä siis tarkemmin miten tuon voi saada mut oon kuullu yhden tutun tarinoita keisseistä kun hän on vapaaehtoinen sovittelija.

  Suvun traumat on kaikista kinkkisimpiä kun ei niistä välttämättä tiedä, mut joutuu niihin silti osalliseksi tavalla tai toisella. Jaksamista :)

  VastaaPoista
 4. En tahdo neuvoa, mutta mielestäni asia pitäisi silti hoitaa pois päiväjärjestyksestä, vaikka sitten niin ettei kenellekään jää euroakaan saatavaa. Jos asia (taas) painetaan unholaan niin se pomppaa esille aikanaan niiden omien lapsiesi tai lapsenlapsiesi hoidettavaksi kun sinun osallisuuksiasi selvitetään. Heillä on tilanteesta vielä vähemmän tietoa kuin sinulla joten ainakaan itse en jättäisi asiaa roikkumaan...

  VastaaPoista
 5. Oikea ratkaisu! Jätät asian tähän ja asiaan voidaan palata, kun sukupolvi on joka ikisessä haarassa vaihtunut. :) Ehkä silloin on jo käynyt niin hyvin, että näillä olemattomilla koroilla palvelumaksut ovat syöneet kaikki rahat ja tili voidaan kaikessa sovussa vain sulkea.

  Pari satasta ei mitenkään voi korvata tuollaista stressiä.

  VastaaPoista
 6. Selvitä voisitko luopua perinnöstä kokonaan ja jätät muut tappelemaan penneistä. Itse en asemassasi näkisi sekuntiakaan vaivaa tuollaisten ihmisten kanssa sovun löytämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa nyt kuin sain sisarenikin suostumuksen, mietittiin tätä vaihtoehtoa tosissaan. Tästä on kuitenkin luvassa jossakin kohtaa vielä jatkokertomus, kunhan asiat vielä hieman selviintyvät...

   Poista
 7. Huh. Itse olen käynyt yhden perintötaistelun läpi ja hyvät hyssykät kun ihmiset muuttuu rahdollisiksi ihan pienistäkin asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se valitettavasti on. Nyt selvisi, ettei tämä taisto vielä päättynytkään, vaan jatkoa on luvassa. Tosin itse en laita enää tikkuakaan ristiin asian tiimoilta...

   Poista